Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (386)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a dokonale natočenej příběh. Spielberga mám docela zmáknutýho a můžu říct, že je to machr. Všechny jeho filmy dostaly většinou plněj počet, u některých výjimek čtyři hvězdy, ale jenom tímhle filmem mě absolutně dostal a dokázal, že válečný téma mu sedí ještě o chlup víc, než sci-fi. Nádherná hudba, pěkná kamera, výbornej Christian Bale. EDIT 4.2.2015: Ku příležitosti vydání filmu v nádhernym blu-ray steel-booku - kterej už zdobí mojí sbírku - jsem si film pustil znova a? Je naprostá radost na to koukat. Ten typ filmu, kdy vám hrčí slzy nejen blaha. Nejlepší Spielbergův film s nejlepším soundtrackem Johna Williamse! ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Povedeny film o jednom klukovi a jeho "dobrodruzstvi", nebo jak to nazvat, behem druhe svetove valky. Barvite vylicene postavy, zajimavy dej, ale take dosti zdlouhavy, coz ma za nasledek lehke nudeni divaka v druhe polovine. John Malkovich ale opetne hraje jako buh a vyprava dela z tohoto snimku nadprumerne kousky. Vic jak na 4* to ale neni... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Adaptace autobiografické knihy J. G. Ballarda byla něčím, na co jsem se dlouho těšila. Zajímavé téma, skvělé obsazení (Christian Bale, Miranda Richardson, John Malkovich). Říše slunce může připomínat svým širokým záběrem také Milence podle Durasové, ale obávám se, že podobně jako jiné Spielbergovy retro filmy, i tento zastaral. Čili jedná se o zajímavý výlet do kinematografie osmdesátých let, mladičký Bale byl neskutečně nadaný už tehdy, ale pro hlubší zážitek by bylo potřeba vidět film tehdy. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Spielberg si vybral výbornou předlohu, Empire of the Sun J. Ballarda vypráví hodně tvrdý příběh opravdu jemně, křehce, tak, aby se čtenář dokázal přenést do kůže jedenáctiletého Jimmyho. Oceňuju, že tohle kouzlo se Spielbergovi podařilo přenést i do filmu, sledujeme, jak se Jimmy postupně vyrovnává se vším, co mu život staví do cesty, dokonalá je obzvlášť scéna, kdy přichází do prázdného domu, nachystá si večeři a dodržuje všechna pravidla, která až dosud platila v jeho 'normálním' životě. Výborné psychologické drama z rukou jednoho velmi schopného režiséra! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Problémem velkofilmů často je, že mají hodně co ukázat a málo co sdělit. Kombinace Spielberg a Stoppard je však garancí kvality. Spielberg je expert nejen na okázalé a masové záběry, takže vizuální a celkově ta řemeslná stránka filmu jsou v naprostém pořádku. Stoppardův scénář zase Spilebrgovi nedovolil Spielbergovi zabřednout do přílišného sentimentálního patosu, kam se někdy rád uchyluje. Takže výsledkem je kvalitní podívaná, mající určitou vypovídací hodnotu o životě válečných zajatců v Japonsku. Chybí mu jen něco, co by mu dodalo nějaký vyšší rozměr, abych mohl dát 5. Nějaké vyvrcholení, poselství, zlom.V této podobě je vlastně jen popisem dobrodružné životní etapy jednoho malého chlapce. Film je rozhodně neprávem opomíjen. Skvělou rozporuplnou postavu zde vytvořil Malkovich a skvělý byl i mladý Bale, který možná tehdy hrál lépe než dnes. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Film sa aj napriek nesporným kvalitám zaradil, spoločne s ďalším Spielbergovým filmom odohrávajúcim sa počas 2. svetovej vojny (1941), medzi najmenej úspešné režisérove projekty dovtedajšej tvorby. (Tomco)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal James Graham Ballard. (Terva)
  • Jimův model letadla byl ve skutečnosti ovládán na dálku. (Kulmon)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama