Reklama

Reklama

Byli tři bratři. Prvnímu se zocelily svaly těžkou prací, druhému to pálilo a třetímu svitnul miliónový nápad se zápasením... Tři italo-američtí bratři Carboniové žijí v poválečném New Yorku roku 1946 každý zcela po svém, ale nikdy na sebe nedají dopustit. Silný, ale ne zcela bystrý Victor (L. Canalito), který se živí roznášením ledu, má svůj dlouholetý sen koupit si hausbót. Lenny (A. Assante) je válečným veteránem a invalidou pracujícím v pohřebním ústavu, co se stále nepřenesl přes rozchod se svou láskou Annie (A. Archerová), o níž usiluje i třetí z bratrů Cosmo (S. Stallone). Ten je výmluvný poflakovač, který se nebojí nic riskovat, i kdyby měl do svých problémů zatáhnout i své bratry. Je už unaven životem ze dne na den a rozhodne se to změnit. Dostane nápad v podniku Rajská ulička, kde může každý vyzvat ostřílené borce na zápas o velké peníze. Sám se však do souboje s Velkým drtičem (F. McRae) nehrne, a proto přesvědčí Victora. Když Victor přece jen zvítězí, Cosmo jej přemluví, aby začal zápasit s tím, že by jej trénoval a Lenny by dělal manažera. Jejich pevné bratrské pouto je ale vzápětí vystaveno otřesům chamtivosti i žárlivosti… Sportovní drama z roku 1978 natočil jako svůj režijní debut Sylvester Stallone podle vlastního scénáře, který začal psát ještě před samotným snímkem Rocky. Po kolosálním triumfu příběhu slavného boxera dostal i projekt Cesta k ráji nakonec zelenou, ale podobného úspěchu se mu bohužel nepodařilo dosáhnout. Vedle režie, scénáře i hlavní role se Stallone zhostil také nazpívání titulní písně "Too Close To Paradise". (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sylvester Stallone a jeho režijní debut vlastního scénáře. Film velice dobře funguje, ústřední postavy jsou sympatické, Sly hraje způsobem typickým pro svoje počátky (jeho grimasy a pohyby jsou jak vystřižené z prvních dvou dílů Rockyho), což mě velmi bavilo. Netvrdím, že Stallone je herecká extratřída, ale v celé řadě svých počinů předvedl, že hrát dokáže, a to je případ i Cesty k ráji. Hudba Billa Contiho si v některých pasážích vyloženě pohrává s motivy z Rockyho, takže občas si může divák pocitově odběhnout ke Slyově ikonické postavě. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Cosmo opici získá, ale jeho plány na zbohatnutí jdou do háje. Od té chvíle už opici neuvidíme, ani o ní neuslyšíme. Co se s ní kurva stalo? To ji Carboniové snědli?" Tahle kruciální otázka (Quentin Tarantino: Filmové spekulace) a fakt, že si zhruba uprostřed filmu bratři ztvárnění Stallonem a Assantem náhle prohodí osobnosti, aniž by předtím navštívili kouzelnické představení, mi zabraňují ve vyšším hodnocení. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

70% (nebo tři a půl hvězdy). Solidní story o 3 bratrech z prostředí amatérského wrestlingu v klubu jménem Paradise Alley, který propůjčil název i celému snímku. Dobře zahrané, dobře napsané i slušně zrežírované. Žádný trhák to není, ale rozhodně to není stupidní propadák či béčko, jako mnoho jiných pokusů. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na režijní debut to není úplně nejhorší. Sly už v té době věděl (nebo minimálně tušil) co chce a je vidět, že prostředí chudé části New Yorku mu není vzdálené. Jenže co naplat když dohromady to prakticky nefunguje a to ani jako regulérní drama ani jako to sportovní. Sly si střihnul pro něj celkem netypickou a dost ukecanou roli, ale upřímně mi v ní moc neseděl stejně jako zbytek...50% ()

castor 

všechny recenze uživatele

40. léta, italoamerický New York. Trio bratrů svérázně proplouvá chudobou i zpackaným osudem, aby se každý po svém vypořádal s možností slušného výdělku v zápasnické aréně, kam jeden z nich vstoupí.. a vyhraje. Sylvester Stallone neskrývá dva roky po fenomenálně přijatém Rockym ambice a ve svém režijním debutu zkombinoval sportovní retro a sociální drama. Ne vždy se mu to ale daří, v lecčems ho sráží scénář, jindy jeho vlastní neohrabanost. S mírnou dávkou trpělivosti si ale tuhle nadějeplnou a nostalgickou záležitost užijete.. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Píseň "Too Close to Paradise" nazpíval bratr Sylvestera Frank Jr. Stallone, kterého Sly v tomto filmu obsadil do malé role kabaretního zpěváka. (Expendable2)
  • Název filmu Paradise Alley odkazuje na název klubu, ve kterém se konají wrestlingové zápasy. (JORDY)
  • Pracovní název filmu byl Hell's Kitchen. (JORDY)

Reklama

Reklama