Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Na filmy z Vietnamu si opravdu potrpím a tenhle Stoneův film, ikdyž mě nedostal tak jako třeba Lovec jelenů, Apokalypsa nebo Full Metal Jacket, se mi líbil ještě víc než druhý Stoneův vietnamský epus Četa. Cruise zvládl svojí přeměnu z nadšeného naivního mladíčka v protiválečného demostranta skvěle, ikdyž nemůžu říct že bych pod těma fousama neviděl pořád toho Top Gaňáka, takže by byl film možná ještě silnější v hlavní roli s někým ne tak profláklým. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $70,001,698Tržby Celosvetovo $161,001,698 ║ Obsahovo na danej dĺžke mi to príde dosť prázdne, výpoveďou povrchné a celkovo to je uvlečené, kľudne to mohlo mať o 30minút menej a bolo by to určite účelovejšie. V štýle vyprávania Olivera Stone sa je niekedy fakt ťažko nájsť. /60%/ ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Bezmocnost jedince a pocity viny aneb Oliver Stone přesouvá „frontu“ do Spojených států. Trojnásobný držitel Oscara (právě za Narozen 4. července, Četu a za scénář k vězeňskému dramatu Půlnoční expres) se pustil do svého dalšího, klíčového a léta odkládaného projektu – portrétu naivního mladíka a zapřisáhlého vlastence, který se s nadšením něco pro svou zemi udělat dychtivě přihlásil do války ve Vietnamu (stejně jako samotný režisér, který patnáct měsíců služby ve Vietnamu strávil), aby nakonec, paralyzovaný od prsou dolů a hluboce rozčarovaný postoji ve Státech, čelil změnám ve své domovině. Trvalo to, ale nakonec vystřízlivěl z naprosté nenávisti i sebelítosti a stal se předním protiválečným aktivistou. Stone (stejně jako u předešlé Čety) dokresluje a dotváří pohled tápajících Američanů na vietnamský konflikt, neuhýbá pohledy do stran a natáčí v mých očích nejemocionálnější a nejucelenější drama z pomyslné trilogie. Jen ta délka! Tom Cruise zde zažívá jeden ze svých hereckých vrcholů, dokonale si osvojil tíhu kolečkového křesla a je velmi nepravděpodobné, že byste seznámení s jeho Ronem Kovicem litovali. Kameraman Robert Richardson a Spielbergův dvorní komponista John Williams opět nezklamali, ba naopak. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mladík plný snov a ideálov odchádza za podpory svojej puritánskej matky hrdo bojovať proti komunistom do Vietnamu. Strhujúci príbeh o osude jedného konkrétneho vojaka, ktorý demonštruje nezmyselnosť vojny vo Vietname a ich následkov v USA. Ostatní pľuli na veteránov a z tých sa v úplnej väčšine stávali stroskotanci a končili na okraji spoločnosti. Oliver Stone to naozaj vie, tento film je s ohľadom na drsnú tému vietnamskej vojny úplne výnimočný. Rovnako ako Tom Cruise. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Stone tne do živého. Části z Vietnamu jsou špičkové, ale skutečné peklo začne až po návratu z něj. Kovic, který zpočátku působí jako typický, tupý americký panák dostává hloubku v přímém přenosu. Cruise ho hraje skvěle. Divák v něm vidí tu prázdnotu a to je možná to nejděsivější. Horší než smrt je jedině prokletí. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Druhý ze tří filmů o válce ve Vietnamu režiséra Olivera Stona. Dalšími dvěma jsou Četa a Nebe a země. (HellFire)
  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)
  • Jeden z mluvčích během demonstrace řekne, že bronzová hvězda a purpurové srdce, které získal za zásluhy ve Vietnamu pro něj nic neznamenají. Tyto dvě ocenění získal Oliver Stone za službu ve Vietnamu. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama