Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

InJo 

všechny recenze uživatele

Víc jsem si užíval snaživého Sheena než protežovaného Douglase, který se dle mého ani moc snažit nemusel (ta role je pro něj jako stvořená). Víc jsem si užíval řemeslnou stránku filmu (našláplá režie, výborná kamera Roberta Richardsona) než jeho morální ponaučení a "poselství" (burziáni jsou jen chamtivé svině, které "nic nevytváří"). Většinou Stoneovi skočím na špek skoro úplně, u Wall Street se tomu tak stalo jen z hlediska filmařského a hereckého, ne myšlenkového. 80 % ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2019: Vlk z Wall Street z doby, kdy stála dvojčata. Jo je to furt tak těch 70%, ale velmi líbivě natočené a Michael Douglas ve své životní roli. A teprve teď jsem si všiml, že syna a tátu Foxovic hrají opravdoví syn a táta Sheenovic ---- Všechno co se odehrává ve filmu jsem už hodněkrát zažil. Typická cesta mladého kluka z chudé rodiny k penězum a cesty je rámována mrtvolami. Ale v poslední chvíli si náš hrdina včas uvědomí že se musí zachovat čestně a celé to skončí téměř dokonalým happy endem. Jediné co tu opravdu vyčnívá nad ostatní je herecký výkon Michaela Douglase. Takže dávám za něj i za dobře zvládnutou režii 70%. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že možnou inspirací tohoto filmu mohl být - mimo jiné - i legendární Londonův román BÍLÝ DEN. Finanční trhy jsou často ve veřejném prostoru prezentovány jako abstraktum jakoby odtržené od prostoru a času; ve skutečnosti se však jedná o nadmíru čipernou a nikdy nezahálející komunitu obklopenou servisní vrstvou, jejíž životní styl a jeho úskalí jsou námětem Stoneova filmu. Že i Američané mají vynikající herce a že hollywoodské hvězdy musejí něco umět, je známé; potíží jsou však filmové látky často kontaminované zlomky poetik tzv. lehkých literárních žánrů. Prvky "happyendového pohledu" nese i tento film; nejsou však ani zdaleka rozhodující pro jeho celkové vyznění. Mimoto stojí za upozornění i neméně zasvěcený Stoneův pohled do světa odborů a odborářského života; opravdu existuje a uchovává si relativně značný vliv např. při amerických prezidentských volbách. Pomineme-li některé nejasnosti v závěru filmu (byl usvědčen i Gecco?; bude hlavní hrdina odsouzen nebo mu bude k dobru započtena jeho spolupráce s vyšetřovateli a žalobou?), jedná se o ojedinělý tvůrčí čin. Čin, který je zasvěceným průhledem do jinak neprůhledného světa, jenž se - pomineme-li stoupající "koeficient virtuality" kasínového kapitalismu - ve svých podstatných znacích příliš nezměnil. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me naprosto nezajimave tema zpracoval Oliver Stone na vybornou. Obchodovani na burze je aspon pro me desna nuda, ale Stone z filmu udelal napinavou skoro az kriminalku. Prvni hodina filmu je v podstate jedna dlouha jizda, kdy tempo ani na moment nepolevi, pak se sice film krapet vic rozkeca, ale za nakejch dvacet minut uz zase jede ve velkym. Jedina vytka je snad na dve hlavni postavy, urcite sel jejich konec propracovat jeste vic, zvlast u Sheena by bylo fajn sledovat, jak ztraci svoje postaveni a postupne prichazi o kolegy a pratele. Taky konec je takovej otevrenej, ale zase lepsi, nez kdyby se to zvrhlo v soudni drama s velkym proslovem na zaver. Charlie se tady fakt prekonava, sice to nebyl nejakej oslnujici vykon, ale urcite jeho nadprumer. A pak tu je Michael Douglas, kterej je tu fakt skvelej parchant. Sice mi neprislo, ze by hral az zas tak moc nad svym prumerem, ale mel proste dobre napsanou roli, takze toho oscara dostal pravem. Stone ma sice lepsi filmy a od tohohle rezisera mam jiny filmy radsi, ale presto dam plny hodnoceni. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film ze světa velkých peněz se skvělým Charlie Sheenem a sympaťákem Douglesem. Dougles je jeden z nejsympatičtějších padouchů jaké jsem měl možnost zatím vidět. Oliver Stone dokonalé vykreslil místo, které mě uchvacuje už několik let a na které se nikdy nedostanu. Nesmírně se těším na druhý dil se Shiou. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Jako námět Stoneovi posloužil skutečný příběh jeho přítele z New Yorku, který vydělával miliony, žil nad poměry, ale postupem času začal dělat chyby a jedna taková ho stála všechno. (Venkovan)
  • Při natáčení filmu Četa (1986) vytáhl Oliver Stone uprostřed filipínské džungle ubrousek a několika větami si na něj napsal závazek, že Charlie Sheen bude hrát ve Wall Street. Charlie ubrousek také podepsal. (popos)
  • Film měl pracovní název "Greed" (Chamtivost). (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama