Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborný námět a spousta skvělých nápadů při jeho realizaci. Bohužel, výsledný tvar je jaksi nemastný neslaný. Nejde přitom jenom o nedramatický a "pomalý" střih, ale také o určitou hereckou "cudnost". Jakoby herci pořádně nevěděli, že hrají v bláznivé komedii. Zvláště markantně to vynikne ve srovnání s jenom o čtyři roky mladším filmem "Pane vy jste vdova", kde už tohle všechno funguje naprosto bezchybně. K vymezení žánru "bláznivé komedie" se sluší doplnit ještě jednu drobnost, totiž poměrně velké množství přesných satirických šlehů namířených proti tehdy vládnoucímu komunistickému režimu a posunujících film z polohy nezávazného humoru k vymezení poněkud komplikovanějšímu. Tento dobově významný rys je charakteristický pro celou kinematografii druhé poloviny šedesátých let počínaje společenstokritickými dramty (Pasiáns, Ucho) přes komedie (Bílá Paní, Zločin v Šantánu) až po filmové pohádky (Šíleně smutná princezna). ()

choze 

všechny recenze uživatele

"PROMIŇTE PANE REKTORE, ABY NEBYL OMYL, TA SLEČNA JE MůJ SEN." - "NO PROSÍM, JÁ NEMÁM NÁMITEK, ALE RAČTE SI SNÍT MIMO BUDOVU." Hned první Vorlíčkovu komedii mám z jeho tvorby nejradši. Na své si přijde jak fanoušek parodovaného žánru superhrdinských komiksů (já), tak i absolutní laik. Film má dokonalou komiksovou atmosféru - cesty spoře oděné vědkyně-sexbomby Jessie, zlého Supermana a infantilně se smějícího pistolníka vedou kanály i po střechách, Jessie je opakovaně svazována a mučena a Superman se probourává zdmi, převrací auta a bojuje s přesilou studentů (a párkrát se i poněkud trapně proletí), aby jej v závěru Sovák poslal jediným úderem pěsti do koše (útrob popelářského vozu). S černobílým světem comicsu kontrastuje realita ve které spolu zápolí naivní roztržitý vědec Sovák s panovačnou bezskrupulózní vědkyní Medřickou, která neváhá před soudem svalit vinu za jí způsobený chaos na svého manžela a poté nelítostně zahladit všechny stopy po svém nepovedeném experimentu, aniž by si přitom ale sama špinila ruce. Musím říct, že z její postavy mě během filmu několikrát zamrazilo např. při zmínce o politické výchově skrze sny nebo když nechala zaživa upálit Supermana, protože je to jen představa. Jinak je film ohňostrojem nápadů, gagů, hlášek i akčních scén, i když některé klíčové "cestující" fóry jako "dnes je čtvrtek", "pojedete do Chuchle" nebo strážník hlídající otevřený kanál mi nic neříkaly. Ovšem Supermanovi hrajícímu na piano nebo Sovákově "TOHLE? TO JE JEN TAKOVÝ NÁPIS." jsem se od srdce zasmál a to je jen zlomek. Všichni herci tu excelují, Sovák je okouzlující, alibistická manipulátorka Medřické mi opravdu naháněla strach a zvláštní zmínku si zaslouží Menšík jako omezený Kolbaba nebo Libíčkův zkorumpovaný bachař. Kapitolu samu pro sebe tvoří Olga Schoberová, jediné bimbo českého filmu a naše jednoznačně nejkrásnější herečka. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je neuvěřitelný gejzír originálních nápadů (podobně jako další Vorlíčkovy snímky Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky nebo „Pane, vy jste vdova!“). Je fakt, že humoru zde tolik nebylo, spíš než komedie to byl dobrý sci-fi film. Ale párkrát se zde nějaký ten dobrý fór objevil, triky a hudba vydařené, herecké obsazení bylo výborné (super byli Jiří Sovák a Karel Effa...Olga Schoberová zde sice nebyla od hraní, ale komu z pánského osazenstva to vadilo, že :-D ), no a celkově jsem se slušně pobavil. Viděl bych to na slabší 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když už měl obžalovaný takové sny, měl se postarat, měl zabránit, aby se nemohly stát obecným nebezpečím." Snít se zkrátka nevyplácí a docent Beránek to u soudu pozná. Vysnil si totiž dokonalou ženu - krásnou, silnou a němou. Kdo by tedy chtěl někoho či něco takového zabít? Samozřejmě, že docent Beránková, které začal chybět pravidelný čtvrteční sex s manželem a proto se pokouší vědeckými prostředky zlikvidovat svou nevystudovanou konkurentku. Pro mě je to prostě jedna z nejlepších českých komedií, při které mě bude vždycky bavit Jessie, Superman, Pistolník, rukavice, rehabilitační kremace, Chuchle i telefonování s bublinami. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným generačním komediím trochu slabší děj, scénáristé vsadili čistě na originální námět, který ovšem sám o sobě film v pohodě utáhne. Navrch ještě krásná Olga Shoberová v nejlepších letech a jako vždy skvělé komické výstupy Vladimíra Menšíka či Jiřího Sováka. Škoda, že se nápad nepodařilo ještě více rozvést, mohla z toho být vskutku nezapomenutelná podívaná. Takhle bych komixovým fanouškům doporučil spíše mladší snímek Čtyři vraždy stačí, drahoušku! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Ve scéně útěku z bytu se hrdinové dostanou na střechu Veletržního paláce, roh ulic Veletržní a Dukelských hrdinů. Ze střechy se Jessie (Olga Schoberová) spouští a do kanálu skáče na Petrském náměstí. Z kanálu Jessie vylézá v ulici Opletalova a utíká do ulice Plitických vězňů. Následující scéna, kdy projíždí policejní auta a letí vrtulník, je rozhraní ulic Široká a Pařížská. Jessie vběhne do těžkých kovaných dveří Petschkova paláce. V čase 1:00:00 je záběr na ulici Pařížská. Z nepovedené likvidace „snů“ pronásledují docentka Beránková (Dana Medřická) a Superman (Juraj Višný) Jessii a doc. Beránka (Jiří Sovák) v autech přes Dvořákovo nábřeží a ocitnou se na Mariánském náměstí a projíždí úzkou Seminářskou ulicí (čas 1:05:00), pak se vrací zpět na rozhraní ulic Husovy a Karlovy a vyjíždí na Malém náměstí. Bitka o Jessie mezi Supermanem a doc. Beránkem probíhá na Staroměstském náměstí. (mulisak)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama