Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léta panoval mezi lidmi a Cylony zdánlivý klid. Před 40 lety vyhlásili tito lidmi stvoření roboti lidstvu válku, ale během ní záhadně zmizeli. Teď se vracejí. Silnější, vyvinutější, s modely schopnými imitace člověka a s jediným cílem. 12 lidských vesmírných kolonií čelí drtivému a dopředu připravenému útoku, ve kterém se lidstvo brzy ocitne na pokraji zkázy. Pilotní minisérie k stejnojmennému seriálu. (berg.12)

(více)

Recenze (254)

novoten 

všechny recenze uživatele

Co když se Bůh rozhodl, že udělal chybu? Pilotní díl Galacticy je pořádným tříhodinovým mackem, který by při určitých dějových úpravách klidně mohl být samostatným velkofilmem, ale naštěstí mi bylo souzeno se s touhle (ne)sympatickou posádkou nějaký čas setkávat. Od úvodu bylo jasné, že tvůrci mysleli na všechny aspekty správného seriálu a silná psychika postav je zde umocněna zvláštní aurou, když v důsledku daných událostí prochází každý hrdina opravdovou zkouškou ohněm. Druhým triumfem je atraktivní a poutavá mytologie. Protivníci jsou zahaleni rouškou tajemství a přesto dodávají realistickému vyznění velmi temný podtón. Třetí klíčovou výhodou je pak téma. Myšlenka "co bych dělal, kdyby to dopadlo takhle" se dostane do hlavy snad každému divákovi a je jenom na něm, zda chce sledovat, jak budou reagovat Starbuck, Apollo, Bill Adama a spol. Já do toho šel s nimi a nikdy nelitoval. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Galactica" využívá jedno z klasických témat sci-fi - lidmi vytvoření roboti se vymknou kontrole a snaží se zničit své stvořitele. I když později se celý seriál postupně posune do trochu jiné polohy. V televizním formátu na první pohled viditelná technická kvalita a "realistické" prostředí. Celkem velkolepý a nikterak optimistický rozjezd. To Paldini: Ohledně postav vytýkáš seriálu to, co je jednou z jeho devíz, čím se od ostatních odlišuje a na co především klade v pozdějších sériích důraz. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Prolog, který funguje skutečně pouze jako prolog a nikoli i jako „samostatná jednotka“. Prolog, který v tří hodinové stopáži nabízí dvě hodiny kvalitního materiálu a hodinu vaty. Prolog, který se i přes zajímavá a kontroverzní témata příliš bojí zabrousit i pod povrch. Prolog, ve kterém je nejzajímavější a nejlépe napsaná postava zcela zabita hercem, který ji svým „hereckým“ výkonem spíše karikuje. Prolog, ze kterého nesálá beznaděj zachycující cca čtyřiadvacet hodin během zániku lidstva a všeho co civilizaci jako takovou definuje; naopak to působí jako by se to vlastně nikoho ani netýkalo, jako když si v novinách u snídaně přečtete o hrůzách páchaných kdesi v Africe... I přesto všechno především prolog ke sci-fi, která svým „anti space operovým“ potenciálem a aktuálními tématy rozhodně navnazuje na hlavní chod; a tedy svůj účel ve výsledku plní. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Apokalypsa, bitvy vesmírných lodí, vzpoura robotů, rodinné vztahy, láska, lidské hodnoty - to všechno nabalené na kostru regulérního nevyměklého válečného filmu. Osobně mě fascinuje seriálový svět Galactiky. Vesmírem se tu létá rychlostí světla, roboti jsou k nerozeznání od lidí, hrdinové ale používají spoustu věcí, které denně využíváme i my - telefonní sluchátko, lodičky, hrnky, doutníky. Žádné fasery, lodní štíty a herci s divně namaskovaným čelem. To všechno by ale bylo nanic, kdyby se scénáristům tak nepovedly hlavní postavy: charismatický admirál Adama (vynikající Edward Olmos s na poslech velmi příjemným - až trailerovým - chraplákem), starostlivá prezidentka Roslinová (to přetahování o moc mezi ní a Adamou se mi moc líbí), trochu moc sebestředný doktor Baltar (s tím úžasným maniakálním výrazem) a jeho cylonská blond přítelkyně. Na začátku filmu se vám postavy pletou, ale po třech hodinách, během kterých s nimi prožijete skoro vyhlazení lidstva, se z nich stanou vaši známí. A vy je chcete vidět příští týden v další čtyřicetiminutové chuťovce. Takhle přesně má pilotní film seriálu zapůsobit - jako měkká návyková droga. Proto dávám za pět. ()

Avari.73 

všechny recenze uživatele

Škoda New age agitky a Jamese Callise jako Dr. Baltara. Nesympatický moula, co ze sebe nedokáže vypustit souvislou větu, aniž by se nezakoktal. Tím dostává na prdel i logika seriálu, protože mít ve středu někoho takového a vědět, že nepřítel může vypadat jako člověk, tak pojmu silné podezření, zda s tím nemá něco společného. Ze seriálu jsem viděl zatím jen pět dílu, ale tenhle komentář platí i na ně. Na slušné úrovni je mytologie, triková stránka (na svou dobu) a některé postavy (Jamie Bamber). Film je na horší čtyři hvězdy, seriál zatím na tři. 7/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Během FTL skoku Galaktiky k Ragnaru jsou vysunuté hangáry, přestože je v předchozí scéně zasunuli. (Pepy)
  • Na začátku filmu, kdy se Laura Roslin (Mary McDonnell) dozví výsledky testů na rakovinu, je krátký záběr na oblohu, na níž je několik prolétávajících lodí. Jedna z nich má původ v seriálu Firefly (od r. 2002). (Jan_K)

Související novinky

Z Iron Mana je sirotek

Z Iron Mana je sirotek

18.12.2010

Třetí díl totiž přišel o režiséra. Dvojka byla sice úspěšná, ale sklidila spíš kritické reakce, takže je možná opravdu čas na změnu. Jon Favreau skutečně odchází. On tvrdí, že už jej nebaví být… (více)

Reklama

Reklama