Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Oyer 

všechny recenze uživatele

Dnes už nostalgický snímek o klucích z vesnice, kteří vyváděli typické lumpárny, přesto měli srdce na správném místě. Nejvíce sympatický z nich asi Staňo Matička (tuším, že jej hrál Jan Bílek) a pak cikán Daňo. Většina dnešních dětí by se u filmu asi unudila k smrti. Ve snímku jsou vtipně podané typické venkovské vztahy, kde každý ví o každém a drby jsou tu na denodenním pořádku. Hartlovi hlavní role dokonale sedla. Naivní mladý učitel, trošku natvrdlý bez důvtipu. Naštěstí jeho kluci ze 7.A - kteří jsou zároveň jeho vlezdoprdelkové jej vyškolí. Prostě slušná úsměvná a prosluněná rodinná komedie 80. let. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Dětské filmy jsou vždycky tak nějak kouzelné. O tomhle snímku to platí beze všeho dvojnásob. Sama osobně miluju dětské filmy z 80. let, všichni byli přirození... hráli tak, že vlastně nehráli a jen byli. Děti v tomhle snímku toho byly příkladem. Běhání po venku, společná parta, která spolu chodí do třídy. Mají rádi svého učitele a chtějí s ním trávit čas. Člověka to zahřeje u srdce. Jan Hartl mi do role mladého a téměř začínajícího učitele seděl přesně, ačkoliv ho moc nemusím, tady mi nevadil a zahrál svoji roli geniálně. Upřímně mě překvapil. Všichni mě dokázali tak nějak strhnout a já díky nim film zhlédla jedním dechem. Některé momenty byly slabší, druhé to zase vykompenzovaly. Je to velmi milý snímek, na který se určitě podívám znovu už je díky jeho atmosféře dětských let. Můžu rozhodně doporučit těm, kteří mají kinematografii 80. let rádi minimálně tak, jako já. ()

Reklama

joelly01 

všechny recenze uživatele

Jako dite jsem na podobne filmy poulila oci s velkou oblibou, ovsem nyni po sto letech me to nejak neuchvatilo. Na destive nedelni odpoledne k zehleni se to da, proste takovy sikovny prumer. Ty deti mi tam docela splyvali a Jan Hartl nikdy nebyl mym nejvetsim oblibencem. Ale neco malo z te detske poetiky me tak trochu chytlo, takze proc ne, ze? ()

Saesulkun 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě takovým malým zjevením. Představte si, že jsou osmdesátá léta a se školou chodíte do kina bez výjimky pouze na samé válečné filmy, nejčastěji sovětské provenience. A najednou přijdete se třídou pěkně organizovaně do kina, znuděně si posedáte a na plátně se objeví parta vašich pěti vrstevníků, kteří chodí do kina na úplně jiné filmy, školu berou s patřičným nadhledem a vy nestačíte zírat. Upřímně řečeno jsem do té doby snad ani nevěděl, že se takové filmy vůbec točí, natož abych je sledoval při školním promítání. Moc jsem nechápal, co se to vlastně děje a tenkrát jsem možná začal pomalu odhalovat, že všechno je jinak. Ani po letech si tenhle film nenechám ujít a musím říct, že s hodnocením nemám ani teď žádný problém, a to nejenom díky návodnému názvu, který jakoby byl vytvořen právě pro budoucí čsfd. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

"To máte z toho, ze nechodíte do kostela." Přesně moje slova. Zatím nejbližší filmové místo (zdravím Švábonauta s Papájem). Nevím, pokolikáté už to vidím, ale zrovna zábavné to moc není. Kluci jsou někdy fajn, jindy docela otravní. Prostě z nostalgie a místa natáčení to dostane trochu lepší hodnocení. 3+* ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se na Hodonínsku v obci Čejkovice. Ve filmu je možné vidět cedulku Čejkovice národní výbor. (M.B)
  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)
  • Film je natočen dle stejnojmené knihy Jiřího Jilíka, který popsal své zkušenosti během působení na základní škole ve Vlčnově. Postavy vycházejí z reálných osob. (Ganka)

Reklama

Reklama