Reklama

Reklama

VOD (1)

Po šesti měsících na sólové misi najde osamělý astronaut (Adam Sandler) na palubě záhadného tvora a s jeho pomocí zachrání svoje manželství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (229)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tomuto dávám rozumově tři hvězdy, pocitově čtyři. Četla jsem si tu různé zajímavosti o knize a o reálných okolností vzniku filmu. Díky za pár zajímavých komentářů o tom, jak se liší kniha od filmu, pomohlo mi to urovnat si o něm myšlenky a možná si i ucelit názor. Řekla bych, že je to především o pocitech, o životě, o lásce, o traumatech. A zrovna v ten den, kdy jsem si ho pustila to na mě zapůsobilo a uvnitř jsem cítila jak se do mě ten film obtiskl. Za mých normálních cynických nálad a stavů bych ho asi přešla s průměrem, ale asi jsem měla slabší chvilku. Je tu sice pár momentů, které působí trochu cringe, celkově je ten film opravdu zvláštní a ne pro každého, i ten styl uchopení mi na Netflix nesedí, ale jak jsem řekla, je to hodně o pocitech. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu celkově nízké hodnocení právě u tohoto filmu. Je skvěle zahraný i natočený, vtáhnul mě a nepustil. Nebudu rozebírat zápletku, která samozřejmě v jádru není nikterak složitá - ale to ty nejlepší příběhy nikdy nejsou. Jde o to, že tento film má tu příběhovou linii skvěle postavenou a vše stojí na Adamu Sandlerovi, který opět dokázal, že je herec mnoha talentů. Skvěle zachycená samota, pochyby i smysl existence. Nejvíc mě na tom ale baví, že to není takové to artové honění si trika, nebo to tak aspoň nepůsobí - přes spoustu zajímavých prvků to celé vyznívá civilně, dokonce s pokorou k pointě přibéhu. Za mě jeden z nejhezčích filmů “z vesmíru” a těším se, až se na něj podívám znovu. 90 %, protože do role Petra obsadili snad jediného člověka, který to prostě neuměl pořádně zahrát… ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě chápu, že nějakej Čech něco takovýho může napsat, tedy infantilní báchorku o tom, jak jinej Čech v kosmický raketě prozkoumává nějakou Čopru jménem celýho lidstva (CzechConnectu díky). Ale nechápu, že Amíci pak podle ní natočí i film. Tedy já bejt ten Kalfař a přijít za mnou z Hollywoodu, jestli bych jim ten námět nestřelil, budu hned sám trvat na tom, aby tuhle slabomyslnou rovinu změnili. "Prosimvás klidně si to natočte, ale z toho Čecha udělejte třeba Američana, kdo jinej by přece letěl v kosmický raketě k Jupiteru, že jo... Klidně ať je třeba černej, nebo teplej, to je mi buřt, nebo ať je to Číňan nebo Rusák, ale určitě ne nějakej Čížek, to dá rozum, to bych se pak musel hanbou propadnout, kdybych byl pod takovou ptákovinou podepsanej...". Asi tak nějak. Bože a ty nesnesitelně banální a nudný pseudofilosofující kydy s pavoukem Hanušem... Nebo ty kydy jeho starý na Zemi... Vždycky jsem razil heslo, že je lepší špatný scífko než žádný, ale v tomhle případě si tím nejsem vůbec jistej. A hlavně - ono to totiž ani žádný pravověrný scífko vlastně není, je to jen sentimentální telenovelický melodrama, zabalený do sci-fi obalu. Přeukrutná hovadina, jedna pouze za pěkný vizuál, za Lenu, Isabellu i Koothrappaliho. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"I just wanna come home..." Nemám slov. Po skončení jsem dlouho zíral na televizi a vstřebával tu obrovskou nálož emocí, kterou mi Spaceman dal. Nemám slov, ale zkusím to. Velmi artový a pomalý film. Nebude bavit tedy nikoho, kdo očekává Interstellar, i když.... I když má s ním Kosmonaut leccos společného. Je to klidná a pomalá sonda do lidského podvědomí a emocí. Procházka je na cestě vesmírem odhalit tajemství jako první pozemšťan. Ovšem jakmile mu manželka přestane ze Země posílat zprávy, tak se Procházka nalezne v delíriu vlastných myšlenek a vzpomínek. K tomu mu samozřejmě dopomůže Hanuš, arachnický mimozemštan. Jejich rozmluvy jsou vlastně páteří celého filmu. Ačkoliv by někdo mohl namítat, že je film dlouhý, tak mě subjektivně přišla délka akorát. Skvělá hudba jen dotváří melancholickou atmosféru celého příběhu. Adam Sandler, oblíbený komik, jen znovu dokazuje v jakého skvělého a talentovaného herce vyrostl. Vlastně mu můžete svěřit jakoukoliv vážnou roli a on ji zahraje jako tady, naprosto perfetkně. Podobně jako v Hustle (2022). Změny oproti knize probírat nemohu, jelikož jsem předlohu nečetl. Film mě ale neuvěřitelně dojal svojí hloubkou a emocemi, které na konci prostě museli ven. Nikdy by mě nenapadlo, že.... No to je jedno. Ale jako arachnofobik mi Hanuš neuvěřitelně přirostl k srdci. Za mě je Spaceman jedním z nejlepších filmů, co jsem za poslední dobu viděl. Navíc ta česká stopa nám prostě musí imponovat, no ne? (90 %) ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Sedněte si na prdel, přestaňte se furt za něčím honit, dělat deset věcí najednou a nic pořádně a nechte na sebe film působit. Skvělé herecké výkony, Adam boží.  Pokud bude Hanuš mluvit hlasem Paula Dana, vždycky ho uvidím s tváří Paula Dana :) Hudební doprovod skvěle doplňuje a závěrečný song rozseká na atomy. Tleskám českému týmu. Hvězdičky navíc za Orloj a za Rusalku. "You go wherever I go and I go wherever you go. Right, Spaceman?" "If I had known what I know now, would have I kissed you? Would you? Would you kiss me again? It was really good kiss." "If I could do it again, I would do it better. That´s a promise I would never ever break....if I could do it again!" ()

Galerie (139)

Zajímavosti (14)

  • Kvůli smíšeným reakcím z testovacích projekcí byl film v postprodukci téměř 3 roky. (Maulincio)
  • Jaroslav Kalfař uvedl, že román měl být původně v jiné formě. „Původně to byl jen vtípek o americkém astronautovi, který uváznul na oběžné dráze a jemuž najednou zavolá jeho žena žádající o rozvod.“ Z vtipu se stala povídka napsaná v posledním roce na univerzitě, později plnohodnotný román a následně celovečerní film. (Jamal)
  • Autor předlohy Jaroslav Kalfař prozradil, že se Adam Sandler (Jakub) velmi intenzivně připravoval na roli českého astronauta. „Během karantény jsme strávily dlouhé noci v rozhovorech o knize a postavách. Sandler se hodně zajímal o to, co je to být Čechem a celkově o českou historii.“
    (NiWi)

Související novinky

Kosmonaut z Čech nabírá další hvězd

Kosmonaut z Čech nabírá další hvězd

16.04.2021

Filmová adaptace knihy Spaceman of Bohemia českého autora Jaroslava Kalfara přibrala další hvězdu. Poté, co se projektu ujal Adam Sandler spolu s režisérem Černobylu Johanem Renckem, se nyní k… (více)

Adam Sandler v adaptaci české knihy

Adam Sandler v adaptaci české knihy

27.10.2020

Před časem jsme informovali, že kniha českého spisovatele Jaroslava Kalfaře žijícího v USA The Spaceman of Bohemia alias Kosmonaut z Čech se dočká filmového zpracování od streamovací služby Netflix.… (více)

Reklama

Reklama