Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

Důstojné "zakončení" mé oblíbené sci-fi ságy. Jednoznačně nejlepší z třech nových dílů. Proměna Anakina v Darth Vadera byla prostě super :)

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Asi můj nejoblíbenější díl vetřelecké ságy. Cameron tu ukazuje to co umí nejlíp. Militantně oslazenej nářez, atmosférická akce a drsný mariňáci (Vasquezová je prostě hustá :)). Slizáckých vetřelců oproti prvnímu dílu značně přibylo a Ripleyová má alespoň do koho vyprázdňovat zásobník své pulsní pušky. :)

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Dle mého se jedná o dosud nejlepší scifi, které bylo kdy natočeno. Atmosféra se dá krájet. Na svojí dobu neuvěřitelně chytře zvládnuté efekty (kosmické lodě vypadají mnohem uvěřitelněji než u některých moderních scifi). Navíc HAL 9000 je nejstylovější filmovej záporák, kterého jsem poznal a ona "akční odpojovací scéna" před koncem je mojí nejoblíbenější :)

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

"I`ll be back" sliboval Arnold v jedné scénce prvního dílu Terminátora. Svůj slib splnil beze zbytku a po několika letech se vrátil v podobě hodného zastaralého terminátora, majícího za úkol ochránit mladého Conora před vraždícím modernějším modelem T-1000. Jak jistě všichni vědí, tak se mu to podařilo na jedničku a navíc opravdu ve velkém stylu. Nesmrtelné scény, jako je třeba honička s brokovnicí na Harley s T-1000 v náklaďáklu a jeho následné rozmetání se nadobro vryla do mé paměti. Prostě legenda jak má být :)

Vojna a mír I: Andrej Bolkonskij

Vojna a mír I: Andrej Bolkonskij (1965)

Tak tohle mě dostalo. Někteří si stěžují na nudnost a zbytečnost scén mimo bitvu. Já tvrdím opak. Dle mého se Bondarčukovi podařilo neuvěřitelně věrně vystihnout pocity a myšlenky protagonistů tak jak byly popsány v literární předloze. Z mnoha bych vyzdvihl například scénu loučení Bolkonského s otcem nebo svérázné Bezuchovovo žádání o ruku :) O perfektně megalomansky provedené bitvě u Slavkova ani nebudu psát, protože ta dle mého nebyla v historickém filmu dosud překonána. Nemůžu dát méně než plnej počet a už se těším na další díl :)

Skafandr a motýl

Skafandr a motýl (2007)

Nádherný film o síle lidského ducha, který dokáže překonat i ta největší příkoří a utrpení. Po skončení tohoto díla jsem dalších několik minut jen civěl do stěny a přemýšlel nad lidskými možnostmi. Skafandr a motýl je natočen tak úžasným způsobem, že jsem se do hlavního protagonisty chvilkama i úplně vžil. Toto má asi v největší míře na svědomí dokonalá kamera snímající dění z pohledu člověka naprosto ochrnutého a tedy nehybného. Často vidíme jen čtvrtinu obličeje člověka, který s Baubym zrovna hovoří a prostě nedokáže pohnout hlavou a podívat se přímo. Atmosféru zdravého ducha uvězněného v nepoužitelném těle je tu dle mého představena tak jak dosud nikdy před tím.