Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majští indiáni z jedné vesnice už jsou unaveni z toho, že jsou neustále bráni pouze jako nádeníci, a tak se organizují za účelem zlepšit svoji životní úroveň. Guatemalská armáda odhalí jejich plány a proto celou vesnici zničí. Dospívajícím sourozencům se podaří uniknout masakru. Jako jedinou šanci si stanoví "dostat se na sever", tedy do USA. Vydávají se na dlouhou a složitou cestu přes Mexiko, aniž by vlastně věděli, co budou dělat, až do "země neomezených možností" dorazí. (Morien)

(více)

Recenze (22)

Perunwit 

všechny recenze uživatele

Máte tu: road movie, thriller, sociální drama, úsměvné chvilky a jediné, co není (a nechybi), je akce. Snímek je tak různorodý, že osobně neznám něco obdobného z dnešní doby. Rok vzniku přeci jen trochu odrazoval, ale navzdory modernímu cynismu musím říci, že se jedná o vrcholně nadčasový kousek. Nechci moc prozradit, tak jen.. Koukněte se na to, tohle se dnes už nevidí a v podobné kvalitě ani náhodou. Jeden z Filmů Filmů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁŠ PRAVDU, ROSITO. MUSÍME ZŮSTAT SPOLU. A ROZHODNĚ NEUMŘEME. PRÁVĚ NAOPAK, BUDEME ŽÍT! TAM NA SEVERU, TAM UŽ SE K NÁM TAKHLE CHOVAT NEBUDOU. VYDĚLÁME TAM SPOUSTU PENĚZ. A BUDEME MÍT VŠECHNO, CO JSME KDY CHTĚLI. PAK SE SEM JEDNOHO DNE VRÁTÍME....“ /// Tož nebudem si nic nalhávat – filmařsky z toho slabšího soudku, aneb zub času zahlodal. Ale kdo by řešil herce, když má před sebou cestu na sever … (tak to budeš chlapče potřebovat prachy, kliku a pořádný koule), páč všude je prej umřít lepší než tady doma (tam u nich vole!). Příběh dobrej. Vo tom žádná. Jen by mu prospělo trochu švihu. Zmenšila by se stopáž… jak říkám, neuškodilo. Víc než nějaká poetika americkýho snu se řeší její nebezpečí – ale tak to tam na severu chodí. Takže soucit vod Američanů asi nečekejte. Nebo jo? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem indián a chystám se zdrhnout ,,na sever“. (Bacha kámo, Chánov prej má to nejlepší za sebou…) 2.) Sním si vo tom americkým (německým, anglickým) snu. 3.) Thx za titule ,,TomStrom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Silné drámo. Dva indiánští sourozenci se vydávají z Gueatemaly na "Sever", do Spojených států. Cestou musí překonat různé obtíže (přechod hranice Mexiko/USA - perfektní scéna v tunelech!), které ale pokračují i po příchodu do států. Jak sourozence cesta i nové prostředí změnily? A změnily je vůbec? V jednu chvíli mi film (a hlavně tedy jeho hrdinové) přišel až moc naivní (jak ěnkomu sednout na lep snadno a rychle), ale to byl nejspíš záměr (konforntace čisté prostoty se zkaženou realitou moderního světa ... ). Palec každopádně nahoru, tohle by si zasloužilo být více známé. ()

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, který mohl být natočen před 37 lety a nebo také včera... Stále aktuální problematika, o které film pojednává, ale asi jen tak aktuální být nepřestane. Zamiloval jsem se především do chvílemi až mystických pasáží z Guatemaly (byť byly natočeny zřejmě jinde), ale i taková "přeshraniční" scéna z paměti jen tak nevymizí. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Kritici si v "Severu" valnou většinou libovali - psalo se o prvním nezávislém americkém eposu, nejlepším filmu, jaký kdy byl na téma ilegální imigrace v Americe natočen, "Hroznech hněvu" pro naši dobu ... Vyskytlo se ovšem i pár šťourů, již zpochybňovali nejen uměleckou hodnotu díla, nýbrž i ušlechtilé úmysly tvůrců. K druhému se sotva mohu vyjádřit, k prvnímu - jako koneckonců vždy - jen z ryze osobního, amatérského pohledu. Nuže : závažné téma se stalo jádrem nezralé směsice vypočítavě jímavého melodramatu, obecenstvu z titulního Severu blízkých vzrušujících efektů (včetně oněch nadbytečných zvukových) a realistické kresby prostředí. Průměrně zahrané postavy (na ose od božích mayských prosťáčků přes Mexičany, vykazující svoji kulturní pokročilost směrem k Severu v první řadě jazykem nemocným vulgarismy, až po shovívavé karikatury platbyschopných bledých tváří) jsou stejně ploché a vzorečkovité jako líčení cesty do země snů, divně sestříhané a plné scénáristických volných konců, na ostří hnaných nadsázek, kontrastů a symbolů, ale i (občas chtěně ?) prostého humoru a soucitu. Sečteno, podtrženo : dílo spíš historicky než umělecky významné. ()

Zajímavosti (1)

  • 1. cena na Montréal World Film Festival 1986. (d-fens)

Reklama

Reklama