Reklama

Reklama

Sokolovo

Československo / Sovětský svaz, 1974, 129 min

Režie:

Otakar Vávra

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Ladislav Chudík, Vladimir Samojlov, Jurij Solomin, Bohuš Pastorek, Martin Štěpánek, Lev Ivanov, Jiří Pleskot, Hannjo Hasse, Vladimír Ráž, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Válečný velkofilm se odehrává v letech 1942 - 1943 a líčí historii vzniku vojenské jednotky v Sovětském svazu a účast českých a slovenských vojáků v bojích na východní frontě. Titul byl koncipován jako součást historické trilogie, jejíž další části tvořily "Dny zrady" a "Osvobození Prahy". Nákladný film byl natáčen na autentických místech Ukrajiny a přechodný nedostatek sněhu byl nahrazován umělými prostředky. V květnu 1975 se konaly četné slavnostní premiéry. Po odchodu Martina Štěpánka do zahraničí se už Sokolovo neuvádělo. Nezdálo se vhodné, aby národního hrdinu hrál emigrant. Film je dvoudílný, ale uváděn byl vcelku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Takze vladnuca moc v byvalom Ceskoslovensku /KSC/ uspesne prijala prvy diel Vavrovej volnej trilogie Dny Zrady - Sokolovo - Osvobozeni Prahy. Vavra bol vzdy konformista, a tak sa uz prvym dielom trilogie vladnucej moci zavdacil. To mu pochopitelne uvolnilo ruky, aby sa mohol natocit druhy diel. Ten dostal nazov Sokolovo, a pribehovo je o vzniku bojovych jednotiek ceskoslovenskych vojakov na Vychodnom fronte. Ze Otakar Vavra bol genialny a talentovany reziser, je zbytocne sa zmienovat /dokazal to napriklad kultovym strasidelnym Kladivom na Carodejnice/. Takze sa dostavam k filmu, ktory je sice ideologicky dostatocne zatazeny, ma v sebe dostatok ideologickeho hnoja /prilis do oci bijuca podpora ZSSR a tamojsich sudruhov ......LOL/, ale technicky ide o vysoko nadpriemerny a rezisersky vyborne zvladnuty film. Akurat, ze jediny talentovanejsi herec tu bol snad len Chudik /trilogia Smrt Prichadza v dazdi az Volanie Demonov/ , za ktorym taky Kvietik /Boxer a Smrt/ nestihal, ani keby chcel. Zahranicni herci taktiez fajn, ale film je prilis dlhy : 128 min je teda sakra dost. Vavra nechava hercov casto a dost zbytocne recnit, najma uprostred filmu. To pre mna nie je dobre, a vzdy som tieto recnenia dost mal na haku. Bolo by ich treba trochu zostrihat. Ale zase vojnove sceny /tanky, protitankove dela / boli fajn. Celkovo : ideologicky je to cisty hnoj, ale technicky a rezisersky vyborne zvladnuty film. Slabsi vsak, ako Dny Zrady. Jo a na kecy miestnych dementalov o tom, ja je to ideologicky zatazene, na to sa vam vyserem, vystim : 80 % ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Oproti těžkým Dnům zrady(velmi mnoho postav a samé dialogy),mělo být Sokolovo hrdinskou epopejí,kterou se stalo z části.Precizní Vávrova příprava,která začala už po druhé světové válce a obhlídnutí lokací je na filmu vidět.Akdyž už to naní 100%podle pravdy(páni ze strany měli douhé prsty),alespoň ona autenčistnost bojů a samé bitvy je na naše poměry neskutečná.Bohužel calá tahle mohutná trilogie vznikla v nejtvrdší normalizaci a to je na ní vidět.Uvidíme hodného Gottwalda co jezdí na frontu podpořit své vojáky-kované soudruzi i podlého Beneše s Masarykem co kují pikle v teple Anglie.To jde na dobu vzniku odpustit tvůrcům,ale s čím mě hnuli se žlučí jsou lidice-ta scéna kdy mužové před popravčí četou volají SLÁVU KSČ!T o je i pro mě,fanouška a častého zastánce Vávry taky moc. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Český dobrodružný fiktivní válečný film nabitý všemi možnými tehdy známými herci...Pokud by se to mělo brát podle dobové přesnosti a historie, tak je snímek propagandistickým komunistickým odpadem. Naštěstí dnes už se ví jak to bylo, jakým masomlejnem naše jednotky musely projít a jaká byla ta podpora našich soudruhů z Rudé armády.... ()

massive.at odpad!

všechny recenze uživatele

Tak takovouhla propagandu sem už dlouho neviděl!!! Kdybych to hodnotil jako "jen" film, tak dám možná dvě, ale tohle se prostě nedalo. Realističnost někam zmizela, nevím kam? Nechci pošpiňovat památku mnoha vlastenců, kteří u Sokolova padli, ale nemůžu přejít oslavu Stalina a Sovětského svazu, když přitom českoslovenští vojáci byli napřed Stalinem deportováni do pracovních táborů a až díky Hitlerovi mohli vytvořit armádu. Škoda jen, že si kulturní výbor vybral O.Vávru k natočení tohoto "velkofilmu" na objednávku. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Vávrův válečný velkofilm s hudbou Zdeňka Lišky. Kdyby nebyl tak pokurven komunisty nebo samotným Vávrou, byla by to síla. Úkolem díla je zdiskreditovat londýnskou vládu, vynést na odiv dělnického opilce Gottwalda a totálně zkřivit historická fakta o našem praporu v Rusku. Co asi komouši dělali, když Štěpánek zdrhl do Mnichova, vůbec nevím, zda ten film zakázali, či nikoliv. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (23)

  • Chyba titulku v začátku scény s Lidicemi - celá akce začala večer 9. června 1942, nikoliv 10. června 1942 jak je zde uvedeno. (Georgius.Qui)
  • V počáteční fázi boje u Sokolova je sestřelen jeden tank (Pz IV). Následně další dva tanky zastaví a obsluha vyhodí dýmovnice. Uprostřed stojí Tiger a na pravé a levé straně Pz IV. Takto je to vidět zprvu a z pohledu zdálky. Následně kamera zabere detail Tigera a zničený tank napravo náhle není Pz IV, ale Tiger, což i tak je nepravděpodobné, protože Tigera by na takovou dálku nešlo zničit. (Spinosaurus)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, Sokolove a v okolí Moskvy. (dyfur)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama