Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

lamps 

všechny recenze uživatele

Strhující velkofilm, přehledně uspořádaný do čtyř padesátiminutových aktů, jejichž výrazné emocionální přechody (úmrtí, svatba, pohřeb) příběh odchylují k trochu jiným motivačním i žánrovým stezkám. V jádru jde o podobný tranzitní zážitek jako Wyllerova Veliká země, kdy se děj odehrává na rozlehlých texaských pláních, pro něž jako kdyby historický vývoj neplatil. Jen zmínky o naftě a posléze i kamion, který se zjeví asi po dvou hodinách, nás ujistí, že nesledujeme western z 19. století. Rock Hudson hraje tradičně smýšlejícího rančera, jenž odmítá vidět budoucnost jako portfolio nových možností – z feudálního a trochu rasistického postoje jej vyléčí až budoucnost sama, která přinese jednak válku, jednak smělé a osobní tužby jeho tří potomků. Chudý James Dean oproti tomu budoucnost vyhlíží s nadějemi a stává se Danielem Plainviewem z Až na krev. Jeho linie se sice s tou ústřední rodinnou freskou v závěru neslučuje úplně dokonale, ale tenhle dvousetminutový kolos přesto drží obdivuhodně pohromadě a nabízí jeden z nejkrásnějších příběhů o překonání předsudků a přijetí nové éry, jaké kdy Hollywood stvořil. A že soustavně zanechává i pachuť nad tím, kam vlastně směřujeme a co pro peníze obětujeme, to beru jako další velký klad. 90 % ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vyse trojhodinova rodinna saga s uzasnym castingom (v ktorom hra James Dean az tretie husle). Je to epika v najlepsich tradiciach Hollywoodu a problem mam jedine s tym, co mi vadilo pri Sirkovom Written in the Wind. Tieto temy a prostredie sa premleli uz v tolkych telenovelach, ze to v sucasnej dobe posobi uz ako klise a podradny zaner. To vsak nie je chyba filmu, ale chodu historie. 9/10 ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Monumentálna romantizovaná silná dráma ságy rodu Benedictovcov o súboji klanu veľkostatkárov s megalomanským ropným magnátom. Úžasný film plný emócií a dramatických osudov, v ktorých nechýba láska, nenávisť či tragédia. Jeden z najsilnejších hollywoodskych príbehov 50.-tych rokov s hviezdnym obsadením, korunovaným epickou trojicou Taylorová-Hudson-Dean vo vrcholnej forme. Pôsobivé južanské drámy s Elizabeth Taylorovou absolútne žeriem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľkolepému, nákladnému, hereckými hviezdami zaplnenému a do seriálovej dĺžky natiahnutému filmu plnému klišé, amerického chlapáctva, patriotizmu a rasizmu som bol nútený pri opakovanom zhliadnutí jednu hviezdičku ubrať. Určite je to nadpriemerný film, ale keď si iba namátkou spomeniem na Veľkú zem, Pod kopytami stád, či Ako bol dobytý Západ, tak zasa nejaké zreteľahodné rozdiely medzi nimi nevidím. Páčilo sa mi, že dialógy rešpektovali úroveň rančerov a ropákov a dodávali tak príbehu punc vierohodnosti aspoň v tomto. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozsiahle bachanty (knihy) realisticky popisujúce na stovkách strán históriu jednej famílie s morálnym podtónom ma v literatúre nikdy príliš neoslovovali. Ani vo filme. No v ňom sa úmorný čitateľský zážitok dá stlačiť do pár hodín. Toto výrazné ušetrenie času spolu s trefnými Taylorkinými poznámkami na uprdenú stredostavovskú česť farmárskeho rodu a jeho tradícií posúva šírošíre filmové dielo do mierneho nadpriemeru. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Původně byl rozpočet dva miliony dolarů. V průběhu natáčení se náklady vyšplhaly až na pět milionů. (candy_daze)
  • Většina scén byla natočena v Marfě v Texasu, včetně pouštních plání. Části ve vesnici Mexičanů se natáčeli ve Valentine v Texasu. Interiérové scény jsou natočeny v ateliérech Warner Brothers Studios v Burbanku v Kalifornii. Scéna průvodu byla natočena na letišti ve stejném městě. Několik záběrů se taky dělalo ve Virginii a v Arizoně. (Šuplík)

Reklama

Reklama