Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšná a divácky oblíbená hořkosladká komedie o životě, v níž hlavní roli hraje láska, odvaha, smích i smrt. Film vznikl podle scénáře Haliny Pawlowské, která tu čerpala inspiraci ze svého vlastního rodinného zázemí. Autorka v něm s humorem a ironií sobě vlastní, ale i s pochopením a soucitem vzpomíná na svého otce a další svérázné a zemité příbuzné, pocházející ze Zakarpatské Ukrajiny, na své mládí a s ním spojené nešťastné lásky a ztracené iluze. Vše na příběhu Olgy, jejích přátel, rodiny a vrstevníků, odehrávajícím se v průběhu dvaceti let, které prožívalo Československo po ruské okupaci. Peripetie hrdinů jsou nahlíženy s ironií a humorným nadhledem. Střídají se zde bouřlivé komediální situace se slzami. Hrdinové této komedie však už ví, že nepodlehnout, nevzdávat se, mít rád a nezapomenout se smát je platné a dobré… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (204)

lsd 

všechny recenze uživatele

Docela věrné zachycení života takové (ne)obyčejné rodinky po nastolení totalitního režimu. Příběhem i formou mi to trochu připomělo Kachyňovy Lásky mezi kapkami deště(akorát Šteindlerův film byl sledován z pohledu spíše ženského). Podobné je i rozdělení do různých pomyslných kapitol, které se potom na konci uzavřou v jeden celek. Výbornou roli zde má především Chýlková, která je jak komediální, tak i tragická(myslím postava, ne herecký výkon:). Potěšil mě i Pieczka jehož otec byl velice realistický, a to, že mu místy ani nebylo pořádně rozumět, přidávám spíš k plusům(holt větší autenticity, když byl Ukrajinec). Pro Petra Čepka to byla bohužel jedna z posledních rolí, ale tady se ještě vyznamenal. Pěkný, tragikomický film mající v sobě takovou zvláštní magiku. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Tradiční "vtipný" výprodej života bulvární celebrity a mizerné scénáristky, která si tímto postavila "pomník". To kdyby každý dostal peníze, kameru a hrstku herců, tak by většina filmů vypadala takhle. Tragika není české kotlině vlastní a tak se většinou díváme na svůj život shovívavě s nadhledem - falešná česká laskavost. Hlavně když nás výborně vyživuje bulvár. Proč zrovna český divák musí být zásobován intimními podrobnostmi z rodinného života Haliny? Co je na tom tak extra? ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Výborná čierna komédia á la Emir Kusturica, plná farbistých podobenstiev o tragikomike života v časoch socializmu, dievčenskej puberty i dospelosti a to všetko v uletenej rodine so svojským oteckom na čele a zástupom ukrajinských príbuzných v závese. Milan Šteindler ma skvelou réžiou veľmi prekvapil, väčšine hercov vzdávam hold za výborné výkony, ale Franciszek Pieczka je jednoducho fantastický a Halina Pawlowská tomu dala úlohou umrnčanej Vasiliny korunu. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale tento film mě příliš nenadchnul. Snímek je koncipován jako hořká komedie s autobiografickými prvky, podle knižní předlohy Haliny Pawlovské. Sám se sobě divím, že dávám relativně vysoké hodnocení, když v devadesátých letech vznikly zcela jistě podstatně lepší filmy než je tento, ale Ivana Chýlková se mi (nejen) ve filmu moc líbila a zahrála svůj standard, a především pro mě úplně neznámý Franciszek Pieczka v roli tatínka byl jedním slovem výborný a společně s Ivanou Chýlkovou bezesporu největší tahoun celého filmu. I když jinak snímek divákům žádný velký estetický zážitek nepřinese, a o komediálním žánru mám také trošku odlišné představy, tak úplný propadák to jistě nebyl, ale žádné veledílo to také nebylo. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to jako malá, a pamatovala jsem si z toho ty závěsné slony z Ameriky a Hanka byla kráva.... Ale když jsem to viděla teď, moc se mi to nelíbilo. Ivana Chýlková mně hrozně rozčilovala, jako herečku ji fakt nemusím vidět. Film je zbytečně dlouhý, a až na pár dobrých míst je v podstatě o ničem, a člověk tam nemůže sympatizovat vlastně s nikým. Myslím si že to nebyl od Pawlowské špatný scénář, ale chtělo by to nějak více vypilovat, a možná i lehce přeobsadit. Nejlepší postava byla nakonec Lenka.... Škoda, pro mě to bylo trochu zklamání. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (15)

  • Název filmu byl vybrán podle stejnojmenné písníčky Petra Ulrycha, ta vyšla na hudebním nosiči v roce 1999. (sator)
  • Dáša (Tereza Brodská) má v bytě sovětský televizor Rubin C714D z roku 1976. Jednalo se o jeden z prvních barevných přijímačů v Československu. (sator)
  • Režisér Milan Šteindler vzpomínal na inspiraci pro postavu otce (Franciszek Pieczka): "Předlohou byl tatínek Haliny Pawlowské a já nezapomenu, když jsme u nich pracovali, jak se vždycky otevřely dveře, její tatínek mlčky vešel, na stříbrném tácku nesl tři panáky vodečky, talířek s nějakou zakuskou, klobáskou nebo tak něčím, mlčky jsme to do sebe lupli, protože on nechtěl rušit, proto nemluvil, pokývali jsme, jako že si rozumíme, a on zase mlčky odešel." (NIRO)

Reklama

Reklama