Reklama

Reklama

Jak Matisse cestoval za světlem

(TV film)
  • Francie Matisse voyageur - En quête de lumière (více)

Obsahy(1)

Život a dílo Henriho Matisse... Henri Matisse, kterého z dobových fotografii známe jako malíře oděného do bílé haleny nebo jako starého umělce, jenž pracuje upoután na lůžku, byl ve skutečnosti srdcem vždy cestovatel. (Česká televize)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Životopis bez velkých turbulencí. Druhou světovou válku přežil na chatce v kopcích nad Nice "abych se vyhnul bombardování". Matissovi šlo o tom, aby mohli ostatní skrze něj jako prostředníka objevit alespoň zlomek krásy světa. Dokument na České televizi. ()

Reklama

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Matisse byl před lety jedním z mých nejoblíbenějších malířů. Dnes už tolik ne. Ale nikdy jsem si o něm nezjišťoval bližší informace, obdivoval jsem jen jeho dílo. Teď díky tomuto dokumentu jsem si informace doplnil, a zjistil jak jeho cestování za světlem určovalo podobu jeho obrazů. Tyto jeho důvody proč a jak tvořil, dokument dobře zachytil. Jen mi tam chybělo větší experimentování kamery se světlem a barvami, aby se přiblížili Matissovu vidění světa. Úplně se to nabízelo, ale oni kameru pojali tradičně. Matisse se během své cesty po Polynésii náhodou setkal s Friedrichem Murnauem a Robertem Flahertym, kteří na Tahiti natáčeli svůj film Tabu. Matisse obdivoval filmovou tvorbu a Murnau znal moderní malířskou tvorbu, spřátelili se a rádi vyjížděli spolu na oceán. Zvláštní tohle setkání malířství a filmu ve člunu kdesi na konci světa. ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

Matissovy obrazy, jeho výpravy za křehkým světlem, čistými barvami, k zalknutí modrém moři... do působivého vyprávění s citacemi z jeho poznámek a postřehů z cest jsou zakomponovány unikátní film-záběry i fotosnímky ze začátku 20. století. Po zhlédnutí budete mít velkou chuť vydat se ZA SLUNCEM... :) ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Jak Matisse cestoval za světlem... Matisse cestoval především všemi směry moderního výtvarného umění. Experimentoval, zkoušel, inspiroval se. Svou vnímavostí a citlivostí nejen pro vizuální vjemy, pro svěží krásu světa (jak možná sám říkal),  je i 70 let po své smrti jedním z největších vzorů pro studenty výtvarného umění kdekoli na světě. Působivost dokumentu je dána množstvím dobových snímků, Matissových obrazů a také užitím ich-formy v mluveném doprovodu. Jako by k nám sám on promlouval. Dokumentu moc sluší hudba, zejména ten houslový koncert. V titulcích čtu: hudba Philippe Miller. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama