Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmadvacetiletém zimním spánku se probudí čarodějnice Bludimíra a rozhodne se uloupit králi kouzelný měšec, z něhož se sype tolik zlata, kolik panovník potřebuje. Zálusk na něj má i princ Velemír z Dolního království. Přijíždí požádat krále o ruku jeho dcery, princezny Blanky. S pomocí Ohnivce, který zabrání Meluzíně, aby prozradila králi chystanou loupež, se Bludimíře podaří měšec uloupit dřív, než ho získá Velemír. Po návratu však zjistí, že k němu potřebuje ještě králův kouzelný prsten. Promění se v krasavici a jede zpátky na zámek, odkud právě odjíždí Velemír, který o princeznu ztratil zájem, když zjistil, že měšec zmizel. Král slíbí ruku princezny tomu, kdo ho najde. Začnou po něm pátrat nejen zlodějíčci Chytrouš a Bystrouš, v šatech, které ukradli Velemírovi, ale také princ Petr z Horního království, který se naopak převlékne za kominíka. Při pronásledování Ohnivce se dostane do komnat princezny. Mladý kominík se jí zalíbí. Přestože osvobodí Meluzínu a dozví se od ní, kde hledat měšec, zdaleka nemá vyhráno. Nejprve se ocitne ve vězení a pak ho Bludimíra promění v kus ledu. Naštěstí je tu všemocná láska, která dokáže zlomit každé kouzlo. (TV Nova)

(více)

Recenze (178)

Historik 

všechny recenze uživatele

Jak se obecně ví, koprodukce s německou stranou byla pro režiséra Vorlíčka na jednu stranu dobrá (více peněz, lepší výprava apod.), na druhou stranu špatná (zejména dosazování německých herců, v nejhorším případě pak hereček). V Kouzelném měšci si podle mne není nač stěžovat. Král byl solidní a princezna nad očekávání pohledná a sympatická. Pohádka jako taková je milá, velmi vtipná, zkrátka povedená. Má hlavu a patu, dobré herecké obsazení, krásnou hudbu. Pokud je někdo po jejím shlédnutí schopen napsat, že to stojí za jednu hvězdičku, či že to je dokonce odpad, dává tím najevo pouze svou zaujatost. Toto je rozhodně jedna z nejlepších českých pohádek porevoluční doby, a to zejména ze zpětného pohledu, když už skutečně je s čím srovnávat. ()

nickymilka 

všechny recenze uživatele

Tak a dala jsem 5 hvězdiček, abyste věděli! Vždyť je to úplně super film! Je tam tak akorát napětí, akce (Ohnivec), tak akorát se tam kouzlí - ne moc, ne málo a Bočanová to hraje skvěle! (No kdo by nechtěl mít vlastního Huhlu!) Má to vtip, zajímavej příběh, kterej má hlavu a patu a princezna je krásná a není trapná. Saša Rašilov by sice mohl mít ty vlasy kratší, ale to je snad jediná výtka, kterou k týhle pohádce mám. A hudba - držící se dvou hlavních témat - záporáci vs. klaďáci - výborná. Písnička co si brnkaj na klavír je chytlavá. Zkrátka oproti tomu, co dávaj každou neděli v jednu na jedničce (pohádky, který tady maj cca 50%) , je tenhle snímek asi tak o bambilion procent lepší. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele

Nějak to nebylo ono, porevoluční pokukování po velké výpravě ala prachy na Západě tu působili dosti směšně už tehdy, dnes však lacinost (především triků) pohádku vyloženě sráží. O toporných hereckých výkonech zahraničních herců (asi na lepší nebylo) nemluvě. Troškovské (pitomé) pitvoření, které je bůhvíproč už třicet let vydáváno za nadsázku, je už samozřejmě přítomno, stále je ale drženo na uzdě. Námětu a scénáři chybí samozřejmě dramatičnost a byť nejsou vyloženě zlé, nechávají diváka chladným a do děje jej nevtahují. Jenže další porevoluční nešvar, nereálná dokonalost exteriérů, odsuzuje pohádku do světa neživotaschopných skanzenů a navoněných turistických památkových center. To co bylo uprostřed žalostného stavu památek  za komunismu nutností, ukazuje se dnes jako deviza. Vláčilovy filmy plné opadané omítky a hnoje jsou vlastně nádherné, neb z nich kouká život. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Scénáristka Jarka Kovaříková spolupracovala rok před Kouzelným měšcem i na dalším Vorlíčkově počinu. Pohádka jako vystřižená z Říše pohádek (nejen tou kouzelnou sklěněnou koulí). Spolupráce Václava Vorlíčka a Miloše Macourka navozuje pohádkovost. Bludimíra (skvělá Mahulena Bočanová namluvená Simonou Stašovou) představuje správné zlo, Huhla odpovídajícího sluhu - bambulu. Jednoduchá zápletka podána opravdu kouzelně. Maximálně využit kominík (Stanislav Zindulka) proměněný v hrábě: "Praštil jsem každého, kdo si to zasloužil," říká králi. A princ v podání Saši Rašilova? "Skromný badatel a šlechtic každým coulem." Exteriéry: Telč, Náměšť nad Oslavou, Okoř, Průhonice, Kokořín. ()

krizova.dama 

všechny recenze uživatele

Zdejší nízké hodnocení mě donutilo oprášit přístupové údaje k čsfd! "Tři oříšky" jsou vynášeny do nebe i přes německou finanční i hereckou účast, ale v devadesátých letech to byl evidentně neodpustitelný hřích, zatímco v novém tisíciletí už takto nehřešíme a radši si patláme pohádky ze svých chudých kapes. Všichni, jejichž komentáře jsou starší než deset let by měli přehodnotit své hodnocení v kontextu se současnou pohádkovou "tvorbou". Kouzelný měšec má vtim, má sympatické hlavní hrdiny, má děj, má atmosféru. Je to jedna z nejlepších pohádek za posledních dvacet let. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Poslední film Miloše Kopeckého. (MTHRFCKR)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama