Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Bůh opustil nebesa. Píše se rok 1985, v Bílém domě vládne Reagan a smrt swinguje v rytmu AIDS. Ve společnosti vládne pokrytectví, strach z odlišnosti a zahanbení, výčitky za minulé prohřešky, drogy a především sex.
Muž miluje muže. Mají se ke své sexuální orientaci přiznat, nebo je lépe ji skrývat, jako je tomu v případě právníků Roye Cohna a jeho kolegy Joa Pitta? Roy to dělá z obavy o svou kariéru, Joe proto, že se za ni stydí. Je dokonce ženatý s Harper. Ta se poté, co jí manžel odhalí pravdu, dostává na absolutní dno a začne být závislá na valiu. Léky, coby jediný utěšující prostředek, se stanou nejlepším společníkem i Roye, který má AIDS (okolí ovšem tvrdí, že má rakovinu jater). Umírá i Prior Walter, který se nakazil, když byl nevěrný svému milenci Louisovi. Louis jej proto opouští a setkává se s Joem.
Šestidílná minésrie HBO Andělé v Americe je považována za výjimečnou televizní událost - komorní a zároveň epickou podívanou, jež reflektuje dobovou politiku a morálku na příběhu šesti postav, jejichž osudy se vzájemně prolínají v bouřlivém prostředí New Yorku konce 80. let. Na hranici mezi komedií a tragédií, lásky a zrady, života a smrti sledují diváci jejich cestu krajinou zoufalství i naděje, která byla tak určující pro Ameriku konce 20. století.
„Je v tom vše, co si dovedete představit: láska, smrt, opuštění, zodpovědnost, pokrytectví. Ale díky představivosti Tonyho Kushnera také spousta smíchu a fantazie,“ vysvětluje představitel jedné z postav Jeffrey Wright.
Dramatické poselství příběhu, vynikající režie a účast slavných hereckých hvězd zaručily úspěch seriálu i při uvedení v Evropě, která je otevřena nejen otázkám politickým, společenským a náboženským, ale také problematice spjaté s homosexualitou a šířením nemoci AIDS.
Jedinečné na seriálu kromě jeho námětu a zpracování je i to, že někteří z herců ztělesňují (stejně jako tomu bylo na divadelní scéně) více postav. Zvláště obdivovatelé Emmy Thompson a Meryl Streep si těchto skvělých hereček užijí dosyta. Emma hraje postavy tři, Meryl čtyři: „Byla to opravdu velká legrace a bylo zábavné hrát více postav. Měla jsem původně hrát tři, ale nakonec mi Mike řekl, jestli nechci hrát čtyři. A já: ‘Jo, nemůže jich být pět?‘.“  Další postavy stejně brilantně ztvárnili Mary-Louise Parkerová, Jeffrey Wright, Justin Kirk, Ben Shenkman, Patrick Wilson, James Cromwell, Michael Gambon a Simon Callow. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (192)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Opus magnum autora Tonyho Kushnera je hluboká záležitost, která se zaobírá tématy, která bychom v době jejího vzniku mohli považovat za odvážná až extrovertní. Nezdráhá se otevřeně mluvit o depresivní atmosféře 80. let, v nichž se komunita nejen newyorských gayů potýkala s epidemií AIDS, nad čímž Reaganova politika zavírala dlouho oči. Toto dílo jsem četla i jako drama i ho povinně viděla jako hru v divadle, ale seriálová podoba je určitě mojí nejoblíbenější.  Zamilovala jsem se tu do každé postavy i přes jejich špatné stránky, protože každá byla ztvárněna naprosto výborným hereckým obsazením. I Patrick Wilson tu ještě jako mládě září v nádherné roli společně s naprosto okouzlujícím Jeffreym Wrightem a jeho inteligentní, citlivou a sofistikovanou postavou Belize. Angels in America toho v sobě obsahují opravdu mnoho, ať už se jedná o mix žánrů, politické aluze nebo náboženská témata. Jedno je ale jisté, nic lidštějšího a opravdového jsem v seriálové podobě asi nikdy neviděla, protože v sobě přináší poselství nejen sociální, kulturní a politické nátury, ale především pracuje s motivy lásky, naděje a pomíjivostí života a nebojí se osvětlit tabuizovaná témata bez okázalostí a tmářství. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Och môj Bože, že som sa ja dal zlákať na túto 6-hodinové filmové utrpenie. Dlho som mal túto minisériu v merku - vysoké hodnotenie a oslavné komentáre tu na CSFD, skvelí herci a množstvo ocenení, navyše ako liberál nemám s homosexuálnou témou žiadny problém, takže to vyzeralo ako stávka na istotu, na kvalitu. No predsa som z nejakého dôvodu odkladal niekoľko rokov jej pozretie. A teraz už viem, že moje nevysvetliteľné obavy boli na mieste. Celkový môj dojem z tohto diela je, že museli byť tvorcovia na psychedelických drogách, lebo ja som si pri sledovaní pripadal, že na nich som. Zvlášť prvá trojhodinovka je plná nezmyselných halucinácii (môžu mať halucinácie zmysel? :-)), občas prerušených nudnými prázdnymi dialógmi, občas o politike, no väčšinou o ničom. Druhá polovica je už trošku zmysluplnejšia, občas aj niektoré dialógy o niečom sú, aj Meryl tu dostane viac priestoru, no aj napriek tomu som sa asi nikdy tak často a netrpezlivo nepozeral na hodinky a nevedel sa dočkať konca. Všetky postavy sú také nereálne, že pôsobia ako karikatúry, aj keď herecké výkony sú to jediné, čo za niečo stálo, no nechýbalo ani prehrávanie. Hlavne scény s anjelom Emmy Thompson, to bolo jedno veľké WTF, márne som pátral v pamäti na čo to mala byť paródia, ale bolo to príšerné. Už samotný úvod keď som videl Meryl zamaskovanú pod dlhou bradou v úlohe rabína, tak si hovorím, čo toto má byť za fór? To tu bude hrať ženu, čo sa prezlieka za rabína alebo transexuálku, či čo? Na moje veľké prekvapenie nič z toho, len asi Nicholsovi chýbali herci, tak si tú úlohu zlízla Meryl. Celkovo to obsadzovanie hercov do viacerých úloh bol blbý ťah. Rovno to mohli dať Eddiemu Murphymu, on by zahral úplne všetky postavy, nonsens. Doteraz som mal z filmov Mika Nicholsa poväčšinou dobrý pocit, toto bol ale pre mňa veľký fail a neskutočná nuda. Takže téma bola v poriadku, aj herci, no v poriadku nebol dej, ktorý sa nikam neposúval, len prešľapoval na mieste a v poriadku nebolo ani spracovanie, proti ktorému aj filmy Lyncha a Cronenberga pôsobia ako nenáročný mainstream (a v tomto prípade to nie je pozitívne). Nebyť Pacina, ktorý svoju úlohu židovského homosexuála, ktorý je asi tým najväčším rasistom a homofóbom na svete, zvládol bravúrne, tak by to bol pre mňa asi najhorší film/seriál, aký som tohto roku videl. ()

Reklama

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Šestihodinový televizní epos stanice HBO, který neměl vůbec být v TV. Být totiž v kinech, jistojistě by bojoval o Oscary. Adaptace slavné divadelní hry o gayích a AIDS z roku 1993 nic neztratila na své aktuálnosti, televizní adaptace s rozpočtem 60 milionu dolarů se může pyšnit pěkně ubíhajícími, smutnými i vtipnými, dialogy a fenomenální herecké výkony Ala Pacina, Maryl Streep nebo Emmy Thompson se musí vidět. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Banda židovských a mormonských buzíkov a frustrovaných ženských na seba kričí, zdochýna na AIDS, halucinuje, pácha samovraždy a popri tom neustále zdĺhavo drísta o zhubnosti rasizmu a pravicovej politiky. Proste definícia intelektuálneho shitu ;-). Vydržal som sa na to dívať len vďaka tradične excelentnému Al Pacinovi. Každý jeho výstup diváka dokonale uzemní - je v úlohe právnika ("heterosexuála, ktorý zhodou okolností spáva s mladými chlapcami") snáď ešte diabolskejší ako v Diablovom advokátovi. Hodnotiť vlastný zážitok, tak je to za slabšie 3, objektívne dávam 4, pretože niečo s takýmto stupňom náročnosti sa medzi súčasnými televíznymi seriálmi naozaj nevyskytuje. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ty, hele, spíš jako ne. Andělé v Americe nepochybně mají trošku informativní hodnoty, ale zase tolik jsem jí nevydlabal. Přitom by bylo z čeho tahat. Jenže jakmile jde o postavy, příběh a stylizaci, nezbavil jsem se za celou dobu dojmu, že po mně někdo chce, abych ze sebe vyždímal emoce a abych chápal, jak je to všechno důležité, velké a osudové. Jenže ono to pak je především nabubřelé. Nesžil jsem se s žádnou postavou, zase mě otravovala Streepová a až v posledních dílech jsem cítil lidskost a upřímnou touhu sdělit něco důležitého. Nejkrásnější scéna je závěrečný doslov z očí do očí, protože najednou se říkají věci věcně a ne vzletně. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (18)

  • Jeffrey Wright je jediný herec seriálu, který hrál i v divadelní verzi. (StarsFan)
  • Podtitul divadelní hry byl "Fantazie gayů na národní témata". (StarsFan)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Reklama

Reklama