Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snímek, který mi (hlavně při scénách z internačního tábora) připomněl Pianistu. Ovšem Říše má o mnohem lepší obrazovou složku a tak se vlastně vyrovnávají :-) Za (malý) zápor považuji chladnější a šedivý rozjezd, který ale netrval příliš dlouho. Je to tak 4 a 1/2, ale za scény "Bůh fotografuje" a "setkání" prostě...prostě přidám! P.S. Christian Bale je úúúžasnej! IMHO si v ničem nezadá (ale spíš zastiňuje) Johna Malkoviche i Mirandu Richardson. Délka naprosto nevadí. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Spielberg si vybral výbornou předlohu, Empire of the Sun J. Ballarda vypráví hodně tvrdý příběh opravdu jemně, křehce, tak, aby se čtenář dokázal přenést do kůže jedenáctiletého Jimmyho. Oceňuju, že tohle kouzlo se Spielbergovi podařilo přenést i do filmu, sledujeme, jak se Jimmy postupně vyrovnává se vším, co mu život staví do cesty, dokonalá je obzvlášť scéna, kdy přichází do prázdného domu, nachystá si večeři a dodržuje všechna pravidla, která až dosud platila v jeho 'normálním' životě. Výborné psychologické drama z rukou jednoho velmi schopného režiséra! ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Adaptace autobiografické knihy J. G. Ballarda byla něčím, na co jsem se dlouho těšila. Zajímavé téma, skvělé obsazení (Christian Bale, Miranda Richardson, John Malkovich). Říše slunce může připomínat svým širokým záběrem také Milence podle Durasové, ale obávám se, že podobně jako jiné Spielbergovy retro filmy, i tento zastaral. Čili jedná se o zajímavý výlet do kinematografie osmdesátých let, mladičký Bale byl neskutečně nadaný už tehdy, ale pro hlubší zážitek by bylo potřeba vidět film tehdy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ČÍNA NENÍ NAŠE VÁLKA“...... /// řekl taťka Brit (jako Anglán vole…) a za chvíli zdrhal tak, že v Číně nechal kluka. Příběh o anglickým smradovi (přiznejme si to - potřeboval dostat nějakou životní lekci, jen to nemusela bejt zrovna válka…) vzbuzuje emoce i válečnou poetiku. Davový scény (Čína vole…), parádní kamera, ale hlavně režie a Ch. Bale, kterej si za čtyřiadvacet let svoji čínskou misi zopakoval. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal dle vlastních zážitků v roce 1984 James Graham Ballard, číst nebudu. 2.) Pamatuju ty časy, kdy z nebe padalo jídlo a bílý světlo na obloze neznamenalo, že Bůh fotografuje. 3.) Thx za titule ,,kl4x0n“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Poněkud hůře jsem se stotožňoval s hlavním dětským představitelem, protože mi připadal trochu jako blázen, ale herecký výkon Christiana Balea je obdivuhodný. Občas mi nějaké scéna přišla oproti realitě až příliš přikrášlená, ale panu Spielbergovi bych to rád odpustil, jelikož kreslí opravdu nádherně poetické obrázky. Vždyť kterému režisérovi se podařilo vtisknout krásu takové hrozné věci jako je výbuch atomové bomby? ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Celosvětová premiéra proběhla v americkém Westwoodu (stát Kalifornie) 8. prosince 1987. (Varan)
  • Záběr na rodiče ukládající Jima do postele je převzat z obrazu Normana Rockwella "Svoboda ze strachu". Jimův otec drží noviny stejně jako otec na obraze. Rozdíl je pouze v tom, že na malbě jsou v posteli dvě děti. (Morien)
  • Natáčalo sa od 1. marca do 24. júna 1987 vo Veľkej Británii, Číne a v španielskej Andalúzii. (MikaelSVK)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama