Reklama

Reklama

Hvězdná pěchota

  • USA Starship Troopers (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vzdálená budoucnost nevypadá pro lidstvo příliš růžově. Platí zcela jiné společenské normy, plnohodnotným občanem je pouze ten, kdo sloužil ve Federální službě. Navíc je samotná existence lidstva ohrožena útoky mimozemských brouků, kteří obsazují planety ve vesmíru a začínají ohrožovat i Zemi. Středoškolák Johnny Rico se přes nesouhlas bohatých rodičů přihlásí do služby a je přiřazen k pěchotě. Jeho láska, atraktivní Carmen, se chce stát pilotkou a kamarád Carl je přijat k vojenskému výzkumu. Společně s Ricem nastupuje k pěchotě sympatická Dizzy, která mladíka miluje. Přestože ho ostatní považují za mazánka z bohaté rodiny, Rico se pomalu zoceluje v nesmírně tvrdém výcviku. Spolu se svou jednotkou je vyslán na planetu Klendathu, kde se poprvé ocitne uprostřed bitevní vřavy. Bitva však skončí katastrofou, když brouci během jediné hodiny pobijí na sto tisíc lidí. Rico je těžce raněn. Po uzdravení je přiřazen k jednotce, které velí jeho bývalý učitel. Rica a jeho přátele ještě čeká téměř beznadějná bitva proti mnohonásobné převaze. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 049)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Já se tedy vždy pobavím, když mám možnost opakovaně sledovat tento satirický, brutální a nekorektní masakr. Navíc ještě podpořený vynikající hudbou a nestárnoucími triky. No a samozřejmě je v tom taky tím zpracováním hodně cítit mistr Verhoeven. Tohle je jeho charakteristický styl a pokud to máte rádi, tak není co řešit. Jenom bych si snad dokázal do hlavní role představit většího bombera než je Casper Van Blijem, ale to mi kvalitní zážitek nezkazí, protože spousta další faktorů tuhle chybku vyvažuje. Nezapomenutelný je pak určitě seržant Zim a jeho instruktáž ohledně házení nože. Nepřítel nemůže stisknout tlačítko, když mu vyřadíte ruku!!!85% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Když jsem to hodnotil, tak jsem se musel zkusit odpoutat od předlohy, protože s tou to opravdu nemá mnoho společnýho, kromě občasných odkazů na knihu (třeba deset ran, který by otec Caspera raději snesl, než armádu apod). Kdyby to byl film jen podle scénáře, dal bych čtyři. Ale je to podle geniální knihy a tak tu jednu musím sundat. Je tu spousta nelogičností. Třeba povyšování hlavního hrdiny jen tím, že se ho zeptají, jestli to bere, ale takhle to nefunguje. Poručík je důstojník, takže by musel udělat důstojnickou školu. Dále třeba ten výcvikovej tábor. Ten je tu málem jak letní výcvikovej tábor pro bohatý a tlustý děcka sedící neustále před komplem. Nebo ti brouci, nějak jsem marně hledal, co by na těch svých planetách vlastně žrali? A tak podobně. Ale jinak je to celkem zajímavě natočená akční SF. Nenáročná a mozek nezatěžující, ale ani nenudící. Jen mi vadilo, že Denise Richards hrála tu jeho pravou, která ho nakonec dostane, protože je mi zatraceně nesympatická a klidně bych ji oželel a strašně špulí pusu. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi vostrej film od Paula Verhoevena. Je to takova zabavna uchylarna plna cernyho humoru, ktera misty sklouzava k parodii a neodpusti si ani nejakou tu kritiku. Pribeh je sice trochu jednodussi, ale komu by to vadilo. I kdyz se prvnich zhruba 40 minut prakticky nic nedeje, film stejne plyne ve sviznym a vtipnym tempu a pomalu, ale jiste, smeruje k zacatku valky. Navic, misto aby se Verhoeven zatezoval s nejakym vysvetlovanim deje, misto toho si asi rek: "Kde se lidi dozvi nejvic veci?". Ve zpravach. Takze sem soup zpravy, ktere prubezne vysvetlujou o co go a muze se pokracovat v rezbe. Ktera je zvlast v druhy polovine hodne vostra. Triky sice uz misty krapet pokulhavaj, ale brouci jsou udelany fakt perfektne, vypadaj jak mix mezi Cernocernou tmou a Vetrelcema a to co nezvladaj triky, Verhoeven hezky zamaskoval litrama slizu a krve, vnitrnostma, mrtvolama a utrhanejma koncetinama. Verhoeven obsadil vice mene druhorade herce, ale snazi se a jejich vykony nepusobi nijak rusive a maj i velice nadprumerny momenty. Navic tu je krasna Denise Richards a perfektne hustej Michael Ironside. To vse dohromady vytvari skvelou, misty napinavou akcni zabavnou podivanou se skvelou hudbou, ktera se radi mezi ty velice nadprumerny sci-fi filmy. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

zdá se, že spousta lidí vidí v čemkoli vojenském a propagandisticky orientovaném parodii na nacismus. jenže on byl i komunismus, který byl mnohem brutálnější jak v použití síly, tak v použití slova. Jenže to je třeba zažít. mrazení v zádech při sledování tohoto filmu mi způsobovaly především vzpomínky na 2 roky vojny, Televizní noviny s ulízanými hlasateli a tlachy o vzorných Brigádách soc. práce, které za odměnu přijal Generální tajemník.... neberu nikomu jeho názor, ale s nacismem to má společného málo. A kdyby snad přece, tak za to nemůže režisér, nýbrž autor předlohy - Robert Heinlein - ne, opravdu to není nacista! Takže všem těm znalečkům, co se tváří jako Lister v mladých letech, tento film je všechno jiné, jen ne parodie na nacismus, ani jeho propaganda! ale zpět k filmu. Jako sci-fi o boji lidstva proti ET je to díky efektům mírný nadprůměr, jako adaptace knih velkého RH je to totální shit. Hlavní hrdinové jsou toporní, špatně vybraní, v podstatě se dá říct, že pokud bude v budoucnosti lidstvo takhle debilní, zaslouží si vyhynout. Totální odpad byl ovšem příšerný dabing, zejména dost hrozné Denise Richards. Její diblíkovské hýky ala Kelly Bundová mě normálně zahnaly od TV. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bug Hills 90210 wounded... Někteří jako by si tady nepatrně pletli R.A.Heinleina s Konradem Henleinem, ale skutečnost spíše směřuje k tomu, že v mládí je nejdůležitější zůstat sám sebou (nejlépe ve vojenské uniformě), nenechat roztahovačného komunistického brouka žít a hlavně ke všemu přistupovat s vědomím, že noční můra krevních bank Verhoeven je krásný, na ideály šlapající úchyl, co k smrti nerad dočítá literární předlohy svých snímků až do konce.. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (72)

  • Michael Ironside (Jean Rasczak) byl pro Caspera Van Diena (Johnny Rico) vzorem nejen na place, ale také ve skutečném životě. „Dodnes slyším v hlavě jeho hlas, který mě nabádá, abych vše, co dělám, dělal pořádně,“ nechal se slyšet Van Dien. (HellFire)
  • V době svého uvedení se satirický film setkal s nepochopením a negativními reakcemi: mnohá média jej kritizovala za velebení nacistických symbolů a totalitních režimů. Uznání se svého druhu dočkal až v roce 2001, po vypuknutí války v Afghánistánu, kde američtí vojáci čelili mnoha teroristickým útokům. Hodně pozornosti si vysloužil také v pozdějších letech – např. v roce 2020 označil časopis "The New Yorker" Hvězdnou pěchotu za vizionářský film. (HellFire)
  • Když se Rico (Casper Van Dien), Carmen (Denise Richards) a Carl (Neil Patrick Harris) po odříkání slibu setkají u stolu, kde odevzdávají své přihlášky do armády, seržant potřese Ricovi rukou a po odsunutí od stolu odhalí chybějící dolní končetiny. Jeho představitel Robert David Hall ve skutečnosti přišel o obě nohy při autohavárii v roce 1978. (HellFire)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

04.12.2011

Adaptace slavného sci-fi románu „Enderova hra“ je za rohem a zřejmě se dočkáme i nové verze Hvězdné pěchoty. O válčení s mimozemšťany tedy v kinech nebude nouze. Enderovu hru měl kdysi režírovat… (více)

Reklama

Reklama