Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

nash. 

všechny recenze uživatele

Nevadí, že to vlastně nebyl žádný pořádný příběh, jen jedna velká dlouhá efektně nasnímaná bitva, nevadí, že to bylo až po strop narvané patetickým vlastenectvím a náboženskou agitkou, užil jsem si to s pocitem téměř úplné spokojenosti. Měl jsem chuť na pořádnou válečnou řež a tu jsem dostal. Nemyslím však, že bych se k tomu někdy chtěl vrátil nebo si z toho za pár týdnů něco pamatoval. Možná tak scénu Halova rozhovoru s malou dcerkou. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Ideme do bitvy proti odhodlanému nepriateľovi. Nemôžem vám sľúbiť, že vás všetkých dostanem domov živých, ale prisahám pred vami , i pred všemohúcim Bohom, že až pôjdeme do boja budem ten prvý kto vkročí do poľa a budem ten posledný kto z neho odíde. A nikoho z vás tam nikdy nenechám. Živý alebo mŕtvy, všetci sa spolu vrátime domov. Ku tomu mi dopomáhaj Boh." Tak pravil plukovník Hal Moore, keď sa prihováral ku jednotke, ktorej velil, ku americkým vojakom, s ktorými odchádzal bojovať do vzdialenej ázijskej krajiny. Mnoho míľ od svojho domova sa štrnásteho novembra roku 1965 prvý krát stretli v otvorenom boji s dobre vycvičenou armádou komunistického severného Vietnamu. Bola to krutá, krvavá bitva. Vojnový masaker. Avšak to čo plukovník Moore sľúbil, to aj splnil. Prvý vstúpil na bojisko a posledný z neho odchádzal. Nikoho zo svojich mužov vo vietnamskom údolí la Drang nenechal. **** ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Dokud Wallace útočí v módu hrdinských vojáků, kteří ve zpomalených záběrech střílí, běží či umírají, funguje na mě každý výstřel či pád natolik silně, že jsem začal až překvapivě rychle hledat kapesník. Jakmile se ale příjemný patos začne tavit do slov a nekonečných ceděných frází o hrdosti, manželkách či umírání za vlast, je kouzlo pryč. To pak najednou začne na povrch vyplouvat roztahanost scénáře nebo občasná obrazová rutina. Nebýt toho, že je Hal psaný doslova na tělo Melu Gibsonovi, který z podobných rolí dokáže vystřílet naprosté maximum, šel by výsledek o třídu níž. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej valecnej film, kerymu skodi jeho delka. Mit film 90 minut, tak je pekelne nabouchanej, ale takle tu mame 45 minut uvodnich kecu, ktery nam maj trochu priblizit postavy. Kdyby to bylo spon formou vycviku, ale toho tu je jen minimum. Pak ale vojaci odleti do boje a az do konce filmu neprestanou bojovat. Ze zacatku to byla fakt parada, ale postupne to bylo jen protahovane. Do toho misty otresna kamera, zpomaleny zabery na mistech, kde se to nehodi a nic moc hudba. Aspon ze Mel Gibson to zachranuje, ne ze by hral zas tak skvele, ale jeho postava je dobre napsana. Prestrelky mi prisly docela realisticky, vsude krev a spina, ale nak se mi nezdalo, ze vsichni padaj mrtvy a Mel Gibson spolu s Samem Elliottem si tam jen tak chodi a nic se jim nestane. Celkove mi tenhle film prisel podobnej Cerny jestrab sestrelen, s tim rozdilem, ze jde o jinou valku a ze u tohohle filmu jsem se dobre bavil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Promiň Hale, nemůžu za to, ale tenhle film mi prostě nesednul. Válečný je sice dosti, jen je problém v tom, že začíná poněkud křesťansky a strašně moc nábožensky, rovná se, nudně. Po chvíli se přejde na akci, která se nezastaví, je zábavná, je dobře udělaná, ale to je tak vše. Já si z toho filmu nedokážu zapamatovat výraznější scénu a to by válečné filmy měly plnit. Nevidím žádného spolubojovníka, který tahá půlku těla svého kamaráda, nevidím, nic, tak mohutně velkého, co by mě mohlo dojmout a vystrašit už samotným slovem válka. Údolí stínů je dobrý film, ale s těmi nejlepšími válečnými filmy se nedá srovnávat. A o to mu právě jde. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Mel Gibson (Hal Moore) si zavzpomínal na svou přípravu na roli: "Jel jsem do pevnosti Benning, abych trénoval střelbu a všechny možné vojenské věci. Naučili mě tam, jak rozebrat a zase složit M-60 a M-16, a střílel jsem ostrýma do terčů... no a v jednu chvíli se kolem mě při té střelbě motali dva generálové - generál LaMoin, současný velitel pevnosti, a generál Moore, který jí velel, než odešel do výslužby. Takže jsem měl na každé straně jednoho generála a jenom jsem nevěřícně zíral, jak se ti pánové hádají, jak mám vlastně z toho samopalu střílet. Jestli s lokty dole nebo nahoře! Řekl bych, že to bylo poprvé v histori, co dva generálové zároveň někoho učili střílet z em šestnáctky a navíc se u toho pohádali." (NIRO)
  • O svém hereckém kolegovi Samu Elliottovi (Basil Plumley) Mel Gibson (Hal Moore) řekl: "To je drsňák. I mezi záběry byl v tom největším horku pořád tak strašně nabalený. Nesundal vůbec nic. Já se válel někde v chládku pod stromem s plechovkou koly a on furt zůstával v roli, lítal po place a všechny buzeroval. Byli jsme jako hodnej polda a zlej polda. Čím víc na všechny řval, tím častěji jsem říkal: "Nech už je na pokoji.'" (NIRO)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama