Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokonalý zločin, jak známo, neexistuje. Mnohdy však bývá před veřejností dlouho skryt a na světlo boží jej vynese čirá náhoda. Ta dívčí mrtvola, zabalená do igelitu, by pod betonovými bloky jedné londýnské zahrádky možná odpočívala řadu dalších let, kdyby sem jednoho dne nepřišli řemeslníci klást nové trubky. Takto však stojí Jane Tennisonová se svým týmem před nelehkým úkolem odhalit její totožnost a vypátrat pachatele. Úkolem o to těžším, že se pohybují v etnicky mimořádně citlivém prostředí, jehož obyvatelé nemají moc důvodů věřit a pomáhat bílým policajtům. Zvlášť když tu právě probíhá kampaň za osvobození jistého místního mladíka, který se - podle mínění většiny svých spoluobčanů (a politické opozice, jíž se v předvolebním období tahle kauza náramně hodí do krámu) - měl stát obětním beránkem neschopných policejních vyšetřovatelů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj tri udelené hviezdičky sú viac výrazom môjho dobráctva, ako mnou vnímaných kvalít tohto dvojdielneho filmu. Dej bol na môj vkus príliš roztrieštený, často odbiehal do zbytočných odbočiek a chvíľami výrazne nudil. Helen Mirren ma nezaujala. I taká Véronique Genest ako Julie Lescautová má viac charizmy a pôsobí uveriteľnejšie. Aj rasizmu bolo viac, ako bolo zdravé. Nesedí mi, keď černosi sú černejší a belosi belší než v reáli. Korunu všetkému nasadil hrozný slovenský dabing, za ktorý nemôžu tvorcovia filmu, ale ja, lebo som sa mal bez výhovoriek naučiť anglicky a nie rusky. Ďalšie časti seriálu sú pochopiteľne určené iným divákom. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Plastickým způsobem vyprávěná klasická anglická detektivka. Samotný příběh vraždy jako nositel napětí je do detailu propracován , ale je to jen jakýsi věšák, na který se navěšují další elegantně zobrazovaná témata, jako rasismus nahlížený jak z bílé tak z černé strany, kariérní starosti policistů, jejich osobní životy... Občas humor, občas téměř horor, nenašel jsem nic, co by chybělo. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Mam pocit, ze sa mi tato cast dokonca pacila viac, ako prva cast. Nebola taka hr hr, rozharana, uz to bolo viac systematickejsie. Well done. (Videne 18.3:2010) ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Můj druhý film Hlavní podezřelý, který je na dlouhou dobu zároveň posledním, protože byť je tato detektivka navýsost skvělá, je těžce sehnatelná a televize ji také moc neregistrují. Když už, tak začíná kolem jedenácti večer. I druhý díl, opět tří a půl hodiny trvající, si drží vysoký kvalitativní standard. Opět tu je úžasná Helen Mirren, jejíž postava mě neskutečně zajímá, takže film rychle uteče. Ovšem první díl na mě zapůsobil jako zjevení a u druhého už jsem věděla, co mě čeká. Trochu mě mrzí odsunutí zajímavé dějové linky, a to boj Jane proti mužskému kolektivu, který ji prostě nebere, do pozadí. Sice se tato postava vyvíjí a ani tentokrát jí chlapi práci neulehčují, ale už to nemá ten očekávaný drive. Jinak je Hlavní podezřelý vynikající detektivkou se spletitým příběhem a napětím, jak to má být. A pořád lze tvrdit, že je to to nejlepší, co žánr nabízí. ()

Antiquus 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nelíbilo. To vyšetřování vraždy tam jede spíš na druhý koleji. Hlavně jsem ale moc nepochopil, jestli s tím haluzem, co se tam děje, ten film jako má souhlasit nebo ne, protože nikdo včetně té hlavní postavy se proti tomu nepostaví a dokonce k tomu i sami přispívají. Hlavně tím, že čím větší kdo dělá kravál, tím víc před ním ustupujou. Už začátek připomíná scénu ze sídliště Luník IX nebo Chánov. Následuje hromada bolestivých nářků od černých všeho postavení, jak jim všichni ubližujou. No nevim, být přistěhovalec do cizí země, tak se nechovam jak v dobytý zemi. Zatčenej negr je na zásah nadřízených okamžitě puštěnej, protože příbuzný a sousedi uměj dělat velkej kravál a tohle jednání tam podpoří i hlavní hrdinka. Jinej negr vyjebává s policajtem, až ho zatkne. Pak mu solidně přeskočí a z jeho sebevraždy udělají "bratři a sestry" hned vraždu a něco dalšího je nezajímá. Šéfa policie naopak zajímá jenom, aby snad neměl nějaký problémy a byl povýšenej. Ale jak říkám, z vyznění toho filmu vypadá, jako že to považujou za normální, všichni jsou s tím smířený a nikoho to tam zrovna nepálí. Některý scény jsou moc účelový. Třeba jak ti rodiče toho začenýho (později sebevraha) nejdřív hystericky vřeští na vrátnici o policejní brutalitě atd., načež následuje scéna (když už je mrtvej a oni o tom neví), kde jsou až dojemně přívětivý jak beránci a policajtce vyprávějí, jak přinesli světříček, aby se chlapec nenachladil. Aby následovala scéna, kde jim Mirrenová řekne, že spáchala sebevraždu, načež následuje předvídatelný hysterčení "vy jste ho zabili". Já bych radši detektivku, tohle je spíš sociální drama se scénářem, kde nesmí být vrahem černej. Jedině oběť. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama