Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kdo má jenom minimální povědomí o Stoneových názorech, tak mu bude jasné jak se celý příběh bude odvíjet. Tom Cruise bez debat velmi dobrý. Nechci tenhle film kritizovat, ale jako bych všechno, co ukazuje už viděl v jeho jiných filmech. Vietnam ( Četa ), atmosféra 60. let ( Doors ) atd. atd. Rozhodně nadprůměrné, ale nic strhujícího. Navíc má problémy s tempem... Robert Richardson za kamerou opět válí... Williamsovy hudební motivy motivy jsou podobné hlavnímu motivu z Hvězdné brány a Terminátora... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Můj nejsilnější pocit z Narozen 4. července - "Takže ono je vlastně dobře že spojené státy pořád vedou nějakou válku. Aspoň se skrze ni zbaví spousty podřadných polointeligentních maloměšťáků a jejich obdobně polointeligentního potomstva, neb oni to tupé potomstvo zpracují tak aby se do ní s hrdou slzou v oku přihlásilo a pak tam promptně pošlo." Přejme jim to, ale za to že se mi pokusil přiblížit jejich mentalitu bych Stoneovým směrem moc díků neposílal. Většina jeho filmů je silně schematická (čest vyjímkám) a tenhle není vyjímkou, nicméně většina jeho ostatních starších filmů je alespoň při své stopáži zábavná (například ta ikonická Četa) - tenhle není. Tedy pokud nepočítám svůj cynický úsklebek při souboji vrchních kriplkáristů... což je z pohledu "sdělení" filmu vlastně docela smutné. 6/10 ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších hereckých výkonů Toma Cruise, který tento film táhne neuvěřitelnou silou kupředu. Ne, že by to snímek nějak přehnaně potřeboval, protože atmosféra a děj sám o sobě jsou zde velmi přesvědčivé. Jen je možná škoda, že Kyra Sedgwick nedostala více prostoru. Kdybych měl zmínit ještě jednu pozitivní věc, tak scénka s rodinou po návratu z diskotéky mě dokázala něpříjemně zamrazit, i nenuceně rozesmát. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu nemozem dat menej, ako 4 * aj napriek tomu, ze mu mozem vytknut az prilis dlhu minutaz, alebo mi trosku vadilo vypravanie postavy Toma Cruisa inak, ako som ocakaval. Reziser chcel tiez zobrazit najprv nadsenie niektorich vojakov ist hrdo bojovat za vlast, aby neskor zistili, ze vlastny zivot alebo predist zmrzaceniu je prilis cenne na to, aby sa so zivotom hazardovalo a to hlavne vtedy, ked ta vlast pre ktoru bojoval akosi neskor zabudla na to, ze ten vojak obetoval to najcennejsie, co ma - zdravie, v horsom pripade zivot. Aj napriek tomu, ze Oliver Stone asi najlepsie vie, co ta vojna znamenala, kedze vo Vietname bojoval osobne, si myslim, ze reziser Brian De Palma natocil este zaujimavejsi film OBETE VOJNY (1989) s Michaelom J. Foxom a v tomto sa zhodnem aj s uzivatelkou Madison. Od Stonea sa mi este pacila dalsia drama z vietnamskej vojny s Tommym Lee Jonesom NEBO A ZEM (1993). Narodeny 04. jula vyhral dvoch Oscarov - strih a reziser, avsak v najhlavnejsej kategorii najlepsi film mu ho vyfukla komedialna drama RIDIC SLECNY DAISY (1989) s Morganom Freemanom a smolu mal aj Tom Cruise, ktory bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, pretoze Oscara vyhral Daniel Day Lewis za ulohu v drame MOJE LEVA NOHA (1989) - zhodou okolnosti si obaja zahrali mrzakov... 30.07.2010 ________ Tom Cruise - (Ron Kovic) +++ Raymond J. Barry - (Pan Kovic) +++ Caroline Kava - (Pani Kovicová) +++ Josh Evans - (Tommy Kovic) +++ Tom Berenger - (Seržant Hayes) +++ Frank Whaley - (Timmy) +++ Jerry Levine - (Steve Boyer) +++ Stephen Baldwin - (Billy Vorsovich) +++ Kyra Sedgwick - (Donna, Ronova priateľka) +++ Tom Sizemore - (Vojak) +++ Michael Wincott - (Vojak) +++ Oliver Stone - (Spravodajský reportér) +++ William Baldwin - (Vojak z čaty) +++ Willem Dafoe - (Charlie) +++ Lili Taylor - (Jamie Wilsonová) +++ Produkcia: Oliver Stone +++ Hudba: John Williams +++ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,AMERIKA PŘESTANE EXISTOVAT, POKUD SE NENAJDOU LIDÉ OCHOTNÍ SE OBĚTOVAT .“… /// Stone podruhé vypráví, jak vojna dělá s kluků chlapy a díky podělaný válce ve Vietnamu nastavuje zrcadlo nejen politikům, ale celý společnosti. Téma vlastenectví a společenských hodnot – jestli si o Stonem povídá, že je spíš levičák, tak tady se vyřádil. Film totiž není ,,jen“ protiválečnej, ale dost politicky provokuje a odsuzuje. Ovšem všichni ,,normální“ s ním musej souhlasit! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenný paměti, který napsal Ron Kovic, jsem nečetl. 2.) Často se mi zdá, jak vstanu a rozběhnu se... 3.) Pochopím (konečně!) k čemu je Amíkům dobrý Mexiko. 4.) Thx za titule ,,dragon-_-“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Tom Cruise se ve skutečnosti narodil 3. července. (ČSFD)
  • Jeden z mluvčích během demonstrace řekne, že bronzová hvězda a purpurové srdce, které získal za zásluhy ve Vietnamu pro něj nic neznamenají. Tyto dvě ocenění získal Oliver Stone za službu ve Vietnamu. (HellFire)
  • Součástí obsazení byl také Macaulay Culkin, nakonec ale byly jeho scény z filmu vystřiženy. (Fenk)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama