Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že Špílberga upřímně nesnáším, z jeho odporných komerčních a podbízivých sračkofilmů je mi na zvracení a jeho osoba je pro mě symbolem toho nejnižšího a nejhnusnějšího druhu tvorby, která se v Hollywoodu vyrábí pro průměrné a tupé lidské stádo. Ale tenhle film žeru, a to právě proto, že mi Špílberga vůbec ničím nepřipomíná; nízkorozpočtová záležitost s výborně vygradovanou atmosférou, která vypráví o tom, že není dobré předjíždět svým nablýskaným fárem zlověstně vyhlížející truck, když nevíte, jaké šílené hovado může sedět za jeho volantem. A rozebírat tu, jak asi mohla ta stará šunka jezdit tak rychle a mít takovou hybnost? No, to má asi stejnou logiku, jako kriticky rozebírat létání nadsvětelnou rychlostí ve scífkách, čáry a kouzla v pohádkách, nebo ožívání mrtvol v zombiárnách. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních ambicióznějších filmů Stevena Spielberga se sice poněkud ohraným tématem, zato však originálně pojatým, s tísnivou atmosférou a výbornou kamerou. Film se de facto točí mezi řidičem automobilu, který je "terorizován" řidičem kamionu plnící úlohu neznámého zla. Jak už jsem psal výše, film Vás strhne jak skvělou prací s kamerou která snímá vozidla ze všech myslitelných úhlů, tak i skvělým soundtrackem který celkový dojem z filmu ještě umocňuje. Samozřejmě že velký podíl na tom má i skvěle "střižená" hlavní role řidiče auta v podání Dennise Weavera. Duel je skvělým příkladem toho, že i za málo peněz lze vytvořit poutavý film s hutnou atmosférou. ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám napínák jako hrom. Takhle nervózní už jsem u filmu delší dobu nebyl. Perfektní honička, kterou se zřejmě inspiroval nejeden film v současnosti. Steven prostě umí a uměl i na začátku své režisérské kariéry. Minimalistická hudba, až skoro smrtící střih a dobré obsazení. A ty závěrečné, skoro westernem dýchající souboje. Pastva pro oči. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že tady o duel v tom pravém slova smyslu fakt nešlo, hlavní postava je doslova postrkována psychopatem za volantem.. Osobní auto s nepříliš zručným či znalým řidičem se přimotá do cesty velké rezavé kraksně.. Atmosféra nepříjemně houstla, chápala jsem, že mít v kufru cisternu není nic moc představa.. Pro mě zajímavá i napínavá podívaná.. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální prvotina geniálního autora, Spielberg o5 ukazuje, že brilantně vyšperkované drama se dá vytáhnout i z tak jednoduché zápletky, jakou je jízda osamoceného osobního automobilu osamoceného obchodního cestujícího, jehož terorizuje pomatený řidič tyráku s tváří divákům skrytou...konec je dokonale jednoduchý. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Bar Chuck´s Café, ve kterém se Mann (Dennis Weaver) ve filmu zastavil, existoval pod jiným názvem ještě 40 let po natočení filmu. (Cherish)
  • Ve finální honičce, kdy osobní auto prchá před kamionem do kopce a poté zase z kopce, se jedná o stejný kus silnice. Jednou jedou auta nahoru, podruhé zase dolů. (DominikV)
  • Přestože byl snímek určený pro televizní vysílání, byl nominován na Zlatý glóbus. [Zdroj : Cinema] (Terva)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama