Reklama

Reklama

Tecuo II: Body Hammer

  • Japonsko 鉄男II/BODY HAMMER (více)

Obsahy(1)

Shinya Tsukamoto pojal pokračování svého kultovního filmu z roku 1988 TETSUO jako remake původní ideje s rozmáchlejší výpravou na barevný materiál.
Pozoruhodný žánr cyberpunk nás přivádí do industriálního Japonska a předvádí přerod muže ve stroj. Hlavnímu hrdinovi unese podivný robotický gang syna a on se v touze po pomstě mění ve vraždící stroj, v podobě kovové noční můry. Tsukamoto surově kreslí ocelovým štětcem ty nejbizarnější vize spalující džungle moderního světa. Celým filmem tak pluje poetika oživlých drátů, rozevlátého kovu, krve a snů. (Zrzunda)

(více)

Recenze (36)

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Tetsuo II: Body Hammer“ je filmem, který nedosahuje na sílu původního filmu a je trochu zklamáním oproti tomu, co Shin'ya Tsukamoto prve přinesl. Není to krok zpátky, ale není to ani skutečně krok kupředu, spíše taková stagnace na místě, která nikam nevede a zůstává u toho, co prezentoval již první film. Barva snímku rozhodně nijak moc nepomáhá. Prostě takový průměr. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Druhý Tsukamotův kousek o přeměnách lidí v kovová monstra mě oproti geniální a šílené jedničce moc nenadchl. Industriální nářez se přetavil v industriální nudu protkanou zmateně natočenými honičkami a ozvučenou monotónním metalem. Z lidí místo kovových součástek vylézají kanóny, tudíž se ve filmu pálí o stošest. Kdybych neviděl první díl, byl bych z Body Hammer možná odvařený, ale takto mi to přišlo ukrutně zdlouhavé a nezajímavé, s téměř žádnými inovativními a osvěžujícími prvky. 5/10 ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Aj ked sa stale radi medzi japoske experimentalne pecky, oproti jednotke dost stratil na sile. Hlavne tym ze je to vo farbe a reziser sa to cele snazil namontovat na zmysluplny dej a tym padom nam serviruje aj menej obrazoveho zazitku. Krok spat, ale aj tak (hlavne ku konci) kvalitne pozeranicko. 7.5/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Oproti jedničce jsem tedy zklamán. Zmizely surovost, syrovost, špinavost a industriální surrealismus. Černobílá kamera jedničky ještě více umocňovala všudypřítomný kov a jakési odlidštění. Dvojka se posunula do stravitelnější béčkové roviny, pro mne však ztratila původní kouzlo. Užvaněné civilní pasáže dělají snímek delší, než ve skutečnosti je. Za pochvalu tak stojí jen souboje, kterým zůstalo cosi ze Švankmajera i původního filmu, a záběry na futuristickou a chladnou architekturu. Trojku snad raději vynechám... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je úplně mimo mé chápání, ale celkem to odsejpá. Jeden podivný metalově-industriálně brutální obraz střídá druhý a opět Tsukamoto nezklamal s výběrem hudby. K tomuto i k prvnímu dílu bych chtěl určitě sehnat soundtrack. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zpočátku stejně okouzlující běs jako díl první, jen s barevnou kamerou, překvapivě stále esteticky (v rámci špinavého industrialu) působící, postupně ztrácí na efektní bizarnosti a stává se nepříjemně neokouzlujícím duchovním tátou i mámou všech těch Machine Girl a Robo-geish. Industriální holocaust masa a kovu se tak změní na pouhou "vystrč pušku z ruky a zastřel všechno" přímočarou a polopatickou naháněčku. Sic se špinaovým vizuálem, ale s dějem jak z nejhloupějšího amerického video-béčka. 6/10 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

kym prvy tetsuo prekvapil napaditostou a vskutku originalnym nametom, jeho mladsi brasko je zial len trapnym prizivnikom, a to po kazdej stranke. a navrch na svojho predchodcu sa vobec nechyta. poslednych 20 minut som musel niekolkokrat popretacat, pretoze som tu maximalnu nudu nemohol vydrzat. okrem skvelej hudby totalne sklamanie. ()

Cabal 

všechny recenze uživatele

Perfektní. Ještě lepší než jednička. Originalita a dokonalé zpracování umocněné na druhou geniálním soundtrackem Chu Ischikawy. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Pár let poté se Tetsuo vrací a tentokrát v barvě, s dějem a odlišným pohledem na kovová monstra. Zase klasický kravaťák s ženou a synkem jednoho dne jde nakupovat, ale přepadnou je plešouni s divnými brýlemi a synka unesou a tak začne cesta za člověkem z kovu. Prostředí, kostýmy a barvy jsou v druhém tetsuovi mnohem bližší takové té klasické představě o cyberpunku a není ani taková škoda, že už to není černobílé, protože scény jsou tak jako tak hodně tmavé a vzhledem k většímu příklonu k dějovosti tu už není tolik třeba, aby efekt umocňovala černobílá. Na druhou stranu ale bez černobílé kovové mutace lidí vypadají tak trochu podivně a to zvlášť pokud jde o tu finální fázi kovového monstra v druhém tetsuovi. Kovové proměny tu mají taky trochu jiný charakter než v předchozím filmu, takže se tu teď hodně střílí namísto vrtáků a drátových chapadel a to působí trošku míň bizarně než předtím, ale je to nejspíš vhodnější pro tu hlavní myšlenku filmu, která se se svou zběsilostí vymezuje vůči zběsilému tempu dnešní společnosti a zajímavě to působí s ohledem na dnešní problémy s maniaky, co jim jednoho dne rupne v kouli a jdou všechno vystřílet, takže takovýhle námět by asi neuspěl po roce 2000 třeba u amerického filmaře. Dějovost filmu prospívá nejen v tom, že dvakrát to samé by už nepůsobilo tak silně a bylo potřeba to udělat tentokrát jinak, ale taky ve větší přehlednosti, větší blízkosti ke klasickému cyberpunku a možnosti nacpat do děje pochopitelnější adrenalinové honičky. Honičky jsou tu to nejzábavnější a s dnešními trikovými možnostmi by scéna kravaťáka honícího jedoucí auto a po cestě se proměňujícího v tetsua byla úplně ukrutná pecka, ale takhle je to pořád dost našlápnuté, což ale jen prohlubuje propast mezi několika částmi filmu, kde to hodně zpomalí a krkolomně to vysvětluje děj. To působí zbytečně pomalu a nejspíš by to šlo udělat i mnohem líp, protože takhle to film zabrzdí tolik, že se na tu pětku prostě už nevyšplhá. No ale naštěstí tu máme super soundtrack, i když chudší než v jedničce, máme tu tetsua, ikdyž chudšího než v jedničce, a máme tu pořád nějaký ten cyberpunk a to je dobře :). ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tetsuo povýšil na zvráteného hrdinu. A ubralo mu to na sile. Prvý Tetsuo bol nepríjemný distopický a deštruktívny experiment. Tu sa nachádza aj nejaký ten príbeh. Ten mi v zásade nevadil a rovnako ani ďalšie Cukamotové vizuálne kreácie, len akosi postrádali originalitu jednotky. S hrdinom sa stále nevieme stotožniť, ale už to nemôžem považovať za experiment. Je to menej nepríjemné, menej strašidelné. Farebné filtre umocňujú niektoré scény - hlavne chladne modrá dodáva prázdnote rozpadnutých budov postapokalyptický nádych, ale aj napriek pozerateľnosti som čakal väčšiu pecku. A hneď po výslednej pointe - v rámci toho že sa tam furt niečo deje aj pomerne dobrej- sa film úplne rozpadne a posledné minúty sú akýmsi významovým doznievaním v ktorom som nevidel veľký zmysel. Ak sa dakedy dostanem k tretej časti som zvedavý ako toto všetko zakončí, keďže Body Hammer je v zásade upravená variácia na jednotku. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Blasfemický, industriální cyber orgasmus na druhou! Nepolevující řežba a psychická masáž nebohého diváka. Tsukamotův nejpekelnější kousek se kterým jsem měl zatím čest! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pôvodný TETSUO mal u mňa ešte horšie hodnotenie. A nie preto, lebo to bola kravina, ale preto, lebo som to nepovažoval za film, ktorý by ma upútal niečim iným, ako totálne vyšinutou atmosférou a hnusnými ( rozumej drsnými ) trikmi. Toto pokračovanie je na tom lepšie len z toho pohľadu, že tvári viac ako Film a nie ako experiment. Je priehľadnejší a ucelenejší. Ale viac nič. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jak Iron Mana obdivuju a uznávám, tak tohle mě vždycky nadchne možná ještě o kousek více. Možná se to Tsukamotovi za těch pár let v hlavě uleželo a rozhodnul se dodat celé své obsesi nový rozměr, možná to jen potřeboval uchopit za jiný konec aby to nebylo podruhé totéž.. Každopádně Body Hammer zobrazuje idustriálního ducha přesně tak jak ho znám a mám od mimina vlisovaného do DNA(dunění strojů, masy oceli prorůstající ze srdce industriální zóny do obydlené části města, atd..).. Železné melodrama s parádní myšlenkou a magickým happy endem. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Moje vysoké hodnocení má nejvíce na svědomí fakt, že se mi jednička hodně líbila, ať už z vizuálního či psychologického hlediska. Nevidět ji, považoval bych tento snímek pouze za lehký nadprůměr experimentální odnože kinematografie s občas nějakou tou zajímavou scénou (např. epileptická projíždka po Tokiu), nicméně musím uznat jistou provázanost s původním filmem - zatímco starší černobílý snímek vypráví o tom, CO se s postavami děje, tento nám vysvětluje, PROČ tomu tak je. I díky tomuto zaměření dostává větší prostor příběhová linie, celek není až tak sugestivní jako předchozí díl a výraznost projevu ustupuje (s výjimkou syrového realismu - držení se za římsu výškové budovy bylo působivostí srovnatelné nanejvýš tak v Hitchcockově "Vertigu"). Pokud první film vás více zaujal právě množstvím surrealistických motivů, radši zůstaňte jen u něj, jelikož byste se zde mohli nudit, na švankmajerovsky laděné momenty se dostává jen velmi zřídka v závěru a ačkoli je zdejší punkový soundtrack originální, na ten z čtyři roky starého prequelu nemá. Suma sumárum, druhý díl mi přišel také povedený, ale třetí dobrodružství už zřejmě absolvovat nebudu, jelikož toto téma není dle mě vícekrát recyklovatelné, navíc záchytné body postupně vymírají. 90% ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

V podstate išlo o voľne spravený remake pôvodného filmu len Šin'ja Cukamoto mal na to viac peňazí. Bolo to dejovejšie, šialenejšie, akčnejšie, dynamickejšie. Rovnocenne sa tu stretli tri žánre – bodyhoror, temné scifi a akčný film. Ku tomu industriálny dizajn, skvelá hudba a depresívna pachuť. Opäť skvelé dielo! ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Chaotické, rozklepané, nejasné, dějově zamotané, ale zároveň vizuálně podmanivé a se zajímavou industriální atmosférou, která diváka zahltí spoustou scén, kde je kov, odpad a do toho se prolínají lidská těla. Zajímavý zážitek, byť rozhodně ne pro každého. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Netrúfnem si úplne tvrdiť, že perfektný psychedelický psycho punk vystriedala póza, skôr to Tsukamoto iba skúsil inak, ale napriek farbám a deju ma to tak strašne nebavilo! Ostatne, čo je to za Body Hammer, ak hlavne a predovšetkým strieľa! ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Barevné, jiné ale pořád vynikající. Jasně tranzitivní film, hledající novou formu, kterou Tsukamoto k dokonalosti vypiluje až v Tokyo Fist. To však ani v nejmenším neznamená, že Tetsuo II je slabým pokračováním (resp. reimaginací). Ač postrádá něco z údernosti prvního dílu, tak vše plně vynahrazuje čerstvostí barevného hávu. Chu Ishikawa opět v plné, tentokrát trochu učesanější, formě. Skvělý Tomorowo Taguchi, skvělé efekty, skvělá režie. Vše je prostě podobné ale přesto úplně jiné, čerstvé a plné energie - pokračování jak má být. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Vizuálně něuvěřitelně působivá hloupost. O co jde: když má člověk silnou vůli zabíjet, tak se jeho tělo (za mírného přispění nějakých nastřelováků) stává strojem na vraždění. Nelze tomu upřít originální hudbu, hodně svižný střih, opravdu akční kameru a efektní animované prostřihy. Jedničku jsem neviděl a asi ani vidět nechci. Takhle by to vydalo na 4*, ale jelikož jsem se stihl i za těch 83 minut nudit, tak víc než 2 nedám... ()

demented 

všechny recenze uživatele

Oproti jednotke pribudla farba, dej a naopak ubudla zmätenosť, takže Tetsua II možno považovať za takmer normálny a určite ľahšie strávitelný film, než bol jeho predchodca. K zaujímavému vizuálnemu stvárneniu a originálnej (netvrdím že dobrej :o) ) réžíí, nám do uška hrá opäť techno-industriál (nie metal, ako píšu podaktorí). Dnes to bude za tri*. ()

Reklama

Reklama