Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (304)

Shit 

všechny recenze uživatele

Svatba upírů je jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů. A to kvůli dvoum důvodům. Ten první je, že to je skvěle sladěnaá hororová komedie, u který se dá výborně pobavit a druhej důvod je, že film disponuje naprosto skvělým hereckým obsazením. Od naprsoto úchvatnýho Viktora Preisse až po posledníhou slouhu jsou všichni skvěle vybraný a skvěle to taky zahráli. Pro mě je to jeden z mála českých filmů na kterej se vždycky rád kouknu ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Van Helsing Kopřiva, chrápající Nárožný alias kaprál, mně pijící krev český patizón Rudánek a zšenštilá tlupa upírů z terapeutické skupiny doktora Cimického. Soukup překvapivě zvládá těch pár vážnějších scén (např. hřbitovní exhumace Oty Brouska jr. je jak ze 30 dní dlouhé noci), naopak v těch odlehčených partech trpí poruchou humortvorby, což v plné nahotě obnažily jeho budoucí maisnerovské majstrštyky. Nechápu, co máte proti upírce Ivetce, když se Jirka nedávno v bulváru nechal slyšet, že prý docela dobře saje.. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Solidní režie pokoušející se vytvořit pohádkově strašidelnou atmosféru, skvělá hudba, působivá kamera, pěkné kostýmy, sugestivní výprava a milé výkony herců, to je pro mě plus. Mínusem je pro mě to, že scénář nedodržuje hororová pravidla upírských filmů. Pokud se v jedné scéně upír mazlí s česnekem, tak to není nic inovativního, ale spíše divného. Nejasnosti panovaly také kolem zabití upírů, protože pokud vím, denní světlo je spálí, ale tady nic takového k vidění není, ačkoliv denní světlo na upíra evidentně dopadalo. Bartošová jako upírka za celou dobu neukáže upíří špičáky. Nebylo jasné proč, a pak se nabízela otázka, čím se vlastně živila, když nepoužívala svoje upíří zuby k sání krve. Dále se film zbytečně tlačí do komedie. A ani s vyváženou dramaturgií to nebylo žhavé, a proto to jako plnokrevný horor nefunguje, ale romantická rovina vzplanutí jinocha k mladé upírce je zde podána osvěžující formou a já cením, že jako český pokus to rozhodně nebylo marné. Každopádně, Soukup od té doby natočil podstatně horší filmy než je tento. Dost nedoceněný film a ve scénáři to také chtělo notně dodělat. Ten byl nejméně propracovaný. Inspirace Polanskeho Plesem upírů je zjevná a patrně záměrně vznikla tato variace. Film komerčně vyhořel. Nebyl přijat kritikou a diváci v něj nevložili dostatečnou důvěru. Do kin se na něj nehrnuli. Vzali ho na milost až po jeho uvedení v televizi. 60% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že pan Soukup sám neví, co by chtěl natočit. Jednu chvíli to vypadá na komedii, ale na to je tam málo vtipů. Pak to vypadá (ale skutečně jen vypadá) na horor, jenže tohle nemůže vystrašit nikoho pod 10 let, takže kde se stala chyba, co? Na druhou stranu je nutno podotknout, že Iveta Bartošová tu je v životní formě (rozuměj: překrásná a roztomilá), Hrušínský mladší je sympaťák, totéž Nárožný. K tomu mě pobavila Marie Drahokoupilová, jak vždy lovila svého srnečka… :-) Takže ty lepší dvě tomu dám, ale to je tak vše. BTW: Je zajímavé, že zrovna k tomuto filmu píši tisící komentář. Ale co už… ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MĚLI BY STE VIDĚT JAK TO VYPADÁ V KARPATECH.  HRABĚ POLANSKI MI VYPRÁVĚL, ŽE ZA CELOU ZIMU TAM VYSÁL JEDINÉHO VYCHRDLÉHO DŘEVORUBCE.“ __ Svadbu upírov som videl kedysi veľmi dávno, zrejme v čase jej TV premiéry a letmo si pamätám, že sa mi vcelku páčila (jedenie cesnaku). Hrušínského najml. som dovtedy poznal iba s Discopříběhu a  nepochybne aj tu bol obsadený najmä pre zvýšenie dievčenského publika, zato Petr Nárožný sa ukázal ako tradične dobrý zdroj zábavy. Terajšie sledovanie ma akosi nostalgicky vrátilo do 90. rokov, ocenil som zopár frkov, neskrývanú inšpiráciu slávnou upírskou komédiou, odkazmi na danú dobu (kapelník zo Salzburgu) a veľmi dobrým hereckým obsadeným v ktorom ma zaujali tiež Miroslav Táborský a najmä Viktor Preiss, ktorý pri správnom nasvietení pôsobí ozaj démonicky.  Film však postupne stráca prvotnú ľahkosť a postupne mu značne dochádza dych, najmä pri záverečnej dvojitej svadbe, ktorá prichádza s neprekvapivou pointou.  Využitie melódie z Verdiho Nabucca pri záverečnej piesne mi prišlo natoľko zvláštne, až som začal uvažovať, čo sa tým sledoval. Zrejme však išlo o jeden z paradoxov danej doby. (7740. hodnotenie, 282. komentár k filmu) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (14)

  • Viktor Preiss ve filmu prohlásí: „Buďte rádi, že nežijete v Transylvánii. Hrabě Polanski mi vyprávěl, že za rok tam vysáli jediného ubohého dřevorubce.“ Jedná se o odkaz na režiséra filmu Ples upírů (1967), Romana Polańského. (mjech)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno