Reklama

Reklama

Minority Report

  • USA Minority Report (více)
Trailer
Sci-Fi / Akční / Thriller / Mysteriózní
USA, 2002, 145 min (Alternativní 140 min)

Předloha:

Philip K. Dick (povídka)

Scénář:

Scott Frank, Jon Cohen

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow, Patrick Kilpatrick, Kathryn Morris, Lois Smith, Peter Stormare, Jessica Capshaw, Tim Blake Nelson (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti ve Washingtonu D. C. byl spuštěn program PreCrime, který byl založen na tom, že tři tak zvaní tušitelé předpovídali vraždy, které se měly stát v nejbližších dnech. Policie pak vrahy zatkla dříve, než mohli vraždu uskutečnit. Tušitelé byli sourozenci. Děvče se jmenovalo Agáta a dvojčata Artur a Dash. Vědci přišli na to, že vidí vraždy v okruhu 160 kilometrů několik dní před tím, než se mají stát. Po dobu programu byli naloženi v mléčné lázni a za tuto dobu si nic nepamatují. Po skončení programu byli tušitelé přesunuti na ostrov, kde měli v klidu žít. Dash se ale nesmířil s tím, že by nemohl díky svým vizím pomáhat, a tak se vrátil do Washingtonu D. C. a snaží se zabránit vraždám. Sám má ale jen malé útržky. Agáta toho viděla o mnoho více a Artur zase předvídá jména. Říkalo se, že Dash byl z nich nejslabší, viděl jen detaily vraždy. Dash se nyní snaží zabránit vraždě, vidí, že je nějaká žena vyhozena z okna. Podle nápisu na budově zjistí, kde to je, a jede tam, ale už je pozdě. Žena právě vypadává z budovy. Na místo přijíždí policistka jménem Vega. Ta rekonstruuje čin a přitom najde pod kuchyňskou linkou schovanou dceru zavražděné. Dash chce pomoct s vraždou a vyhledá Vegu. V uličce jí předá identikit pachatele, který nakreslil, a nato zmizí. Vega se poté baví se svým šéfem Blakem. Moc s ním nechce spolupracovat, protože byl povýšen na její úkor. Blake jí řekne, že oběť byla sestra v zařízení pro bývalé vězně PreCrimu. Ti mají často poškozený mozek a jsou ve speciálním zařízení. Počítač najde Dashův identikit. Vrah je Sam Adrangi. Pracuje v ocelárně a detektivové ho jdou zatknout. Když to zjistí, zabije se dřív, než z něj něco dostanou. Dash mluví po telefonu s Agátou a ta mu jeho aktivity vytýká. Vegová a Blake neví, jak dál. Vegová si najde podle fotky z budovy Dashe a vyhledá, kde se nyní pohybuje. Když ho najde, chce vědět víc. Dash se přizná, že je tušitel, pak vidí další vraždu. Podle obrázku pozná, že obětí je žena kandidáta na starostu Petera Van Eycka. Van Eyck byl zástupce šéfa PreCrimu a má nepřátele mezi bývalými vězni. Vegová a Dash pak mluví s Van Eyckem. Ten jim řekne, že chystá nový systém předcházení zločinů založený na predikci počítačů, který se jmenuje Hawkeye. Vedle Adrangiho postele leží jiný muž jménem Rutledge, který na střeše ovládá holuby pomocí mozkových implantátů. Za Rutledgem dochází jeho dcera Liz, ta vezme Dashe a Vegu na střechu. Vega na něj zatlačí a Rutledge uteče. Dash pak jde na návštěvu k Veze. Dash a Vega potřebují pomoc, a proto jdou za Wallym, který se staral o tušitele, když byli v PreCrimu. Wally má zařízení, pomocí kterého přehraje Dashovu vizi do počítače. Ale ani to nepomůže. Dash jde proto za bratrem Arturem... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (922)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak po druhym skouknuti a minimalnim ocekavani, se mi tenhle film libil. A i kdyz je film hlavne sci-fi, porad ma velice inteligentni a skvele promakanej dej s nekolika zajimavejma zvratama. Navic, i kdyz by se delka zdala prehnana, diky skoro neustaly akci, film ani na chvily nenudi, jen posledni pul hodina je uz trochu protahovana, ale rek bych, ze i konec je zvladnutej slusne. Ale aby si nekdo nepredstavoval nejakou akci ve stylu Michaela Baye, jde tu hlavne o Cruisovo utikani. A do toho vseho jeste velmi vhodne zvolena hudba, perfektni kamera a skvely triky. Herci jsou super, Cruise hraje vyborne a Farrell mu zdatne sekunduje, ale nejvic me stejne zaujal Peter Stormare, ve svym zhruba peti minutovym vystupu. Muzu s klidem tenhle film oznacit za perfektni sci-fi. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Tak pan Spielberg se nám v poslední době pěkně rozjíždí a já jenom doufám, že jeho současná forma bude vrcholit při tvorbě čtvrtého Jonese. A.I. bylo skvělé, MR je ještě o kousek lepší. První polovina filmu se skutečně může hrdě postavit vedle takových velikánu, jako třeba Blade Runner. Hutná atmosféra, strhující tempo, fůra nápadů( doprava ve městě, reklamy, fantastická honička). Druhá půlka už je pozvolnější, přesto dobrá. Herci byli vybráni přesně, Cruise mě v poslední době jen utvrzuje v tom, že je vynikající v jakékoliv roli (a to jsem ho dřív fakt neměl rád). Jen tak dál Stevene, ale prosim tě, toč už jenom Indyho nebo Sci-fi. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Minority Report je inteligentná, dejovo nabušená a vizuálne úchvatná pecka, ktorej schéma dejových súvislostí bohužial v kľúčovej, poslednej tretine, stráca potrebnú harmóniu. A tiež rýdzo komerčná hračka, ktorá síce na jednu stranu povyšuje tuctovú zábavu na niečo viac, ale na druhú stranu 'plýtva' vynikajúcim námetom a tvorcovským nadaním dvoch geniálnych filmárov (Steven Spielberg a Janusz Kaminski). Mali na to, dať vzniknúť klenotu žánru, aké vznikajú raz za dekádu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Na základě krátké povídky P.K. Dicka vzniklo velice pozoruhodné a nezaměnitelé sci-fíčko. Netřeba se snad rozepisovat že podobným filmům je věnována obrovská dávka pečlivosti a tedy vše sedí přesně tak jak má. Když je navíc do hlavní role obsazen Tom Cruise výsledek prostě musí být perfektní. Zcela určitě doporučuji nakoukat k filmu bonusy. Nejlepší scéna: špivouci hledají Johna Andertona a následně kontrolují. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ano! Pokud zapomenete na Dickovu předlohu, která je o pořádný kus jinde, natočil Spielberg naprosto strhují sci-fi s dost možná vizionářským náhledem budoucnosti, kdy budou naše myšlenky pod kontrolou a trestat se bude za zločiny, které nestihneme spáchat. Příběh se neopírá o akční scény (ale těch několik sekvencí stojí za to, hlavně blitkobušky :o)), ale o dobře vystavěný příběh s překvapivou pointou. Bohužel, struna pointy je opět po spielbergovsku přetažená o pár minut a film na konci ztrácí dech a tak trochu i hlavu. Aspoň ta pata mu zůstane. Nakonec tedy – film i Cruise (skoro) na výbornou! ()

Galerie (147)

Zajímavosti (51)

  • Priemerná dĺžka záberu vo filme je 6,5 sekúnd. (Greenpeacak)

Související novinky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

19.02.2013

Březnový start natáčení se blíží a krimi-thriller A Walk Among the Tombstones rychle nabírá obsazení. Ale nejdříve stručně o projektu: film je adaptací jednoho ze sedmnácti románů, které uznávaný… (více)

Spielberg plánuje válku s roboty

Spielberg plánuje válku s roboty

14.01.2012

„Vládce snů“ je právě uprostřed natáčení historického životopisného dramatu Lincoln s Danielem Day-Lewisem v hlavní roli, ale už ví, na co se vrhne pak. Jeho dalším filmem bude adaptace románu… (více)

Worthingtonův poslední zločin

Worthingtonův poslední zločin

14.05.2011

Zhruba před rokem byl Sam Worthington spojován snad s každým chystaným blockbusterem. Dnes jako by se na něj Hollywood snažil zapomenout. Ano, právě v těchto dnech natáčí pokračování starořecké… (více)

Reklama

Reklama