Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Cain je člen ochranky v obchodním domě. V něm se nedávno stala vražda, při které byla zabita jeho žena Claire. Harry se nemůže smířit se smrtí svojí ženy, je znechucen z vývoje vyšetřovaní policie, a tak začíná pátrat na vlastní pěst. Nejde mu na rozum kdo a proč by chtěl zastřelit jeho ženu. Vydává se vlastní cestou a přes svého kolegu a kamaráda si vypůjčuje videokazety se záznamem z kamerového systému z onoho osudného dne a sbírá informace. Den co den projíždí videokazety a fotí si tváře lidí, píše informace, až jednoho dne náhodou narazí v protějším domě na zvláštní rodinnou fotku. Po jejím důkladném prozkoumání zjistí, že byla focena před motorestem ve vzdáleném městečku, kde poznal svoji ženu Claire, ihned tam vydává v domnění že možná natrefil na horkou stopu. (Pishin)

(více)

Recenze (93)

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Hodně hustá atmosféra, která podtrhuje scénář, který jako kdyby napsal sám David Lynch. Hrůza z jednotlivých vypjatých scén u mě vyvolala, to co měla. Díky slabšímu pomalému rozjezdu, který napovídal, že nejde o nic velkého, tak mě od poloviny až ke konci vše vyvedlo jasně z omylu. Kamera, která vytváří jednu z nejultimátnějších mistických představ filmů. Připadal jsem si jako kdybych se opravdu díval na film Lynche a né Nicolase Windinga Refna. Bravo ! Vypadá to, že Refn dokáže natočit i něco jiného než skvělá autentická životní dramata. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jak najdeš sám jednoho chlapa?“ - „Věřím, že to dokážu.“ - „I když to dokážeš, nebude s tebou klábosit, jen aby ses cítil líp.“ - „Udělám, co bude třeba. Možná nemusím vědět kdo to je, jen když zjistím proč.“ - „Myslíš, že to bude tak lehký? Myslíš, že si tě pustí blízko k sobě? Uvědomí si, že ho budeš chtít zabít.“ - „Já nejsem vrah.“ Harry dělá ochranku v supermarketu, ale divák brzy odtuší, že tohle není obyčejný sekuriťák. Má cíl. Je unavený, umanutý a publikum hádá, zda mu ze žalu i malinko nepřeskočilo. Jak se noří hlouběji do luštění záhady smrti své ženy, je film zajímavější, ale také hůře uchopitelný. K pomalému tempu a hypnotické atmosféře přibude také víc vzpomínek, snů, halucinací, přičemž v určitém okamžiku dojde i na psychedelické orgie (vážně byly nutné?). Vytknul bych i to, že část pointy člověk uhádne velmi brzo (velká škoda), postava Petera mi nepřišla zvládnutá a kvůli neuspokojivému konci zbude jistá pachuť. Baví atmosféra i autentický Turturro, jinak ale tenhle nevyrovnaný thriller hodnotím jen lepším průměrem. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Alternatívny thriller s pomalou, skúmavou réžiou a poskromnými dialógmi. Pre vnímavých divákov. Čistý, zranený a neškodný hrdina v podaní vovnútri emóciami vrejúceho Johna Turturra versus vyšší, krutý svet moci a bezprávia. Turturro s jeho herectvom je polovicou tohto filmu, tou druhou je Refnova unikátna optika. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Působivá, ponurá atmosféra a drobné nejistoty týkající se psychického rozpoložení hlavni postavy ženou tuto jinak trošku "prázdnou" kriminálku zdárně kupředu. Refn do poslední chvíle nechce říct, zda se jedná o krimi, či psychothriller, taktéž několika krátkými vsuvkami podbízí diváku myšlenku, že do rozuzlení filmu zasáhne špetka mysteriózna. K filmům Davida Lynche bych to však nepřirovnal, neboť Fear X není nepochopitelný a svou bizarností neexhibuje, využívá ji jen jako prostředek k silnějšímu vtáhnutí diváka do atmosféry a vnitřních pocitů protagonisty... Pomalejší tempo a kratší stopáž tomuto filmu svědčí. 7/10 ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem šáhnul trochu hlouběj do Refnovi režijní filmografie a vytáhl jsem si kousek, který mě vcelku upoutal svým obsahem. Film je naprosto odlišný od toho co jsem zatím od Refna viděl a málem mě to od něj odradilo. Turturro podal obdivuhodný výkon a hudba skvěle dokreslovala, už tak dost ponurou a těžkou atmosféru. Co se samotných herců týče, tak nejvýraznější z nich byl asi Turturro a Remar. Scéna u výtahu mě hodně zaujala. Co se samotného filmu týče, tak je to dobře natočené. Co se děje týče, tak to už je horší. Pro mě zatím to nejslabší co jsem od Refna viděl. Pokud je ten konec jaký si myslím, že SPOILER že se v tom hotelu postřelil sám a ti poldové mu pak v nemocnici řekli, že nenašli žádné tělo ani náznak zločinu a on pak celé to vyšetřování hodil za hlavu KONEC SPOILERU, tak nevím co si z filmu mám vzít. Byl hodně atmosférický a napínavý. Turturro s Remarem byli taky dost dobří, ale mě to nijak neoslovila (třeba jak Drive nebo Valhalla Rising). Prozatím 60% aspoň do té doby, než se na to znovu podívám. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečné titulky doprovázejí záběry bezpečnostních kamer, které Harry Cain (John Turturro) sledoval. (vojacekr)

Reklama

Reklama