Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hodně svérázně vystavěné a stylizované vyprávění o pubertálním hledání lásky a místa v životě, kam se vešlo lpění na vlastních kořenech i vzpoura proti nim, obětavé přátelství i cynická zrada, americké velkoměsto i italský venkov, pouliční realismus i debata oživlých kluků z plakátů, legendární Udo Kier interpretující svůj vlastní starší pokus o synthpopový hit stylem Modrý samet i král vágusů zhusta citující Falstaffa. Drzé, ujeté, křehké, autenticky lidské. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "I'm a connoisseur of roads. I've been tasting roads my whole life. This road will never end. It probably goes all around the world."     Dráma zaradená v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorá podľa mňa silne dopláca na to, že je nasilu pozliepaná z dosť nesúrodých častí (tri nedokončené odlišné scenáre spojené dohromady). Najmä tá časť s novodobým Falstaffom je sem značne nasilu našroubovaná, tá shakespearovská štylizácia tu na mňa pôsobí vyslovene rušivo. Na druhej strane musím pochváliť tú "road movie" časť s cestou do Talianska, ktorá ma ako jediná z celého filmu naozaj bavila. Evidentne mám podstatne radšej Gusa Van Santa ako komerčného režiséra, než ako režiséra pokúšajúceho sa o akúsi umeleckú avantgardu (podobným filmom je aj jeho Drugstore Cowboy (1989), kde sa takisto vyžíva v špáraní sa v dosť odpudivom prostredí narkomanov, zlodejov a ďalších kriminálnych živlov, či kadejakých úchylov). Toto dielo by sa dalo označiť za filmovú báseň o priateľstve a rebelantstve mladých ľudí a všeobecne o hľadaní si svojho miesta v živote. Môj celkovo mdlý dojem z filmu výrazne vylepšujú výborné výkony dvoch talentovaných hercov, Keanu Reevesa (Scott) a Rivera Phoenixa (Mike), oboch veľmi štýlových vo svojich rolách. Pri Riverovi Phoenixovi potom veľmi zamrzí, že kvôli jeho tragickej smrti v mladom veku nemohol svoj obrovský talent ďalej rozvíjať. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Můj největší problém je v tom, že jsem si nepřečetl o čem film bude. Těšil jsem se na úplně jiný film a taký jsem dostal úplně jiný film, než jsem předpokládal. Budiš. Faktem, ale zůstává, že mě film nebavil a nepomohlo tomu ani perfektní výkony Rivera Phoenixe a Keanu Reevese. Co se dá dělat, ne každý film člověku sedne. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vykal. Jo, to je vysledok mimoriadne narocneho fyzikalno -chemickeho procesu zvaneho sranie. Zrovna cestou do prace som videl na ceste hovno. V rannom opare sa z neho este kurilo a ja som ostal v nemom ezoterickom uzase a zmrazeny krasou z tohoto magickeho okamziku. K nebu stupala ta neopisatelna aroma a nadherne odtiene hnedej len hrali na orosenom asfalte. Nieco Vam poviem. V hlave mi vyhraval Vangelis a potom aj Wolfgang Amadeus Mozart a ja som sa musel na chvilu pozastavit a vinou tohoto carokrasneho momentu som si kladol zakladne otazky ludskej metafyziky : Kto som? Odkial a kam idem?  ZaplatRadByti  vsak sused na mna pohotovo zareagoval : "Ty hnupe, co furt cumis do toho hovna"? No a tak som sa musel prebrat z mojich hlbokofilozofickych uvah a ist do prace, aby mi nebola zima /bolo minus 6/ . Vynimocne potlacim v sebe artoveho hnedopicha a na kecy miestnych ynteleguanov a prechytralych tlchub, ktore zase zistili, ktore casti toho vykalu su im sympatickejsie, pripadne menej smrdia - tak na ne seriem. 5 % ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $6,401,336Tržby Celosvetovo $8,600,000║ Film trpí na samoľúbosť Gus Van Santa, jeho umelecká avangarda ide akurát tak do prázdna, je to bez účelu, herci(Phoenix, Reeves) sú výborný o tom niet pochýb ale v tak rozpačitej réžii nemajú šancu viac s toho vybúchať. /40%/ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Mé soukromé Idaho je výsledkem spojení tří projektů. První byl moderní verzí Jindřicha IV. s názvem "Howling At The Moon" o mladých na ulici v Portlandu a byl psán shakespearovským veršem. Druhý se jmenoval "In A Blue Funk" a byl o dvou španělských bratrancích žijících na ulici v Las Vegas, kteří se rozhodnou jet do Španělska a dozvědět se něco o sobě a své rodině. Třetí měl titul My Own Private Idaho (Mé soukromé Idaho) a byl o Mikeovi, který se živí jako prostitut. Toho vyzvedne Němec prodávající díly do aut a doveze ho domů. Gus Van Sant měl problém s dokončením scénářů, a tak je spojil do dohromady. (barazara)
  • River Phoenix (Mike Waters) byl velkým fanouškem seriálu Simpsonovi (od r. 1989) a tak navrhl jejich vložení do filmu. Tvůrce Simpsonů, Matt Groening, nechal štáb použít záběry ze Simpsonovic Halloweenského speciálu "Treehouse of Horror" (1990) zcela zdarma. (Kacitr)
  • River Phoenix (Mike Waters) se rozhodl přepsat scénu u táboráku. Nový scénář sepisoval na malé útržky papíru. Gus Van Sant byl překvapen, když mu River sdělil, že ještě skládá písně. Překvapenější však, když ho požádal o předělání scény. Režisér ale neměl nic proti, měl k Riverovi naprostou důvěru. Prozradil mu, že jeho scénář ke scéně je lepší než původní. (Kacitr)

Reklama

Reklama