Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Syžet je jakési vnější schéma, celková konstrukce, podle které je příběh řazen. A fabule je už hotový, divákem na základě syžetu zkonstruovaný příběh. Syžet je zkrátka něco jako plánek z ABC-íčka, podle kterého si postavíte papírový model (fabuli). Proč o tom mluvím? Protože tenhle film v sobě sloučil všechny typy syžetů dohromady - je retrospektivní v první půli (odvíjí se od pointě k příčině), chronologický ve druhé půli, dále řetězový (pojítkem několika zdánlivě nesouvisejících příběhů je femme fatale), stejně tak rámcový (dílčí příběhu jsou součástí hlavního děje točícího se kolem detektiva) a celé to budí zdání paralelního příběhu v příběhu, respektive způsobu, jakým se příběhy stávají. Jenže tím se dostává celý děj do polohy konstruktu s vymakaným scénářem bez života a mám pocit, že těm, kdož mají problémy odlišit civilní život od filmové fikce a jejích konvencí, bude film rozkolísávat hypertenzi. Motá se vám z toho hlava? Na zklidněnou doporučuji Single Malt Scotch Whiskey nebo Jägermeistera. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

- "Neni mym stylem podrazet devcata. Je nacase se polepsit". Reziser Jacques Tourneur natocil skvostny film noir zo 40. rokov 20. storocia. Pribeh je genialny, a hned divaka strhne, takze nudit sa rozhodne nebude. Dialogy su maximalne prepracovane a na urovni, noirovsky spravne cynicke. Z hercov strhol vsetku pozornost na seba sympatak Robert Mitchum, ktory, pokial mi je dobre znamo, velmi casto /a mozno aj rad/ hral v noiroch. Mitchum bol pre mna proste noirova ykona, ziadny Hampry Bogart. Rovnako skvela je vsak aj la famme fatale Jane Greer. Dejova linia je na urovni, film velmi dobre a rychlo odsypa. Klasicky noirovske je cierno - biele vnimanie vo filme. Rezia Tourneura je na urovni, vidno ze sa do remesla rozumie. Takze dalsia vyborna noirovska jazda a pre mna sqely noir. 100 % ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"But I didn't take anything. I didn't, Jeff. Won't you believe me?" "Baby, I don't care."     Klasický film noir, zaradený aj medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, s pomerne podmanivou atmosférou, ktorý ale vo mne nezanechal hlbší dojem. Hlavným problémom je zrejme málo zaujímavý scenár, sice sa snažiaci o prekvapivé zvraty, všetko ale vyznieva akosi do prázdna. Najviac ma na filme zaujali výborní herci, hlavne charizmatický Robert Mitchum v role parádne lakonického hlavného hrdinu Jeffa ("I'm sorry he didn't die." "Give him time."), Jane Greer ako obzvlášť zvodná (a tiež aj obzvlášť fatálna) femme fatale Kathie ("Dirty double-crossing rat!") a vtedy ešte málo známy Kirk Douglas vo vedľajšej role mafiána Whita.     "She can't be all bad. No one is." "Well, she comes the closest." ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Solidní žánrovka se skvěle noirově padlou kráskou. Film má napětí i spád, a že ke konci ztrácí logiku, skoro ani neruší, protože si to nahrazuje vypointovanými scénami (například likvidace záporaka pomocí rybářského prutu – hloupé, nereálné, ale efektní). Závěr udělá radost perfektně zvolenou /ne/milosrdnou lží, která pomůže kladné hrdince najít správnou cestu. /25. 5. 15./ ()

lamps 

všechny recenze uživatele

První polovina je vrcholným příkladem klasických noirů, kde vyprávění na dvou úrovních naprosto pohltí a postavy jednají nepředvídatelně, ale přece logicky a nevyhnutelně. V druhé fázi, kdy se syžet přehoupne čistě do přítomnosti, už sice scénáři dochází dech a režie poněkud zevšední, ale za dramatické a opět logické vyvrcholení se plusové body sbíhají zpět na stranu tvůrců. Rozhodně povinná učebnice pro nadšence. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Hoci v neskorších rokoch bol film často vnímaný ako tím dvoch veľkých hviezd (R. Mitchuma a K. Douglasa), v tom čase bol Kirk Douglas prakticky neznámy. (westerns)
  • Hoci sa produkčná spoločnosť RKO Pictures začiatkom štyridsiatych rokov zamerala na tvorbu béčkových filmov, po druhej svetovej vojne sa už preorientovala skôr na áčkové filmy. Film Out of the Past dostal pomerne bohatý rozpočet. (westerns)
  • Film bol zahrnutý v roku 1998 do zoznamu 400 filmov nominovaných na 100 najlepších amerických filmov všetkých čias. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama