Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém se dá definovat filmařina Olivera Stonea jako taková. Vždyť co jiného svádí ke sžíravější kritice kapitalistického systému než Wall Street samotná. Ten prostinký příběh o bezvýznamném joudovi z přeplněného kanclíku, který přišel k prachům a následně k osobnímu prozření, slouží Stoneovi jako odrazová plocha k vyššímu cíli, kterým je Gordon Gekko. Démon, který symbolizuje zvrácenost finančního systému světa a vše, co k tomu neodmyslitelně patří. Ta arogance a bezohlednost se zhmotnila v Michaelu Douglasovi takovým způsobem, že není divu, když si za tenhle part odnesl nejcennější hereckou cenu. Dalo by se dlouhé hodiny diskutovat nad tím, jak moc tendenční tohle dílo je, ale bez debaty navěky zůstane to, že je to jeden z nejlepších Stoneových filmů. 4 a ½. PS: Daryl Hannah tady vypadá jak ledabyle nalíčený transvestita z rodu S. J. Parker atp. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Charlie Sheen se nikdy nemel dostat k drogám. Ten kluk je boží a kdyby takto pokračoval ještě pár let mohl z něj být druhý Michael Douglas, který mu v tomto snímku nastavil laťku neskutečně vysoko. Jestli je na světě herec, co se narodil pro role hajzlů a záporáků, je to právě Michael Douglas. Oprávněný Oscar, který nemohl v roce 1987 ani maličko ohrožen. Oliver Stone v době kdy se ještě nikoho nebál a točil si co chtěl a lidi mu na to chodili po milionech. Jeho režie je svižná a potěší jak film díky ní plyne. Prakticky se Oliver Stone dokázal vyhnout slabším okamžikům a film udržel v rovnováze, což mu jediné prozpívá. Pravděpodobně se na tento snímek už nikdy nepodívám, ale je dobře že vznikl, jeho kvality se nedají popřít. ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Hutné drama, ale i exkurze do ne-zas-tak surreálného světa, jakéhosi betonové jurského parku, ve kterém bodují jen ti nejsurovější a nejdravější finanční predátoři. Obývají realitní nebe Upper East Side, mluví jazykem opcí, indexů a tendrů, ale přesto jim je rozumět: nebrat na nikoho ohled, chodit přes mrtvoly a ignorovat slova "dost" nebo "to stačí". Stone tne manhattanským byznysmenům do živého... Charlie Sheen se poučil, vzepře se Gekkovi i Shia LaBeouf? 80% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mnozí uživatelé vyjadřují názor, že Stoneova Wall Street sžíravě a nekompromisně kritizuje kapitalismus jako takový. Dovolil bych si hrubě nesouhlasit. Film burze přiznává užitečnou funkci alokace kapitálu směrem k nejperspektivnějším projektům a firmám. "Drž se základů... prý mají nový lék... občas dobré věci potřebují svůj čas," říká Sheenovi jeho starý kolega, ztělesňující i starý přístup a ideály. Jde tedy o pomyslný souboj dvou filozofií investování. +++++ Ta první má čest, usiluje o dlouhodobé zisky, investuje tam, kde tuší zájem spotřebitelů a daňových poplatníků (nebo, ehm, vlády) o nabídku budoucích produktů a služeb. Ta druhá je posedlá rychlými zisky, v nichž dividendy hrají pramalou roli, důležité je využít krátkodobých výkyvů v ceně akcií. Levně koupit, draze prodat či levně koupit, vytunelovat a klidně zlikvidovat. Pokud mají takoví investoři (spekulanti v tom nejhorším slova smyslu) schopnost cenu akcií ovlivnit, tím lépe pro ně. Ten druhý přístup samozřejmě ztělesňuje Gekko. Gekko, kterému Stone přiznává vzdělání, charisma, nadané dítě, umělecký vkus, široký rozhled, fyzickou formu, nadšení pro novinky, sexappeal - všechno, všecičko Gekko má, jen soucit mu chybí. +++++ Filmem se motají ekonomická témata aktuální i po více než dvaceti letech. Insider trading - nezákonná praktika, kterou prý ale stejně všichni provozují, protože umožňuje získat větší zisky. Existuje dokonce hypotéza, že prakticky všichni mající dlouhodobě nadprůměrný zisk se jí oddávají. Oddělení vlastnictví od řízení - věc, kterou tentokrát kritizuje Gekko, ovšem proto, aby svého většinového vlastnictví využil k tunelování a "vyjebání" s malými akcionáři. Volatilita trhů. Hra s (ne)nulovým součtem. +++++ Stone si nepochybně jistou práci s nastudováním reálií dal. Zdá se mi, že ho to (zdánlivě) paradoxně v uměleckém výrazu svázalo. Rozhodl se jednoduchým příběhem o boji dobra se zlem, iluze s procitnutím svázat všechna témata do jednoho celku. Takových příběhů je dvanáct do tuctu. Zdá se mi, že chce vyprávět hlavně o Gekkovi, ale dává mu málo prostoru. Snad to má smysl v tom, že má větší šanci pomocí ostatních postav ukázat, čím Gekko není. Ten zůstává buď enigmou (ale film jej měl prozkoumat) nebo má strašlivě jednoduchý vnitřní život (ale to není zajímavé). Všechny postavy se mi jeví jako příliš modelové, sloužící k vyjádření politických názorů a apelů. Na to, že film vypráví "o lidech", je to málo. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

I pro nás 'ekonomy' je Wall Street podán hodně složitě, burza vypadá jako tržiště a jen matně připomíná tu dnešní. Díky tomu je těžké se ve filmu, který se - díkybohu - zajímá pouze o ekonomiku a vedlejší témata (konflikt otec x syn, kariéra x život...) nechává pouze načrtnuta. Největším kladem je tu samozřejmě Michael Douglas ve své vrcholné formě, bez něj by tohle byl jen další tuctový snímek. [TOP 19/7 80%] ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Film měl pracovní název "Greed" (Chamtivost). (ČSFD)
  • Charlie Sheen po dobu natáčení hojně flámoval, což se na jeho působení ve filmu podle jeho vlastních slov podepsalo. Bojoval s kocovinou a snažil se přežít každý další den. (popos)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama