Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl před mnoha lety, a pak jsem na něj nějak zapomněl, až doteď, kdy jsem si chtěl trochu oprášit vzpomínky na dětství. A musím říct, že i po letech seriál baví maximálně - i když současnou omladinu asi úplně ne, ale nás, pamětníky oné doby určitě. Perfektní námět (cestování časem vždycky funguje, a je úplně jedno kterým směrem se cestuje), skvělé herecké obsazení (v čele se Josefem Bláhou, Josefem Dvořákem a Dádou Patrasovou) a spoustou vtipů a hlášek. Víc snad ani není potřeba psát, ale je potřeba vidět. Rozhodně patří do zlatého fondu české kinematografie... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně a naprosto neplánovaně jsem po dlouhých letech narazila na tento seriál a s chutí i značnou nostalgií si dala opáčko.. Báječně jsem se bavila, skvělí herci, parádní hlášky, k tomu centrální mozek lidstva, amarouny a děda Drchlík jsou pro mě jednoduše řečeno nezapomenutelní, plus krásná hudba Karla Svobody..  Hlavně nenápadně! ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Na to že se seriál odehrává v době "Star Treku", lidstvo zase tak velký pokrok neudělalo. Respektive představivost Jindřicha Poláka není zdaleka tak bezbřehá, jak se mi kdysi zdálo. Nápadů také není tolik aby zaplnily všech patnáct dílů a tak kvalita občas nepěkně zakolísala.. Myslel jsem si, že bude zábavnost stát na serepetičkách z budoucnosti a ulítlém ději, ale mnohem větší dojem zenechal vynikající Josef Bláha a skvělá hudba Karla Svobody. Zmíním ještě vedlejší rolik Jiřího Kodeta v roli vyčůraného kolotočáře. Na konci mi ho bylo skoro líto. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Duo Ota Hofman a Jindřich Polák svou práci uměli a dělali dokonale.Zanechali toho po sobě spousty a tohle jeden ze skvostů české seriálové tvorby,která je divákům vždy připomene.Samozřejmě a jasně česká sci-fi klasika,která je geniálně napsaná,zahraná(včetně skvělých křivek Dády Patrasové) a zrežírovaná.Vše perfektně doplňuje geniální hudba Karla Svobody a technické zpracování-na svou dobu-nebojím se to říct-až geniální.Český seriálový skvost,který strčí i dnes do kapsy většinu seriálové produkce-jak české,tak zahraniční.Expedice ADAM 84 je prostě nezapomenutelná klasika,na kterou se budem dívat zas a znova.Žhavím a dávám jasných 100%.P.S.Stále se divím,jak tohle dovolili bolševici natočit,když tam není žádný soudruh,ani se tam neschůzuje.No,holt....i v naší malé zemi se zázraky občas dějí,takže čas tomuhle dílu neubral a neubere vůbec nic.Kdo umí,ten umí. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Totalni (totalitni? ;]) sleha do tvare ceske popkultury 80tych let. V cele te serii neni snad jedina normalni postava - tim se tuze blizi americkemu standardu. Lada Niva Kozderkova a jeji expedice za velkym ucitelem. Squela takarice, co neztratila nic na zabavnosti - i tem frontam v obchode se ted da zasmat.... ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Západoněmecká televize WDR, v jejíž koprodukci seriál vznikl, si dala za podmínku, že seriál musí být výsostně "český", nemá se snažit konkurovat západním produkcím, kterých v SRN bylo více než dost. (_ksilt)
  • V díle "Půlnoční kolotoč" při policejní kontrole a následnému testu na alkohol probíhá na vozidle kolorizace. V chvíli, kdy auto změní ze zelené barvy zpět na bílou, je v dalším záběru opět zelené. (MTHRFCKR)
  • Souhrny předchozího děje na začátcích jednotlivých dílů několikrát ukazují dříve neviděné záběry. (sator)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama