Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

Suzana 

všechny recenze uživatele

Opravdu gurmánský zážitek! Úroveň stolování, jídlo jako čistá konzumace, jídelní pseudosnobismus a ochotní číšnici - věci, které jsou stále k vidění v kdejakém jídelním a restauračním zařízení zobrazuje Švankmajerm originalním, ale pravdivým způsobem. Ostatně, pro takovéto zážitky nemusíme chodit daleko. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Všichni jsem jen stroje fungující na jídlo, aneb hamty hamty, ať mám víc než tamty, aneb nakonec stejně dožereme sami sebe, nebo-li krátkometrážní diktát od mistra krátkometrážních diktátů. Originalita, nekompromisní osobitost ztvárnění, undergroundové absurdno a skvělý humorný nádech. Jan Švankmajer je mistr svého oboru. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak to byla opravdu zdařilá Švankmajerovská komedie z prostředí gastronomických chuťovčiček. Neuvěřitelně vyšperkované chody, dá se říct až ujeté nápady jak ztvárnit snídani, oběd a večeři. Nejvíce pobavil asi oběd, Kraus má opravdu vytříbený apetit ... nu což když je hlad tak je hlad. Po zhlédnutí večeře mě přešla chuť i na večeři :-)) ()

hloupej honza 

všechny recenze uživatele

Říká se, že hlad je nejlepší kuchař...Jak to vidí Jan Švankmajer, uvidíte v tomto vynikajícím snímku, který se dělí na tři části dle našich stravovacích návyků. Snídaně; jídlo, které jíme po ránu zcela automaticky. Je zde vyobrazen celý cyklus snídajícího muže v automatu, na který čeká dlouhá fronta lidí. Oběd; čas, kdy už jsme velmi hladoví a snědli bychom snad cokoliv, bohužel jen někteří z nás jsou, při tom hladu, schopni dodržovat stolovací kulturu. A nakonec večeře, kterou si chceme náležitě vychutnat a pokud snad vaříme, tak do toho dát i něco ze sebe. Mistrovská animace Jana Švankmajera, vynikající práce s animováním živých herců. Některé záběry mohou být pro někoho poněkud nepříjemné např. chroupání porcelánu, strkání prstu do oka, či pojídání svých vlastních genitálií...což bylo i na mě moc, ale byl jsem rád, že si to režisér včas uvědomil a odháněl kameru pryč. Určitě stojí za to vidět. ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

Nejšvankmajerovější švankmajerovina ze všech švankmajerovin, kanibalistická lahůdka pro skutečné gurmány, ohlodáná kost surrealismu, věčně hladová česká držka, tři stupně absurdity, ranní pochoutka z desinfikovaného výtahu, naturální oběd Strausse, Krause a toho třetího, Abendessen nevýdaných dobrot čerstvě připravených. Mňam, mňam, mňam, co jen si dnes dám? ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Keď si muž počas raňajok utrie tvár servítkou, zmiznú mu okuliare. (Cybershot)
  • Ve filmu je v jednom ze záběrů zachycena dnes již těžko představitelná cena 9 Kčs za párek s hořčicí, půl krajíce chleba a pivo. (ledofredo)
  • Jako dítě byl Jan Švankmajer poněkud neduživý a dospělí jej do jídla nutili. Tato zkušenost se v něm hluboce usadila a v dospělosti se trasformovala v jakousi zvrácenou obsesi jídlem - projevuje se téměř ve všech jeho filmech a vrcholí právě ve snímku s příznačným názvem Jídlo. (Zuzanyje)

Reklama

Reklama