Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Lynn 

všechny recenze uživatele

"Král sokolů" je jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, vůbec nechápu, proč má na CSFD tak nízké hodnocení. Nádherná kamera a výprava, výborně hudebně podbarvená, sympatický příběh (ano, vychází z klišé, ale v rámci daného žánru to zas takový prohřešek není), roztomilý hlavní hrdina, o kterém se ale nebojím tvrdit, že má skutečně talent a spousta nádherných zvířat, pro která mám slabost. A jako třešnička na dortu charismatický Juraj Kukura, který si svoji roli prostě užívá. Jistěže by se chybičky našly...já ale nejsem škarohlíd a rejpal a tahle pohádka mi jednoduše přirostla k srdci. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Rovnomenný román, ktorý v roku 1932 napísal Jozef Cíger Hronský, nepoznám. Takže nemôžem tento film porovnávať s jeho literárnou predlohou. Tak to teda zhodnotím a okomentujem čiste len ako divák. Ako nespokojný divák! To čo natočil sedemdesiat ročný Václav Vorlíček v roku 2000 je jeden velikánsky, nudný nepodarok. Celé to stojí za prd. No najväčšou slabinou tejto koprodučnej rozprávky sú herci. Juraj Kukura úplne sklamal, Jiří Langmajer bol trapný ako skoro vždy a toho krpatého smrada Braňa Holička som mal chuť zaškrtiť. * ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Milý film natočený na nádherných miestach. Musím priznať, že v tomto prípade som dosť zaujatý: Mám to šťastie stráviť veľa svôjho voľného času v Krásnohorskom Podhradí, a mal som to šťastie poznať Braňa Holíčka práve v týchto rokoch, keď sme hrali spolu v muzikáli Oliver Twist v Košiciach. + Klára Jandová a film je dokonalý :D ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Ó, tak tohle se povedlo. :-) Krásná dobrodružná pohádka, jejímž hlavním hrdinou není žádný tuctový chrabrý princ, avšak ještě relativně malý kluk, syn koňáka, kterého hned začátkem příběhu roztrhají vlci. Juraj Kukura se zde zhostil role poměrně drsného a obávaného feudála Baladora. Jiří Langmajer zde hraje prvotřídního antagonistu, role mu též sedla. Celý film je zasazený do nádherné přírody, divák se dozví například něco o sokolnictví nebo o tom, jaký asi přibližně byl život kmána ve středověku a že to rozhodně nebylo žádné peříčko, byli schopni za rozbitý džbán o vás na pranýři přerazit hůl. "Dědo? Bolí to když někoho bičují?" - "Bolí" - "A kdyby někdo něco udělal Perunovi, kolik ran by dostal?" - "Ani jednu. Toho Balador uškvaří zaživa". Děj je vesměs akční, nabitý útěky, ukrýváním se před dráby, lumpárnami, ačkoliv najdou se tam i romantické chvilky. Nechybí zde ani humorné scény jako například domino efekt, začínající peříčkem a končící zabláceným Tomášem, který na voze řízeném splašeným koněm doslova vtrhne na narozeniny dcery obávaného pána Baladora. Konec se mi moc líbil, tak to mělo dopadnout. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, kolikrát jsem se na tuto pohádku díval, než jsem ji konečně dosledoval do šťastného konce. Pro mě, i pro hlavního hrdinu. Krásná slovenská krajina rozhodně neutáhne sama o sobě film. Děj se lepí a táhne, je pro mě neatraktivní a jaksi kostrbatý. Je s podivem, že pohádka trvá obvyklou hodinu a půl, mně přišla pocitově delší. Aspoň že si Tomáš užil koupel v teplém bahně. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • V učebnici literárnej výchovy pre siedmakov je nielen úryvok z povesti Sokoliar Tomáš, ale aj ukážky z literárneho a technického scenára k filmu. (krasomama)
  • Ve filmu nevystupuje ani jeden sokol, ptáci jsou rarozi. (rakovnik)
  • Vhodnú čriedu koní sa podarilo nájsť až v Odoríne vzdialenom 200 km. 40 koní nemali filmári kde ustajniť, tak boli týždeň v ohrade a poľovníci ich museli strážiť, lebo sa tam potuloval medveď. Vyplatilo sa - zábery bežiacich koní patria vo filme k tým najpôsobivejším. (krasomama)

Reklama

Reklama