Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Kterej zase inženýr tuhle výbornou záležitost potápí pod modrou hladinu průměru? Sice jí k červené barvě chybí jen procento, zasloužila by se v ní však rochnit s přehledem. Pohádka je nezapomenutelnými scénami prošpikovaná a patří mezi to opravdu vyvedené. Je plná vtipné akce("A nedají si říct a nedají.") Obsahuje nenásilně podané prvky morálního poselství (Zlaťáky, jitrnice a vlastně všechny okamžiky s Knotem a Kronerem ml.) A umí přijít též s pro děti stravitelnou až příjemnou strašidelností, která je navíc parádně podpořena kulisou hudební i trikovou. PS: Starou kamerou na obřím plátně v setmělé jídelně.... na dětském táboře v Horažďovicích.... rok po roce nesčetněkrát. A co bych dal za to sedět tam jako malej kluk znovu. 80% ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Vánoční svátky... tak se pustím do pohádek. V 80. letech vzniklo několik pohádek s hutnou až hororovou atmosférou a "O Statečném kováři" je právě jednou z nich. Spousta napínavých magických momentů: mlýn, cesta, chatrč, studna, závěrečný souboj. Většina lokací vypadá úžasně pohádkově, potom ty méně povedené působí moderně a tak trochu jako pěst na oko (vesnice a hrad). Možná je to i režií. Tohle bych odpustil. Asi jedinou výraznou slabinou je špatná fyzická příprava Pavla Kříže, kterému žádnou sílu není možné věřit a už jako klukovi mi to vrtalo hlavou. Nicméně pohádka patří pořád k tomu nejlepšímu, co u nás kdy vzniklo. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Co mě hlava nebere, jak od Boženky typově daného Mikeše, tzn. silného, urostlého, odvážného kováře ,. může hrát někdo, kdo vypadá ,,jak dvakrát přeloženej vítr" s výrazem cucáka. A aby toho nebylo málo tak vedle něho postaví mužského (Kroner), kterýmu je milej Mikeš do pasu. A vadí mě to pořád. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pohádka s temným příběhem. I ten hudební doprovod ho pěkně vystihnul. Nejdříve jsem považovala obsazení Pavla Kříže do role kováře Mikeše za vtip. Postupem času se ukázalo, že mu ta role sedla, i když teda nevypadá, že právě opustil posilovnu, hubeňour jeden. Petr Čepek byl taky velmi dobře zvolen do role čaroděje. Jako malá jsem se této pohádky bála. I v této době ji zrvona moc dvakrát nevyhledávám. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Nepamätám si rozprávku, kde by tak výborne vynikla rôznorodosť exteriérov ako tu (jarné lúky, lesy, zimná krajina, atď, všetko nasnímané veľmi dobrou kamerou). Tiež tomu nechýba vcelku temná atmosféra, ktorá je v niektorých momentoch (klobásy na stromoch, zakliata princezná v líščej koži) dobre vystupňovaná. A zvrat v chovaní dvoch veľkých sympaťákov je tiež veľmi zaujímavý a neočakávaný. Trochu škoda, že v závere už tomu dosť dochádza dych, ale 5 hviezd si to podľa mňa zaslúži. 9/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Při natáčení scény, kdy Mikeš v Království Černého Krále skáče z okna na zem, si Pavel Kříž vymknul kotník. (AlchENEMY)
  • Král (Lubor Tokoš) slibuje třem nálezcům princezen dvě věci – ruku třech princezen a půlku království k tomu. Jedno království by šlo ale těžko rozdělit na tři půlky. (salahadin)
  • Hrad, ze kterého se ztratily princezny se jmenuje Buchlov. (Stocki)

Reklama

Reklama