Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (402)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Název filmu odpovídá skutečnosti - tohle je opravdu jízda s velkým J. Naprosto pohodový a skvělý film, kdy se na mě přenesla atmosféra "to neřeš, prostě jeď dál… je jedno kam, je jedno s kým, prostě jeď a užívej si to". Svěrák zde potvrdil, že byl talentem odjakživa a mladá Aňa… Prostě a jednoduše, kdo nevěří, že Češi zvládli natočit jeden z nejúžasnějších road movie filmů, tak ať se podívá na tohle. Jeden z nejpříjemnějších snímků, co jsem kdy viděl (nejen z Česka, ale všeobecně!), jehož konec vás dostane. Jasných 100 % s tím, že tuhle Jízdu si rád zopakuju. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Protože není nic úžasnějšího než léto a prchavý okamžiky, kdy pociťujete sílu svobody, štěstí a opravdickýho života bytí tak moc, že kdybyste pustili volant a zabili se, je vám to fuk. Ještě, že ty chvilky bývají opravdu vzácný a vy si tak na konci, pokud to celý přežijete, můžete říct: "to byla jízda"... ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Jízda propagovaná v polovině devadesátek otravným ušním červem od Buty mě nikdy nelákala (obecně na český filmy moc nejsem), takže jsem ji poprvé viděl až 30 let po premiéře. A o nic jsem nepřišel, kromě pár parádních záběrů od F. A. Brabce. Dějově je to až moc o ničem, soundtrack od Buty mě nebere a stejně tak nejihnu z obrázků české krajiny. A ani ústřední trojice mi k srdci nepřirostla, byť mě bavilo sledovat holčičkovsky a nevypočitatelně se chovající postavu Geislerové. K mým oblíbeným filmovým roadtripům se to bohužel nezařadí. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tenhle hodně jiný indie Svěrák se mi tentokrát do vkusu moc netrefil. Lowcost road-movie s homevideo lookem, která sice i s lowres obrazem dokáže kouzlit vcelku pěknou letní atmosféru, ale zároveň je to film, kde mě všechny ty nepříliš bystré a neustále nadržené postavy svým slizkým chováním a cringe dialogy občas fakt děsně iritovaly. Divoké a notně buranské devadesátky z toho vyloženě sálají. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

To mi někdo vysvětlete... Jak se něco takového vůbec mohlo stát kultem? Šíleně ucourané, nechutně klidné, bez akce... K tomu ten hrozný Pastrňák, dřevo Špalek a mrcha Aňa, která navíc tentokrát ani nesouloží, potvora! Laik se diví, odborník žasne (a Cival taky – tím myslím tomu, že Aňa tentokrát nezalehla :-). Celkový dojem: to jen Honzík Svěráků a pár kámošů neměli o prázdninách zrovna do čeho píchnout a tak si radostně v českých luzích a hájích zablbli s kamerou a jedním otřískaným homemade kabrioletem. Moc díky za tenhle výlet! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Poznávací značka 995 JZD 75 byla původně přidělena v roce 1992 v départementu Paříž. Ve Francii se tabulky se značkou nemusejí odevzdávat úřadům a s ojetými vozidly se tak dostávají všude po Evropě. Jsou dodnes oblíbené pro stejný účel, jaký je ukázaný ve filmu, tedy učinit méně nenápadným vozidlo, které není řádně přihlášeno do provozu. (Martin_L)
  • K filmu Jan Svěrák ještě napsal stejnomennou knihu, kde popisuje zajímavosti z natáčení a děj filmu. (Pierre)
  • V dobe natáčania už mali české filmy zvuk vo formáte Dolby Stereo. Z ekonomických dôvodov sa ale zvukový mix tohto filmu vyhotovoval monofonicky. (BlueNeon81)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama