Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Starému dobrému Olímu se dá vytýkat ledacos (předpojatost, absence nestrannosti) rozhodně mu však nejdou upřít dvě základní (zásadní) věci. Přímý tah na branku a fakt, že vždy moc dobře věděl, o čem právě točí. Nahodil, počkal, pořádně zasekl a „oběť“ (divák) byl(a) jeho. Takový je i zdejší hlavní hrdina, Gordon Gekko.Velké zvíře (z) Wall street v podání živelného (po zásluze oscarového) M. Douglase, jehož zářivý úsměv by mohl dělat reklamu nejednomu výrobci zubní pasty. (On by ji (ho) však bezpochyby koupil, vysál a ....poslal do konkursu). Jako jeho žák (přesněji řečeno obyčejný prostředek-„bílý kůň“ k dosažení jeho cílů) mladíček Ch. Sheen coby ambiciózní nezkušený burzovní makléř s touhou konečně prorazit do světa velkého byznysu. A tak (Gekkovi) stačí pouze nastražit blištivou návnadu a už jste jeho. Šplháte (letíte) nahoru, nemáte čas resp. nechcete nad tím moc přemýšlet a když se konečně chcete alespoň na chvilku (po)zastavit a pořádně nadechnout, zjistíte, že to nejde a vy nemůžete dýchat. Chvilku to zkoušíte se zatajeným dechem, ale dojdete k neodkladnému, tj., že se to (stejně jako samotná chůze po hraně žiletky) nedá protahovat donekonečna. A city, ty do tohoto odvětví opravdu nepatří..... Těch dvanáct procentních bodů strhávám za absenci nestrannosti, jistou černobílost postav a moralizující závěr. Z čistě subjektivního, lidského, osobně zainteresovaného (viz závěrečné titulky) pohledu O. Stonea se to dá (možná) i pochopit, objektivně (filmařsky) nikoliv. Divák není cvičená opice, umí si udělat ú(roz)sudek sám.Ostatně karty jsou jednoznačně rozdány. Vždy (tu) budou „žraloci Gordonové Gekkové, vždy tu budou Martinové Sheenové resp. odboráři a vždy tu budou mladí ambiciózní Charlie Sheenové“, s tím rozdílem, že Ti skuteční („Ch. Sheenové“) budou (i) bez morálních dilemat. To je holý nezpochybnitelný fakt. Tak jako, že zítra ráno vyjde slunce. A hlavně, vše má dvě strany mince. Z tohohle dílka (ať se na mě nikdo nezlobí nebo klidně ano) křičí to levičáctví na všechny strany. Přesto... dostatečně poutavých, bavících, (režijně) nápaditých, ani na okamžik nenudících, nadčasových ....88%. zajímavý komentář (pro mě): gudaulin ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Myšlenkové vyznění je sice jaksi jalové a nepřekvapivé, ale formální provedení takřka nemá chybu. Tohle je ostatně vyprávění o střetu skvěle vyprofilovaných postav, kariérních zájmů a životních hodnot s nápadným půvabem buržoazie, přičemž se kašle na vrstevnaté vedlejší linie a do živého se tne natolik zaujatě a uvěřitelně, že to na silný divácký zážitek bohatě stačí. Wall Street je epicentrem života, v němž se Stone a Richardson pohybují jako dravé šelmy, a jeho králem je pronikavě charismatická bestie Michael Douglas - on a Sheen si zaslouží superlativa, na rozdíl od Daryl Hannah, kterou bych poslal hrát maximálně travesti show. 80% ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

I pro nás 'ekonomy' je Wall Street podán hodně složitě, burza vypadá jako tržiště a jen matně připomíná tu dnešní. Díky tomu je těžké se ve filmu, který se - díkybohu - zajímá pouze o ekonomiku a vedlejší témata (konflikt otec x syn, kariéra x život...) nechává pouze načrtnuta. Největším kladem je tu samozřejmě Michael Douglas ve své vrcholné formě, bez něj by tohle byl jen další tuctový snímek. [TOP 19/7 80%] ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zaujimava drama zo sveta maklerov a financnych zralokov, tak ako aj pohlad a zaroven poucenie pre mladeho zacinajuceho maklera Sheena, ktory sa chcel za kazdu cenu a velmi rychlo dostat k peniazom. Michael Douglas si uz viackrat zahral chamtiveho bohateho hajzlika, spomenul by som napriklad Fincherovu HRU (1997) alebo DOKONALU VRAZDU (1998), pricom aj tu si zahral obchodnika na burze. Charlieho Sheena dnes uz ani poriadne nevidiet, mozno len na Direct to DVD filmoch a na Daryl Hannah si pamätam asi len z Tarantinovho KILL BILLa (2003). Na konci filmu som si vsimol venovanie niekomu, kto sa tiez vola Stone, zrejme niekomu z rodiny rezisera Olivera Stonea. Filmoveho otca Charlieho Sheena si tu zahral jeho skutocny otec Martin Sheen... 13.03.2009 ____ Charlie Sheen - (Bud Fox) +++ Michael Douglas - (Gordon Gekko) +++ Daryl Hannah - (Darien Taylor) +++ Martin Sheen - (Carl Fox) +++ Terence Stamp - (Sir Larry Wildman) +++ Saul Rubinek - (Harold Salt) +++ John C. McGinley - (Marvin) +++ Hal Holbrook - (Lou Mannheim) +++ Hudba: Stewart Copeland +++ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V dobách vzniku snímku se s Ch. Sheenem dalo ještě spinkat. Zcela heterosexuálně musím uznat, že býval celkem fešák a nedivím se, že nejedné slečně stál za selhání imunity. Tento snímek pojednává o tom, jak se vlastně Ch. Sheen dostal ke kokainu. Okrajově pojednává i o světě, kde peníze nikdy nespí. Hlavní zápletkou je poté nelítostný souboj mezi touhou po penězích a svým vlastním svědomím. Přiznám se, že mi chvíli trvalo se zorientovat ve všech těch pojmech. Dokonce si nejsem jistý, zda jsem se zorientoval správně. Každopádně, děj má potenciál zaujmout. A pokud vás náhodou nezaujme děj, tak vás zcela jistě zaujmou herecké výkony dvou ústředních postav. Zejména ze strany Douglase to byl takřka galakoncert. Nevadila mi ani delší stopáž. Celkově pálím lepší 3 kusy. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Při natáčení filmu Četa (1986) vytáhl Oliver Stone uprostřed filipínské džungle ubrousek a několika větami si na něj napsal závazek, že Charlie Sheen bude hrát ve Wall Street. Charlie ubrousek také podepsal. (popos)
  • Jako námět Stoneovi posloužil skutečný příběh jeho přítele z New Yorku, který vydělával miliony, žil nad poměry, ale postupem času začal dělat chyby a jedna taková ho stála všechno. (Venkovan)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama