Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jsem čaroděj Mrakomor, pan všeho nečasu!"
Bylo, nebylo jedno království, kde král měl syna a tři dcery. Princezny byly na vdávání, ale ženich žádný. Až jednou princ Velen během jediné noci, kdy mu starý král svěří péči o království, provdá své tři sestry kouzelným ženichům – Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. A sám se zamiluje do jejich sestry, krásné Večernice. Král ale nemá pro princův čin pochopení, a tak se Velen vydává do světa, aby našel své sestry i krásnou Večernici. V cestě mu ale stojí krutý vládce všeho nečasu, čaroděj Mrakomor, který chce Večernici jen pro sebe... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (462)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Má to svůj osobitý styl, humor a nápady, není to tak na pohodu a rozjuchané jako mnohé další české a slovenské pohádky a Mrakomorovi se může mezi zloduchy vyrovnat jen málokdo. Výborná jsou i sekvence se zkoušením prince a zasazení do nikdy neselhávajících Adršpašským skal. Láska je ráj :) ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jakoby na půl plynu ve srovnání s nejklasičtějšími z klasických, místy vypadá i trochu fušersky, přesto výjmečný skvost. Brdečkův scénář nemůže zkazit ani Vorlíček. Vyprávění dýchá aktualizovanou prapříběhovostí tak mocně, že ani všechny ty komické rodinné historky nepůsobí zde nepatřičně. (Že při tom Brdečka nebyl pouhým nevědomým tlumočníkem můzy, svědčí šaškovo předčítání z knihy - jednak že o králi Artušovi, jednak co zrovna: "...hahaha, jsem tak vesel, že už ani veselejší být nemohu".) Nálada vyprávění je zhuštěna a sevřena do velmi těsného prostoru, divák je umístěn do Velena, který má a zná vždy jen velmi omezený výsek světa. Jde za Večernicí, což je cesta k Jitřence. Ty wtf prostřihy z místa na místo. Velen má nakonec vlastně všechno zadarmo. Jenže o tom to je. Iniciační cesta. Obstál. Ještěže to Vorlíček nenechal zkurvit Svobodou a Gottem nebo nějakým tehdejším skoroslavíkem. Nečekaný trubadůr úvodní písně Ondřej Havelka otvírá pohádku o princi a Večernici přenádherně (na hudbu svého otce a s patřičným, byť poněkud slabším Koptovým textem). Komentáře Ony (3 hv.), Romadoor (4 hv.). ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Princ a večernica je podľa mňa druhá najlepšia česká rozprávka. Je snáď ešte atmosférickejšia, ako Tri oriešky, ale samozrejme iným, zo začiatku mystickejším a ku koncu temnejším spôsobom. Prečo si súčasní režiséri nepozerajú tieto rozprávky stále dokola a nerozoberajú, ako sa mohlo tvorcom v 70tych rokoch vytvoriť atmosféru, vďaka ktorej môžme ich diela nazývať klasickým? Brzobohatého Mrakomor by sa mohol stretnuť v súboji s Alanom Rickmanom o post jedného z najlepších filmových záporákov. Angličan by mal síce strelnú zbraň, ale Radek by určite použil nejaké vychytralé kúzlo. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která ve srovnání se svými filmovými sestřičkami zhruba stejného stáří působí jako chudičká příbuzná, která se chce vetřít mezi tuzemskou smetánku. Kupříkladu místní hrad jakožto hlavní bašta místního vládce je patrně obýván jen královskou rodinou, šaškem a pár chlápky od koní. No ... v tom případě bych já osobně dala přednost nějaké skromnější chaloupce v podzámčí ... pokud tady nějaké podzámčí existuje, neboť bych rozhodně nechtěla mít na starosti údržbu celého královského sídla a přilehlého parku. Jenom těch oken, co bych musela umývat ! Krom toho mě odjakživa rozčilují takové ty drobné nedobové detaily, jakými mohou být kupříkladu i moderní brýlové obroučky na očích jedné ze sličných sester prince Velena. A když už jsme u hlavního hrdiny ... jeho vystupování je - mírně řečeno - tak trochu ode zdi ke zdi. Obrán o koně, peníze i královský oděv, nechá se bez sebemenšího pokusu o vzpouru či o útěk vykořisťovat jako ten nejposlednější čeledín - jakoby se smířil se svým postavením, jakoby naprosto rezignoval ... na nuzný oděv by si snad mohl vydělat i jinde a jinak - předpokládám, že v království se nevyskytovala jen hospoda. Naproti tomu při rozmíšce s tuláky mu kupodivu odvaha nechybí ... dokonce i ve finálním souboji se ukáže, že je svému protivníkovi rovnocenným soupeřem, o to víc nechápu jeho počáteční chování. Jenomže ani samotný vladař nezapadá do tradiční škatulky otce a krále, obávajícího se o své zmizelé dcery - nerozjíždí se žádná rozsáhlá ani skromná pátrací akce, aby se poté mohlo hlásit, zda našli či nenašli. Zdá se, že kromě dvořanstva a služebnictva chybí i armáda a policie - král si očividně neví rady, kromě lapání ptactva a jeho následného věznění v klíckách není schopný pražádné akce a jen odevzdaně sedí a čeká, jak to s jeho dětmi dopadne. V souhrnu je dějová linie celá taková lehce kostrbatá a lokace jsou prostřídávané tak nějak bez ladu a skladu, leč všichni protagonisté jsou s menšími či většími výhradami akceptovatelní, kostýmy jsou vcelku povedené ... a pohádka po překonání nezbytných překážek snaživě dospěje ku zdárnému konci, takže si poctivé 3* zaslouží. P.S.: ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Tak nám zapíchli Mrakomora ! Vida - teprve teď mi došlo, kdo může za všechna suchá léta ... potažmo i za globální oteplování ! Takže milí švagři by se konečně měli sebrat, když to celé spískali ... pochopitelně i se švagrovou a s princem Velenem, vydat se do širého světa - a nevracet se, dokud nenajdou vhodného, dostatečně schopného a reprezentativního Mrakomorova nástupce. To aby byla obnovena rovnováha ... na zemi i na nebi. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Navzdory všem kladům, včetně spolehlivé princezny Šafránkové a skvěle Brzobohatého padoucha, je to pohádka, která u mě nikdy moc nefungovala a ani po letech a s přimhouřenýma očima se to nezměnilo. Možná je to tím, že princ vlastně sám nic moc nedokázal a celé to zaškolování tojicí švagrů bylo poněkud křečovité a na úkor skutečného dobrodružství, kterým se princ mohl zocelit a blýsknout. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (18)

  • Juraj Ďurdiak byl obsazen záměrně, protože tvůrci chtěli neokoukanou tvář. Naopak Libuše Šafránková byla jasná volba hned. (cariada)
  • Vladimír Menšík se během natáčení potýkal se silnými záchvaty astmatu, kvůli kterým na plátně vypadal unaveně. Filmový štáb musel dělat často přestávky, aby si herec mohl píchnout injekci. [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)
  • Při souboji se třemi loupežníky ve skalách má při souboji s princem Velenem (Juraj Ďurdiak) jeden z nich v ruce nůž. V záběru je poznat, že je to jiný nůž (pravděpodobně atrapa nože), než ten, kterým před chvílí krájel jídlo... (montywalsh)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno