Reklama

Reklama

Smrtící vůně

  • angličtina The Deadly Perfume (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1969, 9 min

Obsahy(1)

Animovaná parodie Václava Bedřicha na krejcarové horory.  Výtvarník Vladimír Kladiva natočil v roce 1969 s režisérem Václavem Bedřichem parodii na krejcarové horrory Smrtící vůně. Vycházel ze stylu italského výtvarníka Gianfilippa Uselliniho a citlivě spojil parodii literárního žánru s parafrází výtvarného rukopisu. Smrtící vůně je příběh mladé dvojice, které zlotřilý vědec se svými pomocníky klade různé nástrahy. Mladí lidé jej však svou vynalézavostí přelstí a tak se zachrání před hrozným osudem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to nejlepší díl ze série, ale přesto tato parodická animovaná parodie vyniká skutečně dokonalou pohřební atmosférou strachu a tajemna (že něco podobného se nepodaří navodit ani tvůrcům hraného filmu s živými herci), o hudbu se postaral „specialista“ na hororovou tematiku Luboš Fišer a za tohoto přispění vznikla téměř senzace, která se v širším dobovém kontextu, značně vymykala tehdejší cs animované produkci. Film je určeny dětem, ale může docela hezky vystrašit i dospělé! Jeden z mála československých skutečně "originálních" animovaných hororů, viz další díly ze série, a dále třeba "Svatební košile", "Smolíček", "Perníková chaloupka", "Sestřeničky", "Poslední lup", "Poklad pana Arna", "O Maryšce a Vlčím hrádku", "O statečné Kačence aneb krčma hrůzy", "Paní Bída" nebo znamenitý Deitchův "Mrňous a čarodějnice". ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý, to ano, ale na můj vkus se až moc ztrácí prvek parodický, přeci jen, šestákovost je fajn, ale jen do určité míry a na parodii je hudba snad až moc dobrá, ona je totiž výborná a strhává velkou část pozornosti (aniž bych si to uvědomil, začal jsem si po pár minutách vyťukávat melodii spolu s filmem). Velká škoda, že některé další díly série jsou nedohledatelné, už jen kvůli hezky ztvárněné papírkové animaci. ♪♫pam, pam pam pam. Pam, papapam pam ♪♫ ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vynikající hudba a temná animace, obojí na pomezí hororu, v pořádku. Méně v pořádku je ale strašlivá plochost děje: já vím, že to trvá jen 9 minut, ale co nějakej dějovej zvrat, něco nečekaného...? Chápu, že přesně takhle to tvůrci chtěli, že předloha je stejně jednoduchá, ale i v ní se něco děje, není to tak moc prostoduché... osobně se cítím trošku zklamán. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

jednotlivé díly této (aspoň pro mě) neznámé série připomínající brakovou dobrodružnou literaturu z počátku 20.století a jsou příběhově vesměs stejné a mění se jen prostředí. Všechny taky spojuje stylová animace a výborná hudba Luboše Fišera, která celou atmosféru povyšuje minimálně o stupeň výš. V českých luzích a hájích je podobná akční perla nevídaná. Viděl jsem jen 4 povídky, které se dají najít na uloz.to. Podrobné hodnocení bude u všech stejné, ale přesto se mi nejvíce líbily kvůli okatě přeháněné parodičnosti díly Utopená ponorka a Poklad v pyramidě. Tato mi konečně zodpověděla tajemnou otázku z dětství, když jsem viděl její část na ORF a neustále jsem hledal, kdo natočil animované pokračování Adély, která ještě nevečeřela ;-) takže nenatočil a je to škoda ... [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, co pro hraný film představuje parodie Adéla ještě nevečeřela, tím je pro animovaný film Smrtící vůně. Jde o netypické, v pravdě originální dílko, které balancuje na hraně skutečného hororu, kdy využívá depresivní hudební motivy a především barevně zneklidňující kresbu Vladimíra Kladivy, a nefalšované parodie, kdy si pohrává s diskreditovanými motivy a rekvizitami brakových románů a doplňuje je postupy typickými pro animovanou grotesku. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama