Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Stone tne do živého. Části z Vietnamu jsou špičkové, ale skutečné peklo začne až po návratu z něj. Kovic, který zpočátku působí jako typický, tupý americký panák dostává hloubku v přímém přenosu. Cruise ho hraje skvěle. Divák v něm vidí tu prázdnotu a to je možná to nejděsivější. Horší než smrt je jedině prokletí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem Tom Cruise filmově dospěl , velký díky patří také Oliveru Stoneovi.Neubráním se pocitu, že tomuto přerodu z ideového kluka v antiválečného ochrnutého člověka rozumí nejlépe američané. My si můžeme odnést jen ten druhý smysl tohoto filmu a to je náhled na smysl války ve Vietnamu a to si taky odnáším. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,AMERIKA PŘESTANE EXISTOVAT, POKUD SE NENAJDOU LIDÉ OCHOTNÍ SE OBĚTOVAT .“… /// Stone podruhé vypráví, jak vojna dělá s kluků chlapy a díky podělaný válce ve Vietnamu nastavuje zrcadlo nejen politikům, ale celý společnosti. Téma vlastenectví a společenských hodnot – jestli si o Stonem povídá, že je spíš levičák, tak tady se vyřádil. Film totiž není ,,jen“ protiválečnej, ale dost politicky provokuje a odsuzuje. Ovšem všichni ,,normální“ s ním musej souhlasit! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenný paměti, který napsal Ron Kovic, jsem nečetl. 2.) Často se mi zdá, jak vstanu a rozběhnu se... 3.) Pochopím (konečně!) k čemu je Amíkům dobrý Mexiko. 4.) Thx za titule ,,dragon-_-“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

sud 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se prostě nezapře. Kdo jiný by mohl o válce ve Vietnamu vědět víc, než tamější veterán Olí. Tři roky po "Četě", která je víceméně jeho autobiografií, se vrhnul na osud ochrnutého veterána Rona Kovice podle jeho autobiografické knihy "Narozen 4. července". Druhá "Četa" se sice nekoná, přesto pan Stone vytvořil silné dílo, které dalo vyniknout především Tomu Cruisovi, který opustil škatuli napomádovaných libových frajírků a střihl si charakterní postavu. A výtečně. Jak jsem ho nikdy moc nemusel, zde jsem mu fandil a soucítil s ním (zvláště když je s ním v posteli ta nádherná Mexická děvka a on prostě...no nemůže, no). I když zbytečně patetické hudby Johna Williamse a zkratkovitosti první poloviny, skloubené s rozvláčností (chvílema mi přišlo, že pan Stone neuvážil zda má točit seriál, nebo celovečerní film) se film neubrání, rozhodně patří mezi hodnotné snímky, dotýkající se Vietnamského traumatu. 80%. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

FANTASTICKÝ bylo na tomle filmu úplně všechno: Stone, Cruise, příběh a, i když je to trochu mimo, pro mě i letošní 4. červenec. Ale bohužel slovo "fantastický" se nedá aplikovat na osud Rona Kovice. Co ten chlap ve svým životě musel zkusit je otřesný. A díky fantastické práci již zmíněných hlavních aktérů mě jeho příběh tak vzal, že jsem až do rána chodil po bytě a těšil se z toho, že mám funkční nohy. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu 289krát. (ČSFD)
  • Když se Tom Cruise dostával do role tím způsobem, že byl v kolečkovém křesle, řekl mu Kovic, aby vyjel ven mezi lidi a pozoroval jejich pohledy. To jak s ním mluví, jak se jim chvěje hlas, způsob dívání se do očí. To vše mohl poté Cruise zužitkovat sám ve filmu. (Monco)
  • Ron Kovic a Oliver Stone napsali většinu scénáře společně v kavárně ve Venice v Kalifornii. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno