Reklama

Reklama

Oheň a led

Akční / Sportovní / Muzikál
Západní Německo, 1987, 83 min

Obsahy(1)

John je lyžař začátečník, který se jednoho dne na sjezdovce za mírně dramatických okolností seznámí s půvabnou dívkou Suzi, do které se ihned zamiluje. Po nějakém čase, kdy už je jeho lyžařské umění takřka na profesionální úrovni, se s ní znovu náhodně setkává v New Yorku, Suzi mu však zmizí, ale ještě před tím mu poskytne indicie, kde ji najde. Dobrodružné pátrání může začít. (Dinek)

(více)

Recenze (6)

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Snad první film, ve kterém jsem jako děcko viděl snowboard a lyže jsem chtěl hned zahodit. Příběh je o ničem, ale jsou zde dost dobré záběry z lyžovaní, snowboardingu, windsurfingu a dalších vesměs zimních sportů doplněných šílenou hudbou koncem 80. let. 50% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Oheň a led" představuje pozoruhodný experiment, který ne zcela funguje, ale to nic neubírá na jeho ambicióznosti. Pro Willyho Bognera to byl do značné míry překlenovací film. Na jedné straně v něm ještě zůstává mnoho z nespoutané hravosti jeho předchozích dvou zhůvěřile prdlých celovečerních projektů, obzvláště z jejich zcela anarchistického přístupu k tradičním normám vyprávění a mainstreamové filmové logice. Ale současně zde poprvé plně vykrystalizovala Bognerova ambice dávat ve filmech co nejmenší prostor klasickému vyprávění, s jeho výstavbou přes kauzálně provázané peripetie směřující od bodu A do bodu B. To v očích nadšeného režiséra, kameramana a svéhlavého scenáristy totiž jen bere prostor pro opravdové ryze fyzické atrakce prvoplánově vzbuzující úžas. Bogner tudíž logicky přišel s konceptem lyžařského muzikálu, který by po vzoru tradiční hollywoodské podoby výchozího žánru disponoval pouze vachrlatým příběhem, jenž by zavdával příležitost k extravagantním tanečním/sportovním choreografiím. Výsledkem je náležitě nesmyslná fraška o lyžaři, který je zakoukaný do lyžařky, a zatímco cestuje napříč USA z New Yorku do Aspenu po jejích stopách, tak neustále myslí na ni a na lyžování. Rámování jednotlivých sportovních pasáží jako hrdinových představ umožňuje vymýšlet zcela fantasmagorické sekvence, které jednak usilují o maximální estetizaci různých zimních sportů, potažmo i jejich letních variant, ale navíc také umožňují jejich adrenalinové aplikce mimo tradiční prostory pro ně určené. Pro Bognera to také byl první projekt s neskrývaně zapracovaným product placementem i jiných značek než té vlastní a také počátek vyloženě cíleného vyhledávání expertů na nové outdoorové či extrémní sporty a zaznamenávání jejich divočin pro široké publikum. Film tak drží prvenství coby první celovečerák zachycující snowboarding, ale i některé další, tou dobou ještě vůbec nepraktikované disciplíny či pokusy o ně, jako kombinaci snowboardu a windsurfingu. Svou záměrnou nekonzistentností také film nabízí ohromně pestrou škálu atrakcí od ryze videoklipových sekvencí synchronizovaných salt lyžařů v různě barevných kombinézách, přes typicky bognerovské sekvence lyžování v bobové dráze či slapstickové taškařice, až po dech beroucí honičku na lyžích ulicemi horského městečka, točenou samotným Bognerem takřka v jednom záběru na lyžích. Sám o sobě zůstává "Oheň a led" v mnoha ohledech fascinujícím bláznivým experimentem s žánry a možnostmi filmového vyprávění v rámci kinematografie atrakcí. Nicméně v rámci Bognerovy zasněžené mozkovny a jejího kinematografického otisku se jedná jen o první krůček k dokonalé formě celkového konceptu outdoorového muzikálu, které dosáhl v pozdějším projektu "White Magic". ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nejde nikde sehnat, ale kdysi jsem to na vhs viděl. Oheň s ledem a dynamitem je ještě lepší, ale i tady se pozná Bognerova škola. Lyžařský scény každopádně podařený a občas proložený i tím správným crazy humorem. Hodnotím tentokrát spíš z nostalgie. Kdybych věděl, kde to sehnat, tak na to s chutí mrknu znovu.60% ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Pridana hodnota tohodle filmu byla sveho casu samozrejme obrovska a i ted filmy Will Bognera bavi. Ale nema to ten drajv, vtip a odlehcenost treba takoveho Blizzard of Aaahs (tam se nachazi dokonalost kdy Glen Plake lyzuje v Chamonix s hudebnim doprovodem Frankie Goes to Hollywood). Takova nostalgicka jednohubka, nesmazim tak casto jako ostatni ski filmy. Ale Bogner mam rada i jako znacku, nektere kolekce jsou samozrejme pretentious jako prase, tuhle mi bracha rikal ze v tech jejich ski soupravach vypadam jako panicka, ale me to nevadi, i kdyz mam radeji Peak Performance, Mammut nebo Lasse Kjus tak i Bogner mam nekolikrat ve sve sbirce a ta nova Fire and Ice kolekce s horama na bunde nevypada spatne. Tak treba se Jezisek letos preda! ()

Laure 

všechny recenze uživatele

Podle mého soudu asi nejlepší lyžařský film. S velmi pěknou hudbou a vynikajícími lýžařskými scénami. Příběh není něják propracovaný, ale u tohoto druhu filmu bych to ani neočekával. Film je primárně určen pro milovníky lyžování a pravděpodobně nikoho jiného nenadchne. ()

Reklama

Reklama