Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (345)

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka s tajemnou atmosférou. Jediné co mi zde moc neštymuje, je obsazení Pavla Kříže do role Mikeše. Zahrál ho dobře, ale typově se na něho vůbec nehodil. Jinak bezchybný Václav Knot, Ján Króner a Vlado Müler. Petr Čepek byl démon, o tom není žádná řeč. V roli čaroděje jedinečný. Pohádku dělá též velmi příjemnou krásná hudba Petra Ulrycha. ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Zde poplavu malinko proti proudu,protože tahle pohádka je jedna z mých nejoblíbenějších. Pavel Kříž sice mohl se svou postavou spíš natáčet nějakou reklamu na hlad, než příběh o kováři,ale to je jen detail. Popasoval se s tim velice slušně. Můj oblíbený Petr Čepek v roli Černého krále taky nezklamal a ta hláška ,,Pro jednoho málo,pro tři nic!´´ je pro mě legendární...já tady dávám 100% ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Co mě hlava nebere, jak od Boženky typově daného Mikeše, tzn. silného, urostlého, odvážného kováře ,. může hrát někdo, kdo vypadá ,,jak dvakrát přeloženej vítr" s výrazem cucáka. A aby toho nebylo málo tak vedle něho postaví mužského (Kroner), kterýmu je milej Mikeš do pasu. A vadí mě to pořád. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Ále, to kralování, od pořádné práce člověka jenom zdržuje." V dětství mě úryvky téhle pohádky buď děsily, nebo nudily, ale jako dospělou mě doslova okouzlila. Kříž byl vždycky sympaťák, scénář nabízí hezká moudra i zajímavý zvrat (což v českých pohádkách není úplně obvyklé) a všemu hodně pomáhá hudba - jak ve formě zakázaného veselého pískání, tak i ta skoro až "hororová". Moc hezké. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jedna z rozhodně nejzajímavějších českých pohádek, kterou mohu hltat každé Vánoce a troufnu konstatovat, že mě ještě dlouhá léta neomrzí. Pavel Kříž ve své (pro mě prozatím nejlepší) roli po boku pěkně nechutných a zásluhou toho dokonalých nástrah při záchraně té své vysněné, jak už to v pohádkách bývá. V málo kterých mě to ale dokáže tak bavit, jako právě ve Statečném kováři. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Tajemný hrádek, ve kterém měla být loupežnická chasa se jmenuje Sirotčí hrádek a najdeme ho nad obcí Klentnice u Mikulova. (Stocki)
  • Hrad, ze kterého se ztratily princezny se jmenuje Buchlov. (Stocki)
  • Ve chvíli, kdy oba kumpáni nechají kováře ve studni, aby jako zachránili princezny, nemají vůbec nic. Přesto je v další scéně vezou ke králi kočárem taženým koňmi, aniž by ho měli kde vzít. (honajz)

Reklama

Reklama