Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (554)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z filmů, u kterejch po letech měnim hodnocení. Kdysi se mi to nelíbilo vůbec, teď jsem na to nějak natrefil v televizi a celkem bez problémů jsem to dokoukal. Sice je to taková přiblblá agitka, ale původní hodnocení, který jsem tu udělil (1 hvězdička) bylo až moc krutý. Ale snad všichni herci mi připadali, že strašně přehrávaj nebo naopak nehrajou nic. Těžko uvěřit, že třeba takovej Roden s tim, co předváděl tady, to nakonec dotáhnul až do Hollywoodu. Uvěřitelně působil snad akorát Mirko Musil v kratičký roli průvodčího ve vlaku. 50% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Normalizacia v poslednych rokoch svojej existencie uz len dodychavala, co plati aj o normalizacnych filmoch rokov 1986 - 1989. Tento nie je vynimkou. Dychavicny scenar, priemerna rezia Tuceka, priemerne rozhovory. Prva polka filmu je fajn, ale v druhej nastupuje kopa nelogickych scen, nuda a este raz nuda. 51 % len preto, ze normalizacne filmy/serialy mam dost rad. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejklasičtějších českých komedií, v jehož obsazení vévodí silný ústřední herecký trojlístek v sestavě: Langmajer, Roden, Jandák. Vedlejší postavy si vedou stejně skvěle. Daniel Landa se na vojnu prostě hodí:) Skvělé, přirozené, vtipné, nezapomenutelné. "Jo, a dávali něco s Travoltou." - "Jé, Vy jste tam byl taky? Tak vidíte, že nelžu." ()

meave 

všechny recenze uživatele

Romantizujúca komédia o paragánoch je od reality samozrejme na míle ďaleko. Je to celkom tak, ako keď chlapi po štyridsiatich rokoch sedia pri mariáši, alebo pri pive a rozprávajú si, ako to tam kedysi bolo, koľko zjedli slivkových knedlí, v skrini mali "komínky" a vôbec - nepoznám nikoho, kto by to nepoznal z rozpravaní vlastných otcov a dedov. Ale vždy znovu pobaví. Možno aj preto, že Kouba mi tak veľmi pripomína môjho otca, ktorého zápisník z vojenčiny ešte stále niekde mám, aj keď on už tu nie je. Takže - záleží možno aj na tom, kedy ste sa narodili :) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Akční filmy (na naše podmínky asi lépe řečeno: filmy s výrazným akčním nádechem) jsou v čs. kinematografii výjimkou. Dobrá akční komedie nám tu vznikla jednou za čtyřicet let (před "Vojákem" rozhodně Nikdo nic neví z roku 1947). Nepřipraven zde na tenhle styl jsem byl vhozen do velkého překvapení. Ještě po 15ti minutách sledování jsem měl pocit, že film stále pořádně nezačal... To už mi vedle samotných akčních útěků všech vojáků a každého jiným směrem totálně zrak vytíral střih filmu, který ve velmi rychlém tempu střídal jeden záběr za druhým ve stylu videoklipů. Sledovat veškerý děj s naplno zaměstnanou pozorností jsem stíhal, rozeznávat jednotlivé vojáky a uvažovat nad viděným spektátklem už moc ne... což ale v takovém nasazení vůbec nevadilo. Opravdu skvělo odvedeno a zrežírovano a dotaženo s pointou cca v druhé třetině. Nevadí mi ani, že jde o humorně zkreslený pohled na vojnu, u kterého je i nám mladým jasné, že to takhle veselé určitě doopravdy nebylo. Spíš mě nakonec po té vší báječné podívané zklamalo v druhé polovině to postupné stagnování děje až upadnutí do trochu průměrného love story příběhu z vojny. Ale rozhodně skvělý film - po Pražské pětce další perestrojková komedie, kterou jsem dlouho s nezájmem odkládal a pak jen překvapeně s neutichajícím zájmem na to zíral. Režisér Petr Tuček má u mne jednu čestnou pětihvězdu za jiný snímek, ale VOJÁK se k němu může hravě přiblížit. (80%) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • Ve scéně rozhovoru kapitána (Karel Roden) a Vlasty (Veronika Gajerová) v kuchyni jejich bytu, která začíná nevinnou otázkou kapitána: "Co bude dneska k večeři?" lze v pravém horním rohu spatřit velmi nápadný stín mikrofonu. (Reyak)
  • Ve filmu se objevily mažoretky chebského Městského dechového orchestru. (lexa.k)
  • Skříňová Avia mění během filmu poznávací značku. V některých záběrech má SPZ KT-73-10 (u té chybí i znak Avia), jindy zase KT-74-10. (Diamond.Dog)

Reklama

Reklama