Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro mne absolutní vrchol české komedie! - Zruším armádu, vy ohrožujete lidi! A co teprve kdyby byla válka! Líbání máme za sebou, teď přijde potřásání....Abych z vás neudělal nezaměstnaného, vždyť bude přežvykovat, vy somnambule! - Možná to dnes nezní úplně vtipně, ale za minulého režimu to sedlo... a pak ta geniální škatulata s mozky, úžasně vymyšlené useknutí hlavy - ovšem s opačným efektem, než bylo zamýšleno, zesměšnění armády....hotová smršť nápadů. Co říci závěrem? - Zavři voči, brouku, a ani kapka krve ať nepřijde...nazdar! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Který blbec mě zastlal do postele? Copak jsem nějaký termofor?" Již několikrát jsem uchránil svůj krk před kontaktem s břitvou tím, že jsem při erotické výzvě předvídavě nezavřel oči. Patrně proto jsem se nemohl stát dvojnásobnou vdovou a stále trvám na tom, že zrušit armádu je ekonomicky prozíravý tah. Hvězdy mi zkrátka ještě nikdy nezalhaly a co se týká ztřeštěných komedií, tak nadšeně hlasuji pro jakýkoli úlet. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Slovné spojenie crazy komédia vzniklo práve pre takéto filmy. Vorlíček si tentoraz vrchovatou mierou užil sklon ku kombinatorike a mal k tomu k dispozícii celkom slušný ansámbl. Janžurová (skvelá v každej zo svojich podôb), Kopecký, Menšík, československý sex symbol Schoberová, najmenej gayský gay Cupák, a veľa ďalších. Príjemne a hlavne totálne nenudne strávený čas, ktorý disponuje kvalitnou zápletkou. Jedna z najlepších českých (československých) komédií. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V této komedii Václava Vorlíčka můžete spatřit plejádu těch nejlepších československých herců. Už jen herecká účast a jméno režiséra napovídají, že sledováním této klasické komedie nemůžete prohloupit. Sci-fi zápletka o vyměňování identit je servírována originálně, hezky po česku. Ačkoli bych film nezařadil do úplné špičky naší komedie 70. let, této metě se velmi směle blíží. „Zavři oči brouku……“ 72% ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Absolutně zřešťěná crazy komedie plná bláznivých převleků a šílených dějových zvratů parodující bondovky všeho druhu. Herecký koncert Janžurové, celá plejáda hereckých es. Dosytosti jsem se nasmál černému humoru, naprosto flegmatickému králi Sovákovi. Vorlíček dokázal, že i v roce 1970, se nemusely točit fimy podřadné režimu... Zavři oči brouku .. ;) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Film sa mal začať natáčať v novembri 1969, ale natáčanie potom prebiehalo až o pol roka neskôr, od mája do júla 1970. Na serviske premietnutej 13. júla pre riaditeľa štúdia, ústredného dramaturga a vedúceho skupiny a produkcie bol film schválený, ale odporúčané bolo niekoľko strihových úprav. Na projekcii ďalšej kópie 25. septembra bol film schválený. Riaditeľ Barrandova Miloslav Fábera mal k filmu ale ešte pripomienky, a to v októbri 1970. Podľa záznamu ich mal s Vorlíčkom prerokovať Novotný. Tieto úpravy boli pravdepodobne zanesené do filmu. Na zdržaní finálnej kópie sa čiastočne podieľali aj technické dôvody (odloženie zvukových postsynchrónov, neskoré dodanie kreslených titulkov) a zlý odhad počtu dní potrebných na dokončovacie práce. Prvá kópia tak bola vyrobená až 21. októbra 1970. Kópia bola uvedená až 3. novembra a premiéra filmu potom 17. januára 1971. (Raccoon.city)
  • Film sa v roku 2009 dočkal divadelného spracovania v Západočeskom divadle v Chebe. (Raccoon.city)
  • Cvik "k poctě zbraň" prováděný Bobem (Jan Libíček) je naprosto smyšlený. Základem tohoto cviku je koš (šavle nebo kordu) před obličejem a následně k pravé noze, nikoliv před sebe a dolů. (HJ-FILIP)

Reklama

Reklama