Reklama

Reklama

1941

  • USA 1941
Trailer

Bláznivý komediální velkofilm režiséra Stevena Spielberga byl nominován na tři Ceny Akademie. Okázalé a efektní scény společně s herci světové extratřídy jsou hlavními přednostmi snímku, který se odehrává v Los Angeles jen několik dní po útoku na Pearl Harbor, kdy strach z japonské invaze uvrhl město do stavu Pandemonia – totálního chaosu. Změť zmatených postav pobíhá po Hollywoodu – rozčilení vojáci, horliví obchodníci, uplakané dívky i hádaví nacisté – a všichni dohromady tvoří sladký nákyp plný vtipu, ve kterém si navíc Spielberg dovolil zparodovat i úvodní záběry ze svého vlastního filmu Čelisti. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Othello 

všechny recenze uživatele

V kontextu Spielberga-perfekcionisty a mikromanažera zajímavě nekoherentní a neohlídaný screwball, ze kterého daleko více jde cítit ten Zemeckis s Galem. Spielberg se svými víceplánovými záběry a schopností pro vizuální komiku (na úkor jakékoli jiné) není pro takovou látku vůbec špatný režisér, ale problém je ten trochu rozblemcaný scénář s nekonečnými camei a přetaženými epizodami. Director's Cutu pak nebylo skutečně třeba, protože delší stopáž tomu vážně nepomáhá, nehledě na to, že jsou v něm zakomponovány i scény, na něž zbytek filmu pak nenavazuje (honička skrze barvírnou), takže je to ještě větší nonsens. A bacha, Zemeckis sem protáhnul Eddieho Deezena a Wendie Jo Sperber. Brrr. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Sled více či méně žánrově zvládnutých crazy scén, které ne vždy mají správné gradační proporce samy o sobě i ve vztahu k celku, přesto napovídají svým komediálním následovnicím. K velké historii neuctivé zpracování mezníku amerických dějin se Stevenovou velkou režijní jistotou, širokoúhlá Frakerova nádhera, jako celek asi slabší 3* ()

Reklama

Spinosaurus odpad!

všechny recenze uživatele

Jasný kandidát na nejvíce promarněnou hodinu a půl v životě. Bohužel mě to zhruba po té době začalo tak srát, že jsem byl nucen film vypnout. Na film jsem koukal proto, že to natáčel můj oblíbený režisér Spielberg, kterého jsem považoval za garanta kvality, ale zde si to u mě teda hodně pokazil. Za tu hodinu a půl naprosto nelogického přeskakování z jednoho místa na druhé s absencí příběhu, či jakéhokoliv náznaku děje, jsem viděl to nejtrapnější, co hollywoodský komediální žánr vymyslel. Jednu hvězdičku jsem chtěl dát alespoň z lítosti Christopheru Leemu a Toshiro Mifunemu, ale když nějaký film nedokoukám, tak co jiného mám asi tak dát... ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Spielberg si v prvních minutách zparoduje svůj vlastní film za použití pěkné nahaté bábovky. A to je tak všechno, co stojí za zmínku. Tedy.. Až na velmi dobré filmařské řemeslo jako vždy a Ch. Lee v roli nácka. Jestli ten Jack Nicholsnon nekecal o tom, co říkal Stanley Kubrick o tomhle filmu přímo Spielbergovi, tak to vystihl opravdu dokonale. "This film was great, but not funny..." ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na poli filmové komedie je 1941 podle mě ještě větší fiasko s promarněním (na svou dobu) astronomického rozpočtu, než Muž z Hongkongu (1964) a to už je co říct. Spielberg dokázal překonat snad všechny aspekty zmíněného De Brocova filmu a přinést o 15 let na to světovou podívanou ještě větší výpravy, ještě větším vizuálním „luxusem“ a to zároveň s ještě zoufaleji nepovedeným uchopením slibného námětu, s ještě ubožejším humorem a zanechávajíc v některých scénách pocit ještě větší trapnosti. Byl jsem upozorněn jednou oblíbenou uživatelkou na to, že mi Spielberg svým filmem může snadno zašpinit monitor od obrovské dávky patosu. Patos i velká přemrštěnost ve všech směrech zde sice nechyběli, ale co hůř, já měl ten monitor velmi brzy zašpiněn od neskutečně trapného a laciného humoru. I mistr tesař se jednou utne, jak se říká, ale tohle utnutí bylo na můj vkus příliš drahé. Technicky se tomu nedá vytknout nic, ale vedle výpravy a speciálních efektů zbyl asi jediným pozitivem zábavný Warren Oates v epizodní roli plukovníka. Jinak jsem se tady cítil trapně i za některé účinkující. 15% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (15)

  • Christopher Lee mluvil v tomto filmu pouze německy, což mu nedělalo problém, protože němčinu ovládá plynule. (reich)
  • První film Mickeyho Rourka. (D3VIL)
  • Film se natáčel 247 dní. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama