Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (554)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Karel Roden je borec, ale Langmajer ho tady svým výkonem přímo zadupal do země. Naopak Jandák se tu projevil jako vždycky, jako herec, kterej si na něj většinou jen hraje. No, ale tady to byla podle mě ta z jeho povedenějších rolí. 4*, protože tohle je zlatá komedie a k tomu z roku, kdy jsem se narodil. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapila do očí bijící filmařská nekvalita tohoto snímku. Amatérská kamera, otřesný střih, nenavazující scény bez jakékoli dějové kontinuity, na takovou taškařici podivně dramatická hudba a nepříliš fungující a stále dokola se opakující vtipy ("už žádné ženské Kouba!" ha ha ha). Z oblíbeného českého podžánru vojenských filmů je pro mě tenhle jeden z nejhorších, takže mě poněkud udivuje to mohutné sedmdesátipětiprocentní hodnocení, kterého se mnohdy nedočkají ani mnohá mistrovská díla. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Sice osvědčená televizní zábava, komerčních stanic ale jinak silně poplatná své době. Ale co? Alespoň byla sranda že i když někdy těžce stravitelná? Nebýt však Rodena (kterého museli diváci po této jeho roli znovu milovat), a tehdy ještě na slušné úrovni hrajícího Langmajera tak by šel celý tento film rapidně dolů, nehledne na těch pár akčních akcí a několik málo vtipných momentů a osvědčených hlášek. Jako puberťák bych tomu dal jednoznačně za pět, dnes s odstupem času nemůžu dát tomuto filmu víc jak za tři, a důvodů je zde hned několik, ne jen těch politicky systémových, po této stránce já ale filmy nehodnotím..Navíc se zcela jistě dá tento film označit také za vysoce nadhodnocený zde na čsfd. I když jsem si na začátku říkal že se znovu koukat nebudu, přesto jsem po pár okamžicích a kolovrátkové hudební složce (která mi ještě stále zní v uších) neodolal a nakonec jsem alespoň kousek shlédl. No, ptákovina pro mladé nebo vojnou ještě neodkojené a bohužel dnes už nikdy neodvedené chlapy, chlapce a muže to sice byla, je a bude, ale už jen za tu konečnou pátrací akci mezi vojáky, příslušníky VB a tehdejšími LM dávám za 2,5/5* !! ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Český film,který podle mě patří do kategorie těch vtipných a koukatelných.Jiří Langmajer exceluje v roli svobodníka Kouby, který se namočí snad do všech průserů ,které se kolem něj dějí.Líbí se mi,že to není jen tupý voják,který prostě jen nechce být na vojně, ale je to i člověk co má charakter a štěstí v neštěstí.Ve vedlejší roli charizmatický mladý Karel Roden je více než dobrou volbou. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Akční filmy (na naše podmínky asi lépe řečeno: filmy s výrazným akčním nádechem) jsou v čs. kinematografii výjimkou. Dobrá akční komedie nám tu vznikla jednou za čtyřicet let (před "Vojákem" rozhodně Nikdo nic neví z roku 1947). Nepřipraven zde na tenhle styl jsem byl vhozen do velkého překvapení. Ještě po 15ti minutách sledování jsem měl pocit, že film stále pořádně nezačal... To už mi vedle samotných akčních útěků všech vojáků a každého jiným směrem totálně zrak vytíral střih filmu, který ve velmi rychlém tempu střídal jeden záběr za druhým ve stylu videoklipů. Sledovat veškerý děj s naplno zaměstnanou pozorností jsem stíhal, rozeznávat jednotlivé vojáky a uvažovat nad viděným spektátklem už moc ne... což ale v takovém nasazení vůbec nevadilo. Opravdu skvělo odvedeno a zrežírovano a dotaženo s pointou cca v druhé třetině. Nevadí mi ani, že jde o humorně zkreslený pohled na vojnu, u kterého je i nám mladým jasné, že to takhle veselé určitě doopravdy nebylo. Spíš mě nakonec po té vší báječné podívané zklamalo v druhé polovině to postupné stagnování děje až upadnutí do trochu průměrného love story příběhu z vojny. Ale rozhodně skvělý film - po Pražské pětce další perestrojková komedie, kterou jsem dlouho s nezájmem odkládal a pak jen překvapeně s neutichajícím zájmem na to zíral. Režisér Petr Tuček má u mne jednu čestnou pětihvězdu za jiný snímek, ale VOJÁK se k němu může hravě přiblížit. (80%) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • Ve filmu se objevuje klatovský masokombinát i jeho tehdejší skuteční zaměstnanci. (cariada)
  • Natáčelo se v Mníšku pod Brdy, Zadní Třebáni, Klatovech, Lysé nad Labem, Ondřejovicích a Karlštejně, kde byl filmován most přes Berounku. (M.B)
  • Při ranním nástupu, když Kouba (Jiří Langmajer) vyskakuje z okna, vbíhá do pokoje bez baretu. Během výskoku z okna ale už má baret nasazený. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno