Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Le Massacre! V úvodu se seznámíme s těmi fajn americkými hochy a jejich skvělými manželkami, aby za pár desítek minut vypuklo peklo nepřetržitého křiku a rachotu, ve kterém se bez bázně a hany prochází Mel, udílející rozkazy na všechny strany. Ťamani jsou zase tak trochu za ťulpasy, neschopné trefit vlastní nohu, natož nepřítele, ale přinejmenším nejsou představeni jako zlé bestie... prostě jen lidi s jinými ideály, zakutaní v kopci jak termiti a zaplavující krajinu zrovna tak. Strhávám hvězdičku A) za náboženskou agitku B) za přílišný patriotismus. Kdyby se film více do hloubky věnoval lidem a válce, kdyby výrazně ubylo amerických vlasteneckých a náboženských keců, kdyby to zkrátka nebylo až TOLIK americké... Ale na "kdyby" se nehraje a nemůžu tvrdit, že by mě tenhle film zklamal, rozhodně jsem se nenudila. Zmatek, špína, řev a krev - přišlo mi to jako celkem realisticky ztvárněné válečné běsnění a hodlám se na to jednou podívat znovu. Prozatím zůstávám u solidních 70%. Jestli nejste udělaní z Melových modrých kukadel, klidně jednu až dvě hvězdičky strhněte:-). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej valecnej film, kerymu skodi jeho delka. Mit film 90 minut, tak je pekelne nabouchanej, ale takle tu mame 45 minut uvodnich kecu, ktery nam maj trochu priblizit postavy. Kdyby to bylo spon formou vycviku, ale toho tu je jen minimum. Pak ale vojaci odleti do boje a az do konce filmu neprestanou bojovat. Ze zacatku to byla fakt parada, ale postupne to bylo jen protahovane. Do toho misty otresna kamera, zpomaleny zabery na mistech, kde se to nehodi a nic moc hudba. Aspon ze Mel Gibson to zachranuje, ne ze by hral zas tak skvele, ale jeho postava je dobre napsana. Prestrelky mi prisly docela realisticky, vsude krev a spina, ale nak se mi nezdalo, ze vsichni padaj mrtvy a Mel Gibson spolu s Samem Elliottem si tam jen tak chodi a nic se jim nestane. Celkove mi tenhle film prisel podobnej Cerny jestrab sestrelen, s tim rozdilem, ze jde o jinou valku a ze u tohohle filmu jsem se dobre bavil. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Le Massacre... by si zasloužil lepší scénář. Přitom stačilo jen pár věcí vypustit. Úvodní likvidace francouzské jednotky je skvělá. Stejně tak jsou výborné bitevní scény v druhé půlce filmu, mají ten správný nádech reality a ze spálených položivých vojáků vám bude mizerně. Zamrzí ta nevyrovnanost s vysloveně patetickými hláškami, kde se s hrdostí umírá za vlast. O Vietnamu natočiili mnohem lepší filmy. Bajonety nasadit! ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nechápem čo všetci máte proti tomuto snímku!Ide o vojnové drama na čele zo skvelým Mel Gibsnom!Poetický snímok plný akcie,spomalených záberov,primeranej stopáže,psychiky zúčastnených,skvelej kamery-proste úctihodné dielo!Je pravda,že nacionalizmus Američanov je tuna cítiť ako"huby v lese"! :),ale to proste k USA filmom patrí(majú to tu pekne vysvetlené!)Dielo na počesť padlým vojakom,ktoré sa nemá začo hambiť! ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::: Dobrý válečný film s mým oblíbencem Melem Gibsonem. Ale dvě hevězdičky ubírám za ukradené hlášky z Bojového nasazení s Clintem Estwoodem, např.: "Dobré ráno, pane !", "Jak můžeš vědet jakej ten den bude !?", "Krásný den, pane !", "Jsi snad, kurva rosnička ??" ........ ::::::::::::::::::::::::::: ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Celkem bylo natočeno 150 hodin filmového materiálu. Tvůrcům trvalo 6 celých dní jen tento materiál zhlédnout. (ČSFD)
  • Keď americký vojak vietnamského pôvodu leží a kričí, dvaja vojaci ho idú odniesť do vrtuľníku. Joe Galloway (Barry Pepper) ho chytá za nohy, kde má vyhrnuté nohavice, a strháva mu spálenú kožu. O chvíľu neskôr, keď ho nesie do vrtuľníku, nohavice má stiahnuté až po členky. (speedy7929)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama