Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

novoten 

všechny recenze uživatele

Dokud Wallace útočí v módu hrdinských vojáků, kteří ve zpomalených záběrech střílí, běží či umírají, funguje na mě každý výstřel či pád natolik silně, že jsem začal až překvapivě rychle hledat kapesník. Jakmile se ale příjemný patos začne tavit do slov a nekonečných ceděných frází o hrdosti, manželkách či umírání za vlast, je kouzlo pryč. To pak najednou začne na povrch vyplouvat roztahanost scénáře nebo občasná obrazová rutina. Nebýt toho, že je Hal psaný doslova na tělo Melu Gibsonovi, který z podobných rolí dokáže vystřílet naprosté maximum, šel by výsledek o třídu níž. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Po nezbytné úvodní půlhodince už se Údolí stínů nepřestane otřásat duněním střelby, výbuchů a křikem bojovníků na obou stranách pomylsné barikády. Randal Wallace přichází se standartně nasnímaným a ploše pojatým válečným kouskem, u nějž je důležité, že tam neustále něco střílí, hraje posmutnělá vojenská hudba a Mel Gibson s přehledem zvládá úlohu statného muže na svém místě. Starosti o věrohodnost exteriérů, vnitřní sdělnost a schopnost pohltit diváka jdou stranou. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Nevadí, že to vlastně nebyl žádný pořádný příběh, jen jedna velká dlouhá efektně nasnímaná bitva, nevadí, že to bylo až po strop narvané patetickým vlastenectvím a náboženskou agitkou, užil jsem si to s pocitem téměř úplné spokojenosti. Měl jsem chuť na pořádnou válečnou řež a tu jsem dostal. Nemyslím však, že bych se k tomu někdy chtěl vrátil nebo si z toho za pár týdnů něco pamatoval. Možná tak scénu Halova rozhovoru s malou dcerkou. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný príspevok do žánru, handicapovaný iba lacne pojatou obrazovou formou a tiež prehnaným patetizmom (spomalené zábery). Ináč ale We Were Soldiers nechýba ani spád, ani surová realičnosť, ani hutná myšlienková základňa, ani silná vodcovská osobnosť v podobe Mela Gibsona. Ten je najlepším na celom filme. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::: Dobrý válečný film s mým oblíbencem Melem Gibsonem. Ale dvě hevězdičky ubírám za ukradené hlášky z Bojového nasazení s Clintem Estwoodem, např.: "Dobré ráno, pane !", "Jak můžeš vědet jakej ten den bude !?", "Krásný den, pane !", "Jsi snad, kurva rosnička ??" ........ ::::::::::::::::::::::::::: ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Pro scény s letadly A-6 Intruder jsou použity záběryl z filmu Let vetřelce (1991). Bylo to nutné kvůli tomu, že několik let před natáčením Údolí stínů byla zbývající A-6 Intruder vyřazena z provozu. (ČSFD)
  • Ve filmu měl svou první výraznější roli Jon Hamm (kapitán Matt Dillon), který v době, než ji získal, vážně uvažoval, že ukončí svou hereckou kariéru. (NIRO)
  • Všichni žijící vojáci První kavalerie, kteří se zúčastnili bitvy ztvárněné ve filmu, byli pozváni na speciální předpremiéru. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno