Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jedná se o válečný film z velké části ze zajateckého tábora, který se odehrává za 2.sv války v Čině. To by ještě nebylo nic extra, ale že zde v hlavní roli válí extratřídu teprve 12tiletý Bale ve svém filmovém debutu, to teda docela rozdýchávám. 5k hodnocení na čsfd je dost, takže jsem Ameriku určitě neobjevil, ale já jsem o něčem takovým neměl ani pár. Skvělí herci, poměrně neotřelá válečná tématika, sugestivní hudba. Pro mě 4. nejlepší film Stevena Spielbrga po Seznamu, Ryanovi a A.I. Doporučuju! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V niektorých okamihoch veľmi silné (úvod s postupom okupačných vojsk a chaosom v Šanghaji dokonca až čosi ako "rozcvička na Schindlera"), väčšinou však rozťahané, postupne nudné a hlavne s mimoriadne nesympatickým Christianom Baleom (tým nechcem povedať, že jeho výkon považujem za slabý - jednoducho je len nesympatický). Úchvatné obrazy zaujímavé rozprávanie nenahradia. Kniha ma zaujala viac. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Problémem velkofilmů často je, že mají hodně co ukázat a málo co sdělit. Kombinace Spielberg a Stoppard je však garancí kvality. Spielberg je expert nejen na okázalé a masové záběry, takže vizuální a celkově ta řemeslná stránka filmu jsou v naprostém pořádku. Stoppardův scénář zase Spilebrgovi nedovolil Spielbergovi zabřednout do přílišného sentimentálního patosu, kam se někdy rád uchyluje. Takže výsledkem je kvalitní podívaná, mající určitou vypovídací hodnotu o životě válečných zajatců v Japonsku. Chybí mu jen něco, co by mu dodalo nějaký vyšší rozměr, abych mohl dát 5. Nějaké vyvrcholení, poselství, zlom.V této podobě je vlastně jen popisem dobrodružné životní etapy jednoho malého chlapce. Film je rozhodně neprávem opomíjen. Skvělou rozporuplnou postavu zde vytvořil Malkovich a skvělý byl i mladý Bale, který možná tehdy hrál lépe než dnes. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

A zase proti proudu... Čekala jsem krásný, emocemi nasáklý příběh o ztraceném chlapci a dostala jsem až překvapivě nevyrovnaný snímek sestavený z desítek dobrých, nicméně nefungujících scén a z nepřesvědčivých výkonů (včetně geniálního Johna Malkoviche, což zabolelo). Neříkám, že je "Říše slunce" vyloženě špatná, ale od Spielberga jsem zkrátka čekala víc než jen zbytečně protahovanou a - místy až otravnou - cestu britského (super)hrdiny. Ale i přes vlnu kritiky se film chystám zhlédnout znovu (tentokráte BEZ českého dabingu), neboť nezúčastněné odříkávání + mizerné ozvučení snímku rozhodně nepřidaly... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Lehce epizodický velkofilm, o velkých věcech v pozadí, avšak vyprávěn skrze malou postavu a její osobní příběh. Jen se obávám, že tento "hravý", ba až naivní přístup k látce trochu snižuje tíhu atmosféry a serióznost válečných zajatců... Ale nejspíš právě tohle byl Spielbergův cíl - naservírovat rodinné drama, s originálním vypravěčem a s momenty, které dokáží více pohladit, než způsobit depresi. Říše slunce je tedy nakonec hladký a velmi kvalitně a pěkně natočený mainstream, na nějž se skvěle dívá, avšak kterému se asi nepodaří vrýt své jméno hluboko do filmové historie... 8/10 ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Celosvětová premiéra proběhla v americkém Westwoodu (stát Kalifornie) 8. prosince 1987. (Varan)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal James Graham Ballard. (Terva)
  • Paul McGann sa vyjadril, že väčšina scén s jeho postavou bola nakoniec vystrihnutá. (beso74)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama