Reklama

Reklama

Nález mrtvoly v duisburském přístavu spouští první televizní vyšetřování dnes již legendárního komisaře Horsta Schimanského. Lodník Heinz Petschek byl zmlácen a ubodán. Šéf kriminálky Königsberg nasadí na případ právě Schimanského, který má s prostředím přístaviště a tamními existencemi letité zkušenosti. První stopy vedou Schimanského a jeho kolegu Christiana Thannera k domněnce, že se jednalo o vraždu z vášně, neboť se ukáže, že Petschek měl milostné poměry s ženami dvou přístavních dělníků. Nález další mrtvoly, tentokráte tureckého gastarbajtra, naznačuje, že by vraždy mohly mít spojitost s místním organizovaným zločinem a jeho buňkou překupníků zbraní. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nerad to řikám, ale tenhle první díl se Shimim a Thannerem mě zrovna dvakrát nenadchnul. Shimiho vstup na scénu v jeho zabordelenym bytě, kde se válej hromady špinavýho nádobí a prázdný flašky od piva, je sice epickej, ale jinak je to dál jenom takový poflakování po všemožnejch ošuntělejch zákoutích Duisburgu. A samotnej případ a jeho vyšetřování mi taky nepřišlo zrovna moc zábavný ani zajímavý. Shimi s Thannerem to naplno rozjeli až v pozdějších dílech. Tohle je tak sotva na ty 3 hvězdy. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál "Místo činu" s dvojicí Schimanski - Thanner je čistokrevná televizní produkce a jako takovou je jí třeba i hodnotit. Herectví zúčastněných není "veliké", ale je velmi civilní a věrohodné. Opilcům v přístavu věříte jejich opilost se vším všudy, stejně jako Schimanskému jeho výbuchy vzteku, impulsivnost a nekonformní vyšetřovací metody. Také notně ošklivé, špinavé, industriální prostředí přístavu je skvěle podané. I samotné příběhy jsou napsány velmi slušně a zpravidla daleko věrohodněji než je v žánru obvyklé. Kromě toho je Tatort také skvělým mixem komična a relativně drsné detektivky, přičemž ovšem jedno nesnižuje druhé, ale dobře se doplňuje. Ta drsnost ovšem není klasickou akčností s přestřelkami a honičkami v autech (jak to často předvádí třeba Profesionálové), ale spíš velikou syrovostí s níž je popsán svět "malých" lidí, dělníků, povalečů, příslušníků různých menšin (v tomto díle konkrétně Turků) atp. Tenhle zájem o lidi na okraji má samozřejmě nezanedbatelný sociální rozměr a pokud se dá mluvit o nějakém "poselství divákům", tak je to právě tahle rovina. Pokud jde o hodnocení samotného prvního dílu, rozhodně v něm není nouze o překvapení a zvraty. Puzzle nepřehledného případu s skládá postupně a poslední dílek zapadne na chybějící místo až ve chvíli, kdy už se zdá, že je případ v podstatě vyřešený a uzavřený, což je rozhodně překvapivý režijní tah. Skvělé jsou také drobné komické etudky a všednodenní postřehy, kterých je v tomto dílu opravdu požehnaně. Tvůrci evidentně věnovali hodně prostoru charakterovému prokreslení jednotlivých postav a asi si i do jisté míry zkoušeli možnosti postav i prostředí... Celkový dojem: 75% ()

Reklama

MrEddie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc hezký komentář od Enšpígla. Také jsem na seriálu vyrostl, nicméně tato epizoda patří k těm slabším. Z dnešního hlediska je ale zajímavá tím, že se zabývá emigrací čmoudů z Turecka a jejich nelegální činností. Komunisté nám na seriálu chtěli ukázat, jak je Západní Německo strašné, plné zločinu, prostituce a hnusných Němek. Nicméně jsem si seriál oblíbil a postava Schimiho a Tannera patří mezí nejlepší policejní parťáky. Skvělý dabing pana Švehlíka a Moravce zvedá kvalitu seriálu. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvotina, kde se objevil Schimanski a jeho kolega Thanner. Začátek filmu, kdy Schimi kouká z okna panelákového pokoje ven na ocelárnu, si tvůrci nostalgicky zopakují o skoro 30 let později v dílu Schimanski: Šichta v šachtě (2008). Schimiho charakter se tu hezky rozvine, nechybí malá přestřelka, hospodská rvačka, Schimiho vocas pronásleduje piglice z hospody, jak jinak. Ranní kocoviny a honičky v autech a další přinesou až další díly. Pro mě velká nostalgie, protože jsem na to mohl koukat jen u babičky večer v osmdesátkách jako malé děcko. 70% ()

anderson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = ?.?.198?+PREMIÉRA NA ČT: ČT 1 = 7.1.2015, réžia českého znenia (NOVA 2001) = MARTIN TĚŠITEL - Tešil som sa, že keď prípady zo seriálu Miesto činu, ktoré vyšetroval Schimanski, začne opäť vysielať ČT, nasadí pôvodný dabing ČST Praha. Ale nie, oni nasadia dabing NOVY ! Toto je fakt amatérizmus ! Úplne mi prvý Schimiho prípad zhnusili ! (8.1.2015) ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama