Reklama

Reklama

Film mistrovsky popisuje autentický životní příběh Mohamedoua Oulda Slahiho (Tahar Rahim), který byl zajat americkou vládou a bez obvinění a soudu byl po dobu 14 let protiprávně vězněn v zadržovacím táboře v Guantánamo Bay. Když už Slahi ztrácí veškerou naději na spravedlnost, nachází nečekané spojence v obhájkyni Nancy Hollanderové (Jodie Foster) a její spolupracovnici Teri Duncanové (Shailene Woodley). Společně čelí nespočetným překážkám v zoufalé snaze o spravedlnost. Jejich nesmlouvavým protivníkem je vojenský žalobce, podplukovník Stuart Couch (Benedict Cumberbatch). Výsledkem jejich právnické bitvy jsou zcela šokující odhalení… (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (77)

Dale 

všechny recenze uživatele

Téma a posolstvo sú silné, no mohli byť podané tak, aby sa viac divákovi zarezali po kožu. Pobyt v Guantaname mohol byť vykreslený drsnejšie a tí, ktorí za tým stáli mohli byť vykreslení odpudivejšie, vrátane najvyšších vládnych predstaviteľov. Nejako to ostalo na pol ceste, nemá to proste tú silu, akú to mohlo mať. Príde mi to ako nejaká Disney verzia. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že začerněné smlouvy a dokumenty nepraktikuje jen "Česká" televize, ale také americká FBI a CIA. Ti druzí aby zamlžili pravdu o osudech a vině vězňů z Guantanama. Ti první zamlžují kdo ví, co. Zřejmě osudy miliard výpalného, které jsou nuceni jim platit občané této země. Film Mauritánec je celkem slušný. Jodie Foster hraje stále skvěle a sympatický byl i hlavní hrdina, Mauritánec podezřelý ze styků s Bin Ladinem. Film vrcholí soudním procesem, v němž se zobrazí celá špinavost americké (a nejen té) politiky. ()

Reklama

Triple H 

všechny recenze uživatele

Pomerne podarená dramatizácia dosť diskutabilného momentu USA histórie - Guantanámo. Nie bez precedensu pre USA (stačí si vygoogliť o. i. "internment of japanese americans"). Každopádne väzniť niekoho 14 rokov bez akéhokoľvek due procesu...to je na modernú baštu demokracie pomerne solídny výkon. Otázne je nakoľko bol Slahi naozaj nevinný, lebo predsa len mať v telefóne neprijatý hovor z Bin Ládinovho telefónu a mať minulosť v tréningovom centre Al Káidy...no priemerný Mauritánec takýmito kontaktmi a resumé asi nedisponuje, resp. určite je pomerne a dôvodne podozrivé ak nimi disponuje. To pochopiteľne nič nemení na tom, že povedať si, v zásade, že ak je niekto podozrivý z terorizmu, môžeme ho bez súdu a akéhokoľvek rešpektovania základných ľudských práv a slobôd zavrieť hoci aj na dekádu a viac do temnice a popri tom ho aj mučiť...nuž ako povedal klasik, "everything is funny until it happens to you". ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dobře zahrané, technicky na úrovni, ale nějak to se mnou nehnulo. Je sice hezké, že se tvůrci snažili točit autenticky, ale jako v mnoha jiných případech je to i tady trochu kotraproduktivní. Čekal bych vyhrocenější reakce veřejnosti či pozůstalých po obětech z 11.9., rodinné problémy, intenzivnější šikanu ze strany vládních složek a konečně thrillerové soudní jednání. Nic z toho tady nebylo. A ani pobyt na Guantanámu na mě neudělal dojem, ačkoliv určité parametry toho, co jsem čekal, splňoval. Vzhledem k možnostem, které tvůrci měli, vnímám Mauritánce jako promarněnou příležitost. 55% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to pojato hodně politicko-právnicky, což mě osobně moc nesedí. První polovina je hodně upovídaná, vleče se a je to spíše nuda. Celou dobu se seznamujeme s postavami, minulostí a to o čem celý film vlastně bude. Nějaký přelom přichází až v druhé polovině filmu, která předvede střihy různých scén plných mučení vězně, což beru jako nejsilnější část filmu. Mrzí mě, že to bylo natočené tak moc zrychleně a že to bylo prostřihané. Myslím, že kdyby se mučícím scénám věnoval film trochu víc nabralo by to obrátky na emoce o 360 stupňů. Přišlo mi to hodně chladné až odtažité. Pořádné emoce a empatii jsem pocítila až při mučících scénách a u závěrečné scény u soudu. Ale chápu, že hlavním cílem filmu bylo šťouchnout si do nepříliš dobře fungujícího právního systému USA, což určitě pomohlo. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Film je založen na memoárech Mohamedoua Ould Slahiho nazvaných „Deník z Guantánama“ (v originále „Guantanamo Diary“), které byly vydány v roce 2015. (oli009)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Juhoafrickej Republike, Mauritánii a USA. (MikaelSVK)

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Reklama

Reklama