Reklama

Reklama

Epizody(4)

Skutečný příběh skupiny studentů z Cambridgské univerzity, kteří byli ve třicátých letech vycvičeni a nasazeni jako špioni v Sovětském svazu. (Filmbox)

Recenze (14)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Britům se musí nechtat, že ze špionážního dramatu dokáží udělat podívanou, která balancuje mezi vážností, vtipem, melancholií a bizarností. Možná občas trochu teatrální, ale výborně natočeno. Ať už byli kdo chtěli - studenti, diplomaté, špióni, zrádci ... v hlavě vám utkví přátelé, které poutala víc než jen společná kravata. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Cambridge Five (ano, ve skutecnosti jich bylo pet) patri mezi jednu z nejvetsich spionaznich eskapad a megavysirek historie tajnych sluzeb. Coby fanousek zanru jsem s napetim ocekaval obsah miniserie a doufal, ze se kvalitou vyrovna velice povedene The Company, jez imho patri k spionaznim skvostum. Tam si Tom Hollander mimochodem taky zahral. A nejsem zklaman, ikdyz jsem si musel par desitek minut pockat a stejne jsem nakonec dostal neco trochu jineho, nez jsem ocekaval. Nektere veci byly poupraveny, jak uz tvurci v uvodu varuji, historicka fakta presto dostatecne respektuji. Ale i tak se divakovi serviruje velmi citlive a kvalitne zpracovany pribeh plny nejenom drama, ale take sympatickeho humoru, velmi slusnych hereckych vykonu a v neposledni rade vice i mene dumyslnych spionaznich praktik a finticek. Rovnez pozitivne hodnotim, ze tvurci nevymekli a homosexualitu dvou postav nijak nemaskuji, ale zobrazuji jejich milostne avantyry pekne od podlahy. Zpocatku pusobi serie spise usmevnym, az bych rekl lehce romantickym dojmem, kdyz se soustredi na studijni eskapady a pocatek velkeho pratelstvi hlavni ctverice. V teto fazi bych uvital o neco vice mraziveho napeti, ktereho je k dobre spionazni zapletce/filmu/serialu potreba. S kazdym dalsim dilem vsak vyvoj ziskava na vaznosti a rafinovanosti. Osudy zucastnenych se komplikuji, opadava studentska euforie a bezstarostnost. Panove musi celit depresivni realite te doby a je potreba prinaset osobni obeti. Mozna prave diky tomu se dle meho nazoru kvalita i intenzita dil od dilu zlepsuje. Az je mi nakonec lito, ze serie ma pouze 4 dily. Reziser si dobre vybral herce. Kazdy z hercu predstavuje naptrosto odlisny charakter, ktery je jim herecky blizky a ktery celkem vtipne odrazi i historicka fakta. Guy Burgess byl napriklad stejne divoky i v realu a Kim Philby, skoda mluvit, mistr sveho remesla, byt predloha mela pravdepodobne o dost vice chladnokrevnosti. Vsichni herci odvedli velmi dobrou praci. Jeden vsak imho preci jen vycniva. Tom Hollander. Pro me osobne nejzajimaveji ztvarnena postava, prestoze s postupnym vyvojem v serii i ostatni kolegove zacinaji konkurovat. Zrejme potrebovali dostat trochu vice prostoru. Celkove se kazdopadne jedna o velice prijemnou zalezitost., ktera se mozna o neco vice soustredila na mezilidske vztahy nez samotnou spionaz, ale i to muze byt pro nekoho plusem. Je skoda, ze k serii nejsou online cz titulky, ale anglicke nastesti ano. Jako vzorek z uctyhodneho vykonu Toma Hollandera pridavam link na youtube z jedne z nej scen... :) http://www.youtube.com/watch?v=jpc85CyKI6w K shlednuti doporucuji take zajimavy dokument, nevim, jestli zde mohu linkovat, asi ne, k dispozici na ulozto.cz - nazev: Válka špionů-Kreml vrací úder 2-Slavná pětka ve službách Stalina cz. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak super spionazna drama, ako skor prepletenec medziludskych vztahov v nadvaznosti na politiku a politicke dianie. Jak tak pozeram, zas zbuznela homoromantika dostala priestor aj tu, no ale u mna je to uchylka a svinstvo najohavnejsie. Toby Stephens /Die another Day, Hercule Poirot -pet malych prasatek/ jej sice neholdoval, sam odmietol uchylarny, ale bol tu zbytocny, nemal co hrat. Poirot a pet malych prasatek je vo filmografii sympatickeho Stephensa podstatne vyssie. Dokonca aj mlady Benedikt Okurkac sa tu zjavil, to teda pozeram : 55 % ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nedívám se často na filmy se špionážní tématikou, ale tady jsem udělala jednu z výjimek a pustila si rovnou celou britskou minisérii a v žádném případě toho nelituji. Byla jsem ráda, že film se zabývá také z velké části vzájemnými vztahy této čtveřice kamarádů, jejich rodinného zázemí, lásek a nemlží ani ohledně sexuální orientace. Nevím do jaké míry se tenhle příběh drží skutečných faktů, ale stejně to musela být strašná doba a rozhodovat se v ní notabene v jejich věku bylo docela náročné na psychiku, ale klobouk dolů před jejich zapálením pro věc. A jestliže se první polovina odvíjí přece jen pomalejším tempem, tak ta druhá, finální to bohatě vynahradí. K tomu velmi dobře vykreslená Anglie 30 a 40let, plus výborné obsazení celé čtyřky, kde se moje sympatie k aktérům během příběhu různě přelévaly, takže to je známka i velmi dobrého zpracování a u mě je to jasná čtyřka. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

This is England, not an American musical !! Pilot by sice jednoho skoro až odradil svou telenovelí stylizací a opravdu značnou teatrálností; zbylé tři díly ale leccos znamenitě vynahrazují. Do popředí se rázem dostávají ideologické twisty jako na zakázku tehdejší zmatené doby a sovětskou vlajkou šikovně zahalený, ve výsledku skoro až osvěžující a sympatický britský patriotismus. --- "Happiness is so unreliable; it's the worst thing that can happen to an agent." --- (Btw "ponce" je tak nádherné, vznešené slovíčko!) ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama